menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Χάρακα

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΧΑΡΑκάξ team

ΧΑΡΑκάξ team
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Οι ΧΑΡΑκάξ team  είναι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι γιαγιάδες και οι παππούδες του Νηπιαγωγείου Χάρακα. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο Νηπιαγωγείο στο Χάρακα Ηρακλείου με 17 μικρούς και υπέροχους μαθητές, που ζουν μέσα στη φύση, μαθαίνουν να σέβονται ο ένας τον άλλον και διαρκώς βρίσκουν τρόπους για να βοηθούν  και να προσφέρουν χαρά στον συνάνθρωπο.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε λίγο περίεργα και δύσκολα για την περιοχή λόγω των έντονων και συχνών σεισμικών δονήσεων. Άνθρωποι στα γειτονικά χωριά έμειναν χωρίς σπίτια, ρούχα και φαγητό. Οι ΧΑΡΑκάξ team  έζησαν πρωτόγνωρες και δύσκολες μέρες, που τους δημιούργησαν γρήγορα αντανακλαστικά, ώστε να προφυλαχτούν αλλά συγχρόνως να μάθουν και την ουσία της αλληλεγγύης.  

Μέσα από μια πληθώρα δράσεων παρέσυραν με τον ενθουσιασμό τους  γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων σχολικών μονάδων, το Χαμόγελο του παιδιού, ολόκληρη την τοπική κοινότητα Χάρακα. Έδρασαν, βοήθησαν, έμαθαν, αισθάνθηκαν. Έγιναν παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους. Έγιναν  σχεδιαστές και μόδιστροι, κηπουροί και αγρότες, δάσκαλοι και μαθητές. Πρόσφεραν, διασκέδασαν, έμαθαν, έδωσαν ΧΑΡΑ.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Με το τέλος του σχεδίου δράσης, τα βασικά ερωτήματα που δημιουργούνται  είναι αν οικοδομήθηκε στους μαθητές η κουλτούρα σεβασμού και προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κατά πόσο αναπτύσσονται τέτοιου τύπου δεξιότητες σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών. Η απάντηση δίνεται μέσα από την συμπεριφορά των παιδιών στην καθημερινότητά και τα λεγόμενά τους και κυρίως στις ιδέες τους για δράση και μάθηση. Προσπαθούν να σέβονται τον διπλανό τους; Είναι ευγενικά; Μοιράζονται τα παιχνίδια και τα πράγματά τους; Λένε τη γνώμη τους; Προτείνουν; Συνεργάζονται; Βοηθούν; Υπομένουν άσχημες συμπεριφορές; Νοιάζονται για τους γύρω τους; Η απάντηση είναι πως οι Χαρακάξ team κατάφεραν να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση. Πέτυχαν τους στόχους τους και συνεχίζουν δυναμικά.



Συνεργασίες

ΚΑΠΗ Χάρακα, 1ο Νηπιαγωγείο Μαλίων, Δημοτικό Σχολείο Χάρακα,  Χαμόγελο του Παιδιού, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ντέντη Θεοδώρα ΠΕ60. Τσαγκαράκη Ευτυχία ΠΕ60ΕΑΕ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

αφίσα, αλληλογραφία, Ιστολόγιο σχολικής μονάδας, e-me,  ενημέρωση γονέων


Στόχος δράσης

Σκοπός του σχεδίου δράσης ήταν η βιωματική γνωριμία με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως το δικαίωμα για φαγητό, η ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων, η υιοθέτηση αξιών και προτύπων σεβασμού και συνεργασίας. Βασικοί στόχοι του ήταν η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής όπως η αυτομέριμνα, η ανθεκτικότητα, η ενσυναίσθηση και η ευαισθησία, η υπευθυνότητα, η πολιτειότητα και η αλληλοβοήθεια.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς

Χρόνος δράσης

6 μήνες

Τόπος Δράσης

Χάρακας Μονοφατσίου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας