menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Τhe Key Creative School-ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Υιοθέτηση Χελώνας - ΑΡΧΕΛΩΝ

Υιοθέτηση Χελώνας - ΑΡΧΕΛΩΝ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Τhe Key Creative School-ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Στο Σχολείο μας κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό και αυτό αποτελεί τη βάση μας για την εκπαίδευσή του. Στο The Key Creative School έχουμε διαμορφώσει το Εκπαιδευτικό μας Πρόγραμμα με βασική αρχή ότι "Το κάθε παιδί είναι έξυπνο, απλά σε διαφορετικό τομέα" Έτσι, διαμορφώνεται, μέσα στο χώρο του Σχολείου, μια κοινωνία ισότιμη, όπου το κάθε παιδί αισθάνεται ασφάλεια, αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό, αναπτύσσει κριτική σκέψη, έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τον τρόπο εκπαίδευσής του με αποτέλεσμα να αισθάνεται ικανό ότι τα καταφέρνει, αναπτύσσοντας εσωτερικά κίνητρα μάθησης που είναι και στόχος ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος. Στόχος του Σχολείου μας είναι να ανακαλύψει το προφίλ Νοημοσύνης κάθε παιδιού, να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά ως μέσο μάθησης τα ήδη ανεπτυγμένα είδη Νοημοσύνης του, αλλά και να δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα για ανάπτυξη και των υπόλοιπων ειδών Νοημοσύνης.


Διευθυντής Σχολείου

ΠΑΠΑ ΕΛΕΝΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο πλαίσιο της ενασχόλησής μας με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και επιλέγοντας τον 14ο στόχο "Η Ζωή στο Νερό" πραγματοποιήσαμε μία σειρά δραστηριοτήτων στην τάξη, ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη ζωή στο νερό, δηλαδή τους οργανισμούς και τα χαρακτηριστικά που έχουν τα υδάτινα οικοσυστήματα, όπως επίσης και με τα ζητήματα της μόλυνσης των υδάτων και τους τρόπους προστασίας τους. 

Από τις βασικότερες δράσεις μας ήταν η υιοθέτηση χελωνών με τη βοήθεια του Συλλόγου Προστασίας Θαλάσσιων Χελωνών, «ΑΡΧΕΛΩΝ». Τα παιδιά αφού παρακολούθησαν live online ξενάγηση στο χώρο του Κέντρου Διάσωσης Χελωνών και ενημερώθηκαν για τις ανάγκες που έχουν αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χελώνες, ευαισθητοποιήθηκαν και ρώτησαν από μόνα τους με ποιο τρόπο μπορούν και τα ίδια να συμβάλλουν στο έργο των εθελοντών. Αποφάσισαν να υιοθετήσουν χελωνάκια και σίγουρα συγκράτησαν τις πολύτιμες συμβουλές τους για καθημερινές λύσεις και συνήθειες οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν όχι μόνο στην υγεία και την προστασία των χελωνών, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Τέλος, έφτιαξαν τη δική τους αφίσα από ανακυκλώσιμα υλικά και το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά συμμετέχοντας σε όλες τις παραπάνω δράσεις κατανόησαν τα χαρακτηριστικά, τους οργανισμούς και τους μηχανισμούς των υδάτινων οικοσυστημάτων και ευαισθητοποιήθηκαν πραγματικά σχετικά με τα ζητήματα της μόλυνσης. Κατανόησαν τον τρόπο με τον οποίο ως τώρα η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει υπάρξει επιβλαβής απέναντι στη φύση και προσπάθησαν να σκεφτούν τρόπους και καθημερινές πρακτικές λύσεις που να επιτρέπουν την ειρηνική μας συνύπαρξη με τη φύση και τους υπόλοιπους οργανισμούς της. 

Κατανόησαν τον εαυτό τους ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, ως μέλος της ευρύτερης παγκόσμιας αλλά και τοπικής κοινωνίας, αφού κατανόησαν τα παγκόσμια ζητήματα και στη συνέχεια προσπάθησαν να συμμετέχουν και τα ίδια ενεργά, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και αποφάσεις σε ομαδικό επίπεδο και ενημερώνοντας έτσι και την δική τους ευρύτερη τοπική κοινωνία, στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση. 



Συνεργασίες

Η βασική συνεργασία που πραγματοποιήθηκε ήταν με το Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», ο οποίος μας παρείχε πολλές πληροφορίες, εκπαιδευτικό υλικό και κυρίως τη δυνατότητα να συμμετέχουμε και εμείς ενεργά και άμεσα στην προστασία και τη φροντίδα των οργανισμών των θαλασσών.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Έλενα Παπά, Ιωάννα Φουντούκα, Νίνα Ποτουρίδου, Εύη Φουρίκου

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Το μήνυμα διαδόθηκε στην ευρύτερη σχολική κοινότητα μέσω της κοινοποίησης της δράσης σχετικά με την υιοθέτηση της χελώνας και κυρίως με την αφίσα που έφτιαξαν τα παιδιά από ανακυκλώσιμα υλικά. Επιπλέον, το επιτραπέζιο παιχνίδι πολλαπλής νοημοσύνης που δημιουργήσαμε από κοινού με τα παιδιά ήταν το μέσο για να διαδοθεί το μήνυμα αυτό και σε μαθητές άλλων σχολείων, νηπιαγωγείων και δημοτικών. 


Στόχος δράσης

Στόχος αυτής της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά σχετικά με το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και να ενθαρρυνθούν και να εξοικειωθούν με τις άμεσες και πρακτικές εφαρμογές που συμβάλλον σε αυτό.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Η δράση απευθύνθηκε κυρίως σε μαθητές και γονείς, ώστε να διαδοθεί το μήνυμα της προστασίας των θαλασσών και των οργανισμών τους από τη μόλυνση, μέσα από την ενεργή δράση και συμμετοχή.

Χρόνος δράσης

1 εβδομάδα

Τόπος Δράσης

Θεσσαλονίκη

Δίκτυο

Με τη διαδικασία της υιοθέτησης της χελώνας ενταχθήκαμε στην ομάδα υποστήριξης του Συλλόγου Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ", καθώς άνοιξε ένας δίαυλος άμεσης επικοινωνίας και συνεργασίας με την ομάδα των εθελοντών. Επιπλέον, ενταχθήκαμε σε μία ευρύτερη κοινότητα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων μέσω του δανειστικού κουτιού - επιτραπέζιο παιχνίδι, που φτιάξαμε για την ευαισθητοποίηση και άλλων μαθητών της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας