menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Εκπαιδευτική Αναγέννηση – Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Υλοποίηση εξάμηνου προγράμματος δράσεων συμπερίληψης στη βαθμίδα του Νηπιαγωγείου

Υλοποίηση εξάμηνου προγράμματος δράσεων συμπερίληψης στη βαθμίδα του Νηπιαγωγείου
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Εκπαιδευτική Αναγέννηση – Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου

Ένα Σχολείο που καλλιεργεί ηθικές αξίες, προάγει την αριστεία και προωθεί την καινοτομία, διαμορφώνοντας κάθε παιδί ως σφαιρικά αναπτυγμένη προσωπικότητα, εφοδιάζοντάς το πλήρως για τον κόσμο του αύριο και βοηθώντας το να εξελιχθεί στην καλύτερη εκδοχή το


Διευθυντής Σχολείου

Έρι Μαντά

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

«Θέλεις να γίνουμε φίλοι ;»

«Θέλεις να φορέσεις το δικό μου καπέλο ;»

Με τα παραπάνω συνθήματα ξεκίνησε  στο Νηπιαγωγείο μας μια πρωτοβουλία με στόχο να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε με παιδιά από άλλα σχολεία .

1η δράση με τίτλο : «Θέλεις να γίνουμε φίλοι;»

Η πρώτη δράση ξεκίνησε με το  Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης.

  • Συνεργασία εκπαιδευτικών

Προηγήθηκε συνεργασία των εκπαιδευτικών του Νηπιαγωγείου μας και προετοιμασία για την έναρξη εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας σε ένα αρχικό επίπεδο προκειμένου να είναι εφικτή η επικοινωνία. Αξιοποιήθηκαν εκπαιδευτικοί του Νηπιαγωγείου μας που είχαν λάβει την αντίστοιχη εκπαίδευση κι έγινε διάχυση σε όλα τα τμήματα.

Αναπτύχθηκε συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό και με τη Διευθύντρια του συνεργαζόμενου σχολείου πριν τη δράση , καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και βεβαίως μετά την εκδήλωση.

Τα παιδιά προετοιμάστηκαν και με πιο εξειδικευμένα προγράμματα για την εισαγωγή στη διαφορετικότητα και την εξοικείωση με τις ανάγκες και τις ικανότητες των παιδιών που δεν γνωρίζαμε ακόμα. Πιο συγκεκριμένα οργανώθηκαν κατάλληλα παιχνίδια, έγινε προβολή παρουσιάσεων και αντίστοιχου εποπτικού υλικού και υλοποιήθηκαν στοχευμένες δράσεις.

  • Δράσεις του ομίλου παιδαγωγικής

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε συνεργασία με τον Όμιλο Παιδαγωγικής του Σχολείου μας στον οποίο συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίου, υλοποιήθηκε πρόγραμμα καταγραφής της ετοιμότητας του σχολικού περιβάλλοντος για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

  • Ενίσχυση της πρωτοβουλίας των παιδιών

Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για ένα τραγούδι για ακούοντες και βαρήκοους κι έτσι έγινε πολύ ομαλά η μετάβαση στη νοηματική γλώσσα. Μετά από συζήτηση τα παιδιά αποφάσισαν να ετοιμάσουν μια αφίσα-πρόσκληση που απεικόνιζε τις γέφυρες επικοινωνίας

Εξέφρασαν την επιθυμία να ετοιμάσουν για τα παιδιά του άλλου σχολείου χειροποίητα δώρα για τα Χριστούγεννα και τα φιλοτέχνησαν δημιουργικά.

  • Ημέρα δράσης

Ξεπερνώντας τα εμπόδια της πανδημίας αξιοποιήσαμε την τεχνoλογία και έγινε επικοινωνία μέσω Skype την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021. Εκλεκτή καλεσμένη στο Νηπιαγωγείο μας ( με δια ζώσης παρουσία ) ήταν η Κοινωνική Λειτουργός του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης που εργάζεται ως διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας στο σχολείο.

Έτσι ξεκίνησε η πρώτη γνωριμία και μετά τα παιδιά αντάλλαξαν δώρα , στείλαμε βιντεοσκοπημένα βίντεο με τραγούδια κι ευχές για τα Χριστούγεννα και τα παιδιά έδωσαν μια αμοιβαία υπόσχεση να γνωριστούν από κοντά όταν αυτό θα ήταν εφικτό.

 

2η δράση με τίτλο: «Θέλεις να φορέσεις το δικό μου καπέλο ;»

Καθώς τα παιδιά είχαν πλέον εξοικειωθεί με τη συνεργασία με τα παιδιά άλλων σχολείων , αποφασίσαμε να κάνουμε το αποκριάτικο πάρτυ μαζί με τα παιδιά του 1ου Ειδικού Σχολείου Αμαρουσίου .

  • Συνεργασία εκπαιδευτικών

Συνεργαστήκαμε ιδιαιτέρως εποικοδομητικά με την Καθηγήτρια Μουσικής , τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής και τη Διευθύντρια του άλλου σχολείου πριν τις δράσεις,  κατά τη διάρκεια της υλοποίησης και καθόλη την περίοδο της προετοιμασίας.

Συμφωνήσαμε να γίνουν ασύγχρονα κοινές παράλληλες δράσεις που θα βοηθήσουν την επικοινωνία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έγινε εκμάθηση του ίδιου παραδοσιακού τραγουδιού κι ετοιμάστηκαν παρόμοιες χειροτεχνίες.

  • Ενίσχυση της πρωτοβουλίας των παιδιών

Αξιοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων, ακολούθησε συζήτηση και προτάθηκε από τα ίδια τα παιδιά να φτιάξουμε καπέλα για να τα ανταλλάξουμε, προκειμένου την ημέρα της γιορτής τα παιδιά να φοράνε τα αξεσουάρ που θα τους είχαν φτιάξει τα παιδιά του 1ου Ειδικού Σχολείου Αμαρουσίου και να βλέπουν οι μαθητές του άλλου σχολείου να φορούν αυτά που τα ίδια θα έχουν φιλοτεχνήσει.

Επικοινωνήσαμε την ιδέα των παιδιών στους συναδέλφους και τα παιδιά του άλλλου σχολείου ενθουσιάστηκαν .

Λίγους μήνες μετά την πρώτη δράση συμπερίληψης,  τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας ήταν έτοιμα να κατανοήσουν τι σημαίνει «μπαίνω στη θέση του άλλου». Με αφορμή την πρότασή τους είχαν την ευκαιρία να δουν με απλό και χειροπιαστό τρόπο πώς υλοποιείται κάτι τέτοιο και σταδιακά να αναπτύξουν δεξιότητες ενσυναίσθησης μέσα από διασκεδαστικές κι ευχάριστες δραστηριότητες.

  • Δράσεις του Ομίλου Παιδαγωγικής

Στη δημιουργία και τον σχεδιασμό των καπέλων βοήθησαν για μία ακόμη φορά οι μαθητές του Ομίλου Παιδαγωγικής που είχαν μεγάλη συμβολή και στην υλοποίηση του Προγράμματος, γι’ αυτό και παρευρέθηκαν και στο αποκριάτικο πάρτυ.

  • Δύο διαδικτυακές δράσεις στο Θέατρο του Σχολείου μας :

28 Φεβρουαρίου 2022 : Συνάντηση γνωριμίας. Τα παιδιά και των δύο σχολείων γνωρίστηκαν και παρουσίασαν τα καπέλα που ήταν έτοιμα να ανταλλάξουν. Μεσολάβησε ανταλλαγή φωτογραφιών για το «ζωντάνεμα» της ώρας της παραλαβής καθώς αυτή ήταν μια αμοιβαία επιθυμία των παιδιών.

4 Μαρτίου 2022 (ημέρα του αποκριάτικου πάρτυ): Είχε προηγηθεί η ανταλλαγή και η αποστείρωση των καπέλων με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και τα παιδιά διασκέδασαν φορώντας το καπέλο του καινούριου φίλου τους. Από την άλλη έβλεπαν τα παιδιά του άλλου σχολείου να κρατούν την αφίσα και να φορούν τα καπέλα που είχαν τα ίδια φιλοτεχνήσει.

Τόσο τα παιδιά του 1ου Ειδικού Σχολείου Αμαρουσίου, όσο και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης χάρηκαν που είδαν κοινές στολές, απόλαυσαν τα ίδια τραγούδια και μοιράστηκαν όχι μόνο τα καπέλα αλλά κυρίως την ίδια κεφάτη διάθεση που ήταν εμφανής καθόλη τη διάρκεια της γιορτής.

Σκηνές από το αποκριάτικο πάρτυ κοινοποιήθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Σχολείου ,καθώς και στο εβδομαδιαίο Newsletter.


Αποτελέσματα / επίδραση

Με έμφαση στην εξωστρέφεια, οι μικροί μαθητές μας εξοικειώνονται με παιδιά που μπορεί να είναι από διαφορετικά σχολεία, ωστόσο μέσα από τέτοιες δράσεις βλέπουν πόσα κοινά έχουν να μοιραστούν και αναγνωρίζουν πόσες δραστηριότητες μπορούν να κάνουν μαζί. Βλέπουν όλα αυτά που τους ενώνουν και χαίρονται που κάνουν καινούργιους φίλους. Η επικοινωνία και η συνεργασία με τα δύο σχολεία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς και, αν είναι εφικτό, θα υλοποιηθούν και δια ζώσης συναντήσεις.

 

 

 



Συνεργασίες

- Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης

- 1ο Ειδικό Σχολείο Αμαρουσίου


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αναστασία Κόλλια, Έλενα Πολίτου

Στόχος δράσης

Ευαισθητοποίηση για θέματα ετερότητας και καταπολέμησης του ρατσισμού

Χρόνος δράσης

6 μήνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας