menu

Σύνδεση | Εγγραφή

19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

We are always here for those who need us

We are always here for those who need us
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, ετοιμάσαμε ένα έργο etwinning για τον εθελοντισμό με τίτλο: «We are always here for those who need us». Ο καθορισμός του οράματος της σχολικής μονάδας για ένα αλληλέγγυο σχολείο με

εθελοντικές δράσεις προσφοράς σε άτομα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι μια

επιλογή που σηματοδοτεί την ξεχωριστή φυσιογνωμία της σχολικής μονάδας και τον αξιακό

προσανατολισμό της σχολικής κοινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήσαμε  εισαγωγικές βιωματικές δραστηριότητες για τον εθελοντισμό μέσα και έξω από την τάξη. Δημιουργήσαμε  εθελοντικές ομάδες μαθητών με στόχο να συνεισφέρουμε στο σχολείο, τη γειτονιά, την πόλη, τις ακτές, το δάσος μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Ειδικότερα διοργανώσαμε οικολογικές παρεμβάσεις για το περιβάλλον όπως ο καθημερινός καθαρισμός της αυλής του σχολείου από εθελοντικές ομάδες μαθητών, ο καθαρισμός της ακτής στην Πλάκα Λιτοχώρου, η αποκομιδή απορριμμάτων κατά μήκος του ποταμού Πέλεκα.

Αναλάβαμε και πραγματοποιήσαμε δράσεις για τη διοργάνωση αιμοδοσίας στο σχολείο μας, τη συγκέντρωση φαρμάκων για ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και καθαριστικών για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, συγκέντρωση παιχνιδιών και γραφικής ύλης για τα νηπιαγωγεία της Θεσσαλίας.

Συνεργαστήκαμε με την ΜΚΟ  Εθελοντική Ομάδα Δράσης «ο τόπος μου» και μας ενημέρωσαν πώς μπορεί κάποιος εθελοντικά να προσφέρει για την προστασία του Ολύμπου το καλοκαίρι, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα: «Χαρίζω μια μέρα μου στο δάσος». Ο Όλυμπος είναι το καμάρι του νομού μας και της χώρας μας για αυτό το λόγο θέλαμε να ξέρουμε πως μπορούν οι μαθητές με τους γονείς τους να το προστατέψουν από τις πυρκαγιές, δηλώνοντας εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα.

 Υλοποιήσαμε  δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης σε σχέση με το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα. Δημιουργήσαμε εθελοντικές ομάδες μαθητών για να βοηθούν στη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου μας καθώς και ομάδες μαθητών των μεγάλων τάξεων  ώστε καθημερινά να κουβαλούν τις σχολικές τσάντες των μαθητών της Α΄ τάξης.

Την 5η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, ενημερώσαμε για το θέμα τη σχολική κοινότητα και μοιράσαμε σελιδοδείκτες που φτιάξαμε με μηνύματα για τον εθελοντισμό σε όλους τους μαθητές. Επίσης σε συνεργασία με τη μονάδα για ηλικιωμένους «Καλοί Σαμαρείτες» και την κοινωνική λειτουργό του ιδρύματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  ένα εξαιρετικό πρόγραμμα ενσυναίσθησης για τους ηλικιωμένους. Τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια σε ρόλους παππούδων και εγγονών. Κατάλαβαν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ηλικιωμένων μέσα από το παιχνίδι.

Με αφορμή την καθιέρωση από το Υπουργείο  Παιδείας ως  Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας την 4η  Απριλίου, φτιάξαμε αφίσες και φυλλάδια με οδηγίες για την προστασία των αδέσποτων ζώων την περίοδο του καλοκαιριού. Επίσης δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με ζώα που μας μιλούν για τις ανάγκες τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε και τους μαθητές των μικρότερων ηλικιών.

Την Δευτέρα 22 Απριλίου οι μαθητές του σχολείου μας άπλωσαν το μπουγάδα της ευτυχίας. Πήραν ένα λευκό μπλουζάκι και το έβαψαν στέλνοντας μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης στα παιδιά της 'Φλόγας'. Πρόκειται για έναν σύλλογο που φωτίζει και ζεσταίνει τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες σε όλη τη χώρα. Στέκεται δίπλα στις οικογένειες και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Οι μαθητές μας, μέσω της βιωματικής μάθησης, ένιωσαν την αξία της προσφοράς και του εθελοντισμού και πρόσφεραν ένα μικρό χρηματικό ποσό από το χαρτζιλίκι τους για να στηρίξουν αυτά τα παιδιά που έχουν τόσο απεγνωσμένα ανάγκη την αγάπη και τη στήριξή μας».

 

 • Στα πλαίσια της εκπόνησης του προγράμματος δημιουργήσαμε με συνεργατικά εργαλεία WEB 2.0: α) The calendar of volunteering, το ημερολόγιο του εθελοντισμού, στο οποίο κάθε χώρα προέβαλε τους φορείς και τις προσωπικότητες που ξεχώρισαν για την εθελοντική τους δράση στον τόπο τους. β) Tales of volunteering, βιβλίο με παραμύθια για τον εθελοντισμό που εμπνεύστηκαν και έγραψαν οι μαθητές, γ) The dictionary of volunteerism, ένα λεξικό που έγραψαν οι μαθητές χωρισμένοι σε διακρατικές ομάδες, προκειμένου να μάθουν για τον εθελοντισμό στη γλώσσα των εταίρων δ) Common poem δημιουργήσαμε συνεργατικά ένα ποίημα  για τον εθελοντισμό, ε) δημιουργήσαμε κουίζ-παιχνίδια σε διάφορες εφαρμογές για να μπορούν οι μαθητές να ελέγχουν όσα έμαθαν στη διάρκεια του προγράμματος. 

Αποτελέσματα / επίδραση

 1. Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων: Ο εθελοντισμός ενθάρρυνε τη συνεργασία και την επικοινωνία με άλλα άτομα, βοηθώντας έτσι τους μαθητές να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να μάθουν να συνεργάζονται με άλλους.
 2. Αίσθημα Ευθύνης και Κοινωνικής Συνείδησης: Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δραστηριότητες ανέπτυξαν αίσθημα ευθύνης έναντι της κοινότητάς τους και ανέλαβαν δράση για το κοινό καλό.
 3. Ενίσχυση Αυτοεκτίμησης: Οι εθελοντικές εμπειρίες ενίσχυσαν την αυτοεκτίμηση των μαθητών, καθώς αισθάνθηκαν ότι συνεισφέρουν θετικά στην κοινότητά τους και ότι η δράση τους έχει σημασία.
 4. Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Ηγεσίας: Οι μαθητές μέσα από τις εθελοντικές δραστηριότητες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες ηγεσίας και να αναλάβουν  πρωτοβουλίες για την επίλυση προβλημάτων.
 5. Εμπειρία Μάθησης: Ο εθελοντισμός προσέφερε στους μαθητές μια ευκαιρία να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να μάθουν για διάφορες πτυχές της κοινότητάς τους και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.


Συνεργασίες

 Σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

Συνεργαστήκαμε στα πλαίσια του etwinning με 8 εκπαιδευτικούς αντίστοιχων σχολείων από τέσσερις διαφορετικές χώρες (Ελλάδας, Κροατίας, Ρουμανίας και Αλβανίας).

Σε τοπικό επίπεδο:

Συνεργαστήκαμε με

 • το γραφείο πολιτιστικών θεμάτων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας
 • τον σύλλογο γονέων του σχολείου
 • τη Μέριμνα παιδιού Κατερίνης
 • την Ποδηλατική απόδραση Κατερίνης
 • τον σύλλογο πρωτοβουλία για τον Πέλεκα
 • την ΜΚΟ Εθελοντική Ομάδα Δράσης «ο τόπος μου»
 • με τη μονάδα ηλικιωμένων «Καλοί Σαμαρείτες»

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαργαρίτη Θωμαή Μπαχλιτζανάκη Μαρία

Στόχος δράσης

Η ανάπτυξη ικανοτήτων και η διαμόρφωση στάσεων, αξιών και συμπεριφορών που θα επιτρέψουν την ανάληψη δράσης και την πρακτική έκφραση αλληλεγγύης. Εξοικείωση με την έννοια του εθελοντισμού, την κοινωνία των ενεργών πολιτών, τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Ενημέρωση για προβλήματα της κοινότητας και συνειδητοποίηση της ευθύνης μας για κοινωνική αλλαγή. Να αναδειχτεί ο σημαντικός ρόλος του εθελοντισμού στη Διαχείριση Κρίσεων. Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με εθελοντικές οργανώσεις και να συμμετέχουν στις δράσεις τους. Υποστηρίζοντας τους μαθητές στη διαμόρφωση θετικής στάσης για τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη, επιδιώκεται να βελτιωθούν συμπεριφορές, να αναπτυχθεί η αυτοπεποίθηση και η συμμετοχή στα κοινά, με απώτερο στόχο τη συμβολή στον πολιτικό γραμματισμό των μαθητών και στην κοινωνική συνοχή. H απόκτηση δεξιοτήτων στην χρήση ξένων γλωσσών, την συνεργασία και στην χρήση λογισμικών και δικτυακών υπηρεσιών γενικής χρήσης.

Χρόνος δράσης

Σεπτέμβριος 2023 - Μάιος 2024

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας