menu

Σύνδεση | Εγγραφή

17ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Υγιή Παιδιά - Υγιής Πλανήτης.

Υγιή Παιδιά - Υγιής Πλανήτης.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

17ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

12/Θεσιο Δημοτικό Σχολείο με αριθμό φοιτώντων μαθητών 237. Στο σχολείο μας υλοποιούνται δράσεις με στόχο την βελτίωση της μάθησης των μαθητών, την διασύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία, την διάχυση των δράσεων και γενικότερα την συστημική προσέγγιση των περιβαλλόντων της σχολικής μονάδας.


Διευθυντής Σχολείου

ΤΑΣΟΥΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το πρόγραμμα «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης’’ του WWF Ελλάς, με τη συνδρομή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου μέσα από ποικίλες δραστηριότητες  αποδεικνύει πως αν τρεφόμαστε υγιεινά, κάνουμε καλό και στο περιβάλλον.

Στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά της χώρας να υιοθετήσουν διατροφικές συνήθειες που κάνουν καλό στην υγεία τους και στο περιβάλλον. Επίσης τα παιδιά κατανοούν το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής, μαθαίνουν να τρέφονται πιο υγιεινά, πώς να μειώσουν την σπατάλη τροφίμων, και παροτρύνονται να ακολουθήσουν ένα διατροφικό πρότυπο που θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν σωστά και ταυτόχρονα να γίνουν συνειδητοποιημένοι αυριανοί πολίτες.

Οι μαθητές ξεκινούν το Διατροφικό τους  ταξίδι τους σύμφωνα με το  Παγκόσμιο διατροφικό ρολόι και κόβοντας  εισιτήριο σε κάθε σταθμό που επισκέπτονται.

Ξεκινάνε από τον σταθμό’’ Μια σούπερ νόστιμη μέρα’’ οι  μαθητές/τριες μαθαίνουν την αξία της τροφής ως καύσιμο’’ για τον ανθρώπινο οργανισμό ,καταγράφουν τα αγαπημένα τους φαγητά  και μαθαίνουν να αξιολογούν και να αναπτύσσουν κριτήρια για την υγιεινή και οικολογική διατροφή. Ενημερώνονται για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής.

Στον σταθμό ‘’Μια μερίδα πλανήτη παρακαλώ’’ μαθαίνουν την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος της τροφής ( τι στοίχισε η παραγωγή της τροφής στο περιβάλλον) και ιχνηλατούν τη διαδρομή της τροφής μέσα από την ιστορία ενός κόκκου ρυζιού και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Στον επόμενο σταθμό  ‘’ Ανθρώπινες πυραμίδες νόστιμες και υγιεινές’’ εισάγεται η διπλή πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής. Από την μια είναι η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής που κάνει καλό στην υγεία και από την  άλλη η περιβαλλοντική πυραμίδα (ανεστραμμένη ) που δείχνει ποιες τροφές έχουν την λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά τη διαδικασία παραγωγής τους. Οι μαθητές/τριες διαπιστώνουν ότι οι τροφές που κάνουν καλό στην υγεία μας έχουν και μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά.)

Συνεχίζουν με τον σταθμό ‘’Τρέξε τρέξε μικρούλη’’ επισημάνεται η αξία της άσκησης για την καλή υγεία , η σωστή ενυδάτωση και  ότι καλό είναι να χρησιμοποιείται το παγούρι και όχι τα πλαστικά μπουκάλια που λερώνουν τον πλανήτη. Οι μαθητές/τριες ανακαλύπτουν ότι η βιοποικιλότητα κινδυνεύει από την σύγχρονη διατροφή. Όπως  η παραγωγή φοινικέλαιου για την χρήση σε σνακ. Μπισκότα, γλυκά , καταστρέφει πολλά τροπικά δάση της Ινδονησίας που είναι το σπίτι των Ουρακοτάγκων.

Στο σταθμό  ‘’Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο Κολιός τον Αύγουστο’’  μαθαίνουν για την διατροφική αξία των ψαριών την εποχικότητα τους έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να χαθούν πολλά είδη ψαριών. Θυμούνται πότε ωριμάζουν τα φρούτα και τα λαχανικά, , πότε πρέπει να καταναλώνονται και καλό θα είναι να μην προτιμούνται τα εισαγόμενα ή τα προϊόντα θερμοκηπίου γιατί αφήνουν μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη.

Στον προτελευταίο σταθμό ‘’Όλος ο κόσμος σε ένα χάμπουργκερ’’ τονίζεται η επιβάρυνση στον πλανήτη της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος , που όσο θρεπτικό και να είναι το κρέας θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Στο κλείσιμο του προγράμματος για να ανακεφαλαιώσουν τις γνώσεις, τις στάσεις και τις αξίες που αποκόμισαν διοργάνωσαν ένα εικονικό πάρτι χρησιμοποιώντας πιο υγιεινές τροφές και υλικά με μικρό οικολογικό αποτύπωμα.


Αποτελέσματα / επίδραση

 Οι μαθητές/τριες απόκτησαν   διατροφικές συνήθειες που κάνουν καλό στην υγεία τους και στο περιβάλλον. Επίσης κατανόησαν τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής και την σημασία του για ένα καθαρό περιβάλλον.

Υποσχέθηκαν πως θα  τρέφονται πιο υγιεινά, πώς θα  μειώσουν την σπατάλη τροφίμων, και θα προσπαθήσουν να τρώνε τροφές όταν είναι η εποχή τους.

Αποφάσισαν να μειώσουν την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και να χρησιμοποιούν υλικά με το λιγότερο οικολογικό αποτέλεσμα.

 



Συνεργασίες

Διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός για το Περιβάλλον WWF.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μποτίνη Γεωργία

Στόχος δράσης

Καλύτερες διατροφικές συνήθειες για καλύτερη υγεία αλλά και για λιγότερη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Χρόνος δράσης

3 μήνες.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας