menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Χρήση των δορυφόρων για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής

Χρήση των δορυφόρων για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου

Από την ίδρυσή τους το 1949, τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα - Λιναρδάτου έχουν διδάξει γενιές μαθητών της πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους έχουν βοηθήσει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Στην πορεία αυτής της μακρόχρονης πορείας, πραγματοποιήθηκε η μετάβαση στην ψηφιακή διδασκαλία με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Πλέον, έχει υιοθετηθεί ένα δια ζώσης και εξ αποστάσεως μοντέλο διδασκαλίας το οποίο εξελίχθηκε σε έναν νέο υβριδικό τρόπο εκπαίδευσης.


Διευθυντής Σχολείου

Αντώνης Σπέρτος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Μέσω της εφαρμογής του δορυφόρου, συλλέξαμε κάποιες πληροφορίες και μετρήσεις, οι οποίες αφορούν την αλλαγή θερμοκρασίας σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας στην πάροδο 7-8 ετών (2015 – 2022/23). Αυτή η δραστηριότητα εισάγει τους μαθητές στα επτά οικοσύστηματα και τις εποχές τους  χρησιμοποιώντας δεδομένα θερμοκρασίας και βροχόπτωσης. Αφού εξερευνήσουν τα χαρακτηριστικά των οικοσυστήματων, οι μαθητές μαθαίνουν το δεκαεξαδικό σύστημα αρίθμησης για να κατανοήσουν πώς οι υπολογιστές απεικονίζουν το χρώμα. Στη συνέχεια, εργάζονται με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τους δορυφόρους για να μοντελοποιήσουν τις εποχιακές αλλαγές χρώματος σε ένα οικσύστημα. Στη συνέχεια, ασχολούνται με μονάδες μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύσουν την εποχή σε διάφορες είκονες. Τέλος, αφού συντάξουν μια επιστημονική αναφορά με τα ευρήματα τους  προτείνουν  κοινωνική, πολιτική, περιβαλλοντική ή οικονομική δράση για την προστασία του πλανήτη μας.


Αποτελέσματα / επίδραση

Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολιτικές για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής,  οι βασικές ιδέες για τη λήψη μέτρων παραμένουν οι ίδιες:

 

  • Πράσινη και καθαρή ενέργεια.
  • Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική, η πυρηνική και η υδροηλεκτρική, παραμένουν οι πιο φθηνές και φιλικές προς το περιβάλλον.

 

Το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου της αποκλειστικά καθαρής ενέργειας είναι πολύ μακριά από την ολοκλήρωσή του και για αυτό θα πρέπει να γίνει προσπάθεια και από κάθε άνθρωπο μεμονωμένα να περιοριστούν τα δικά του αποτυπώματα στο περιβάλλον, όπως:

 

  • Απενεργοποίηση του φωτισμού σε δωμάτια που δε χρησιμοποιούνται.
  • Περιορισμός χρήσης ενέργειας.
  • Περιορισμός μετακινήσεων με προσωπικό όχημα όταν δεν είναι απαραίτητο.
  • Περιορισμός χρήσης θερμαντικού σώματος ή κλιματισμού όταν δεν είναι αναγκαίο.

 



Συνεργασίες

Δεν υπήρξαν συνεργασίες με κάποιο συγκεκριμένο φορέα, αλλά αξιοποίηση στοιχείων από δημοσιεύσεις του Πολυτεχνείου ΜΙΤ και δεδομένων από δορυφόρους της NASA.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δημήτριος Τσιμπούρης

Στόχος δράσης

Οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τα πολυπαραγοντικά αίτια που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, να μπορούν να περιγράψουν την αλληλεπίδραση των παραγόντων και να προτείνουν μέτρα αντιμετώπισης. Επίσης, οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τη μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας και να είναι σε θέση να συντάξουν μια αναφορά.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας