menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

V-Haute Couture

V-Haute Couture
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η ιδέα των BioVItems και ειδικότερα της V-Haute Couture διαμορφώθηκε και ωρίμασε μαζί με την ομάδα. Στην πραγματικότητα είναι ένα μίγμα ιδεών και αντιλήψεων που αναπτύχθηκε μέσα από προσωπικές κουβέντες, εμπειρίες, επιστημονική κατάρτιση, έρευνα και φυσικά τη συνεχή ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Επιχειρηματική Φιλοσοφία της είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει πλέον να έχει την δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του, με ανώτερης ποιότητας προϊόντα 100% βιοαποικοδομήσιμα, αναπτύσσοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με την εταιρεία αλλά και με τους δύο δήμους που εδρεύουν στον Νησί της Λέσβου (Δήμο Μυτιλήνης και Δήμο Δυτικής Λέσβου), που θα συμβάλλουν στη συλλογή των οικιακών και ζωικών απορριμμάτων. Σκοπός της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού brand name προώθησης σύγχρονων λειτουργικών και καινοτόμων βιοαποικοδομήσιμων υλικών, με έμφαση στα εσπεριδοειδή και στο μαλλί των προβάτων, καθώς και στη δημιουργία μιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας πλήρους επεξεργασίας και τυποποίησης των υλικών αυτών με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα.

Βασικό ερέθισμα για την ίδρυση της εταιρείας BioVItems και ειδικότερα του τομέα V-Haute Couture, ήταν η ύπαρξη μίας αξιόλογης ποσότητας ανεκμετάλλευτων οικιακών απορριμμάτων και κυρίως μια υψηλή ποσότητα εσπεριδοειδών τα οποία καταναλώνονται κατά κόρον τους χειμερινούς μήνες από τους κατοίκους της Λέσβου, και τα οποία τελικά κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Λέσβου, μιας που δεν μπορούσαν ούτε να απορριφθούν στους οικιακούς κομποστοποιητές του Δήμου. Σημειωτέων, ότι συνολικά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί να καταλήγουν στα απορρίμματα περίπου 700.000 τόνοι εσπεριδοειδών και 200.000 τόνοι μαλλιού αιγοπροβάτων.

Τέλος, η ύπαρξη πολύ μεγάλου πληθυσμού αιγοπροβάτων στο νησί μας, περίπου 400.000, και συνεπώς  υψηλή ποσότητα ζωικών απορριμμάτων (μαλλί αιγοπροβάτων), κυρίως της περίοδο της άνοιξης, τα οποία καταλήγουν στην καλύτερη περίπτωση στον ΧΥΤΑ Λέσβου και στην χειρότερη, σε όχθες ποταμών ή παραθαλάσσιες ζώνες, προκαλώντας ανεπανόρθωτες καταστροφές.


Αποτελέσματα / επίδραση

  • Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
  • Μείωση Οικολογικού Αποτυπώματος στην παραγωγική διαδικασία.
  • Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του σχολείου (εργαστήρια) ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της εταιρείας όσον αφορά τον χώρο επεξεργασίας, τυποποίησης και αποθήκευσης των προϊόντων
  • Αξιοποίηση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
  • Αγορά Β’ υλών για την μεταποίηση των απορριμμάτων σε βιοαποικοδομήσιμα.
  • Εκπαίδευση υπάρχοντος προσωπικού (μαθητών).
  • Άυλες δαπάνες για διαχείριση του έργου, εκπόνηση μελετών, πιστοποιήσεις, ISO, άδειες λειτουργίας, προώθηση κ.α.
  • Σε παραγωγικό επίπεδο η σταδιακή μετάβαση και επικέντρωση από τα οικιακά και ζωικά απορρίμματα σε βιοαποικοδομήσιμα υλικά και κατ΄επέκταση αντικείμενα.
  • Καθιέρωση της εικόνας της εταιρείας ως παραγωγού βιοαποικοδομήσιμων υλικών.
  • Ανάπτυξη μιας αξιόλογης ποικιλίας προϊόντων και υπηρεσιών που θα διαφοροποιήσει την εταιρεία αισθητά από τον ανταγωνισμό.


Συνεργασίες

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δήμος Μυτιλήνης & Δήμος Δυτικής Λέσβου


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κότερος Ελευθέριος, Βενετής Λάμπρος-Παναγιώτης, Μπάτσιου Παρασκευή

Στόχος δράσης

Κυκλική Οικονομία

Χρόνος δράσης

Έτος 2022-2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας