menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Κορώνης

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Υιοθεσία Χελώνας.

Υιοθεσία Χελώνας.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στο πλαίσιο της ενασχόλησής μας με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και επιλέγοντας τον 14ο στόχο "Η Ζωή στο Νερό" πραγματοποιήσαμε μία σειρά δραστηριοτήτων στην τάξη, ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη ζωή στο νερό, δηλαδή τους οργανισμούς και τα χαρακτηριστικά που έχουν τα υδάτινα οικοσυστήματα, όπως επίσης και με τα ζητήματα της μόλυνσης των υδάτων και τους τρόπους προστασίας τους.

 

Από τις βασικότερες δράσεις μας ήταν η υιοθέτηση χελωνών με τη βοήθεια του Συλλόγου Προστασίας Θαλάσσιων Χελωνών, «ΑΡΧΕΛΩΝ». Τα παιδιά αφού παρακολούθησαν Live OnLine ξενάγηση στο χώρο του Κέντρου Διάσωσης Χελωνών και ενημερώθηκαν για τις ανάγκες που έχουν αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χελώνες, ευαισθητοποιήθηκαν και ρώτησαν από μόνα τους με ποιο τρόπο μπορούν και τα ίδια να συμβάλλουν στο έργο των εθελοντών. Αποφάσισαν να υιοθετήσουν σε συνεργασία με την Α τάξη του Δημοτικού την χελώνα τρούφα η οποία βρέθηκε τραυματισμένη σε παραλία της Θάσου.  και σίγουρα συγκράτησαν τις πολύτιμες συμβουλές τους για καθημερινές λύσεις και συνήθειες οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν όχι μόνο στην υγεία και την προστασία των χελωνών, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά συμμετέχοντας σε όλες τις παραπάνω δράσεις κατανόησαν τα χαρακτηριστικά, τους οργανισμούς και τους μηχανισμούς των υδάτινων οικοσυστημάτων και ευαισθητοποιήθηκαν πραγματικά σχετικά με τα ζητήματα της μόλυνσης. Κατανόησαν τον τρόπο με τον οποίο ως τώρα η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει υπάρξει επιβλαβής απέναντι στη φύση και προσπάθησαν να σκεφτούν τρόπους και καθημερινές πρακτικές λύσεις που να επιτρέπουν την ειρηνική μας συνύπαρξη με τη φύση και τους υπόλοιπους οργανισμούς της. 

Κατανόησαν τον εαυτό τους ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, ως μέλος της ευρύτερης παγκόσμιας αλλά και τοπικής κοινωνίας, αφού κατανόησαν τα παγκόσμια ζητήματα και στη συνέχεια προσπάθησαν να συμμετέχουν και τα ίδια ενεργά, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και αποφάσεις σε ομαδικό επίπεδο και ενημερώνοντας έτσι και την δική τους ευρύτερη τοπική κοινωνία, στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση



Συνεργασίες

Η βασική συνεργασία που πραγματοποιήθηκε ήταν με το Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», ο οποίος μας παρείχε πολλές πληροφορίες, εκπαιδευτικό υλικό και κυρίως τη δυνατότητα να συμμετέχουμε και εμείς ενεργά και άμεσα στην προστασία και τη φροντίδα των οργανισμών των θαλασσών.

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κωνσταντίνα Αθήνα Βασιλείου Καφετζή Χριστίνα

Στόχος δράσης

• Η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις αξίες του σεβασμού και της αγάπης στα ζώα και στο περιβάλλον . • Η ενεργός συμμετοχή των παιδιών, μέσα από προσιτές και εύκολες δραστηριότητες. • Η διαμόρφωση της προσωπικής ευθύνης, της αυτογνωσίας και της ανάπτυξης σεβασμού και αλληλεγγύης. • Η κατάκτηση της ικανότητας της συναισθηματικής συμμετοχής και της διανοητικής και συναισθηματικής ανάπτυξης. • Η συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, η θέληση, η υπευθυνότητα, η υπομονή, η επιμονή, η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση. • Η δυνατότητα οικοδόμησης γνώσεων και ανάπτυξης δεξιοτήτων • Η άσκηση στην παρατήρηση συμπεριφορών ζώων • Η ενίσχυση της συλλογικότητας και της συνεργασίας • Η προσαρμογή στη λειτουργία και τους κανόνες της ομάδας και διεύρυνση των οριζόντων τους μέσα από τη συζήτηση, την επιχειρηματολογία και την επικοινωνία • Η ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικής σκέψης για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος • Η δημιουργία-υιοθέτηση στάσεων , συμπεριφορών και προώθηση ανάλογων μηνυμάτων προς την οικογένεια, τους φίλους, τη σχ

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, Εκπαιδευτικοί, γονείς

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας