menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Το χέρι της Φιλίας!

Το χέρι της Φιλίας!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1o Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας

Eξαθέσιο Νηπιαγωγείο με 130 μαθητές και 19 εκπαιδευτικούς.Τρεις εκπαιδευτικοί είναι παράλληλης στήριξης και μια κοινωνική λειτουργός. Στόχος του σχολείου μας ένα ανοικτό σχολείο στην κοινωνία προωθώντας αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η ισότητα και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο ,στα ζώα, στο περιβάλλον. Επιδίωξη μας η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και η συμμετοχή μας σε καινοτόμες δράσεις με την συμβολή της Τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων.


Διευθυντής Σχολείου

Φραντζεσκάκη Άννα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το παρόν πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στο 1ο Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας (Ηράκλειο Κρήτης) με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών από όλα τα τμήματα του σχολείου. Πρόκειται για ένα κρητικό άκουσμα που δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους μαθητές. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια ενασχόλησης της θεματικής ενότητας «Φιλία και ενσυναίσθηση» οι μαθητές συζήτησαν και αναγνώρισαν μέσα από ποικίλα βιωματικά παιχνίδια και δράσεις την σπουδαιότητα της φιλίας και πως αυτή επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων.  Οι μαθητές εξέφρασαν την επιθυμία να συνθέσουν ένα τραγούδι για τη φιλία και προσπάθησαν να την ορίσουν μέσα από ποικίλες λέξεις. Οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τα παιδιά συνέδεσαν τις λέξεις και δημιούργησαν τέσσερα τετράστιχα (κρητικές μαντινάδες) που αποδίδουν το νόημα της φιλίας. Έπειτα, ζήτησαν βοήθεια από τον μουσικό Ιάκωβο Μανωλά προκειμένου να συνοδεύσει μουσικά τις μαντινάδες. Αφού ηχογραφήθηκε το κομμάτι και το άκουσαν τα παιδιά του έδωσαν τον ομώνυμο τίτλο «Το χέρι της Φιλίας».Στην συνέχεια δημιουργήθηκε βιντέακι με την ηχογράφηση και τις αντίσοιχες ζωγραφιές των παιδιών.

Οι μαντινάδες μας:

Με λίγα λόγια θα σου πω

φιλία ήντα σημαίνει

που των ανθρώπων τη ζωή

πολύ την ομορφαίνει

 

Σαν αλυσίδα που βαστά

ο γης χαλκά στον άλλο

έτσα 'ναι οι φίλοι οι καλοί

και πάνε ζάλο- ζάλο

 

Αν δεις τον άλλον δίπλα σου

το χέρι να του δίνεις

όταν θα σε χρειάζεται

μονάχο μην αφήνεις

 

Και να θυμάσαι η ζωή

θα σου τ' ανταποδώσει

αν γέλιο ελπίδα και χαρά

του φίλου σου έχεις δώσει


Αποτελέσματα / επίδραση

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τα παιδιά διαπιστώθηκε πως έχουν κατανοήσει επαρκώς την έννοια της φιλίας. Αναγνώρισαν ότι η φιλία γεννά ευχάριστα συναισθήματα στη ψυχή του ατόμου και εξαλείφει την μοναξιά και τη βία. Μάλιστα, τα παιδιά ένιωσαν όμορφα που ήρθαν σε επαφή με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και συγκεκριμένα με το ποιητικό είδος της μαντινάδας, την κρητική ντοπιολαλιά και την κρητική μουσική.



Συνεργασίες

Για την υλοποίηση του προγράμματος υπήρξε συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια. Σημαντική υπήρξε και η σύμπραξη και συμμετοχή του μουσικού Ιάκωβου Μανωλά για την τελική μορφή του κρητικού τραγουδιού. Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ σχολείου και τοπικών φορέων, καθώς οι μαθητές επισκέφθηκαν τον δήμο της περιοχής για να τραγουδήσουν την νέα δημιουργία. Τέλος, το κρητικό τραγούδι του σχολείου δόθηκε σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς προς αναπαραγωγή.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Άννα Φραντζεσκάκη Αθηνά Μεντιδάκη Μυρτώ Ανδριώτη Μαρία Τσιόκα Νικητούλα Μαυρομανωλάκη Βασιλική Τζουανάκη Αριστέα Ταβερναράκη Μαρία Βεισάκη Αθανασία Βερτούδου Ευαγγελία Χατζημαύρου Ραφαέλα Λάλα Ελένη Μπαζοπούλου Αριστέα Καλομοίρη Βασιλεία Κουτσοπέτρου Θεώνη Κηπαράκη Ιωάννα Φραγκουλάκη θεοδώρα Φαββατα Ναταλία Παπανίκου Ελένη Ρουτζεράκη Σοφία Κουταλέλλη Μαρία Εληά

Στόχος δράσης

 Καλλιέργεια κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων  Διεύρυνση της φαντασίας και της δημιουργικότητας  Ενδυνάμωση της σχέσης τωνμελών  Αρμονική συνύπαρξη συμμετεχόντων  Γνωριμία με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης  Ανάπτυξη προφορικού λόγου  Εμπλουτισμός λεξιλογίου

Χρόνος δράσης

Το παρόν πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε διάστημα 3 μηνών και συγκεκριμένα κατά τους μήνες Ιανουάριο του 2024 έως και τον Μάρτιο του 2024.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας