ΧΑΡΑκάξ team

menu
Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία
Οι ΧΑΡΑκάξ team είναι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι γιαγιάδες και οι παππούδες του Νηπιαγωγείου Χάρακα. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο Νηπιαγωγείο στο Χάρακα Ηρακλείου με 17 μικρούς και υπέροχους μαθητές, που ζουν μέσα στη φύση, μαθαίνουν να σέβονται ο ένας τον άλλον και διαρκώς βρίσκουν τρόπους για να βοηθούν και να προσφέρουν χαρά στον συνάνθρωπο.
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε λίγο περίεργα και δύσκολα για την περιοχή λόγω των έντονων και συχνών σεισμικών δονήσεων. Άνθρωποι στα γειτονικά χωριά έμειναν χωρίς σπίτια, ρούχα και φαγητό. Οι ΧΑΡΑκάξ team έζησαν πρωτόγνωρες και δύσκολες μέρες, που τους δημιούργησαν γρήγορα αντανακλαστικά, ώστε να προφυλαχτούν αλλά συγχρόνως να μάθουν και την ουσία της αλληλεγγύης.
Μέσα από μια πληθώρα δράσεων παρέσυραν με τον ενθουσιασμό τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων σχολικών μονάδων, το Χαμόγελο του παιδιού, ολόκληρη την τοπική κοινότητα Χάρακα. Έδρασαν, βοήθησαν, έμαθαν, αισθάνθηκαν. Έγιναν παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους. Έγιναν σχεδιαστές και μόδιστροι, κηπουροί και αγρότες, δάσκαλοι και μαθητές. Πρόσφεραν, διασκέδασαν, έμαθαν, έδωσαν ΧΑΡΑ.
Με το τέλος του σχεδίου δράσης, τα βασικά ερωτήματα που δημιουργούνται είναι αν οικοδομήθηκε στους μαθητές η κουλτούρα σεβασμού και προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κατά πόσο αναπτύσσονται τέτοιου τύπου δεξιότητες σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών. Η απάντηση δίνεται μέσα από την συμπεριφορά των παιδιών στην καθημερινότητά και τα λεγόμενά τους και κυρίως στις ιδέες τους για δράση και μάθηση. Προσπαθούν να σέβονται τον διπλανό τους; Είναι ευγενικά; Μοιράζονται τα παιχνίδια και τα πράγματά τους; Λένε τη γνώμη τους; Προτείνουν; Συνεργάζονται; Βοηθούν; Υπομένουν άσχημες συμπεριφορές; Νοιάζονται για τους γύρω τους; Η απάντηση είναι πως οι Χαρακάξ team κατάφεραν να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση. Πέτυχαν τους στόχους τους και συνεχίζουν δυναμικά.
ΚΑΠΗ Χάρακα, 1ο Νηπιαγωγείο Μαλίων, Δημοτικό Σχολείο Χάρακα, Χαμόγελο του Παιδιού, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες
αφίσα, αλληλογραφία, Ιστολόγιο σχολικής μονάδας, e-me, ενημέρωση γονέων
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]