menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Δ.Σ Αγίου Στεφάνου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Unique all-μοναδικά ίσοι -απίθανα διαφορετικοί!!!!!!

Unique all-μοναδικά ίσοι -απίθανα διαφορετικοί!!!!!!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

                                          ΔΡΑΣΕΙΣ

1.Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων οι μαθητές του Δ2 αρχικά δημιούργησαν το δέντρο «του μου αρέσει και δε μου αρέσει»,προκειμένου να ερθουν σε επαφή με τα βαθύτερα θέλω τους και τις ουσιαστικές ανάγκες τους.Η εστίαση  σε ό,τι « δεν αρέσει» μπορεί να παρακινήσει  τους μαθητές/τριες να αναφέρουν τρόπους για να περιοριστούν δυσάρεστες καταστάσεις στην τάξη.

2.Με αφορμή μια ταινία μικρού μήκους που προβλήθηκε μέσα στην τάξη,με  περιεχόμενο σχετικό με την έμφυλη βία,τα παιδιά μέσα απο παιχνίδια ρόλων και case study,διερεύνησαν διαισθητικά το πως θα αντιδρούσαν σε μια ανάλογη περίπτωση, που μπορεί να τους τύχει μελλοντικά και το πως μπορεί να την αποφύγουν.

3.Στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, μέσω της αποδοχής της διαφορετικότητας, της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης και κατά συνέπεια της μείωσης της σχολικής βίας, προσκλήθηκε στο σχολείο μας ο πρωταθλητής και παραολυμπιονίκης κος Στέλιος Μαλακόπουλος. Σε μια άκρως συγκινητική γιορτή αφιέρωμα σε αυτόν ,αλλά και σε μια προσπάθεια προσέγγισης της υπέροχης μοναδικότητας όλων μας, τα παιδιά του Δ2 και του Α1, μαζί με τις δασκάλες τους , με την πολύτιμη συμπαράσταση της μουσικού μας ,καθώς και της γυμνάστριας μας  και της εικαστικού μας, ετοίμασαν όμορφα τραγούδια και δρώμενα. Συγκεκριμένα τραγούδησαν το συμβολικό τραγούδι της Ελεονώρας Ζουγανέλη «Η επιμονή σου», σε στίχους και μουσική του Κώστα Λειβαδά. Επίσης τα παιδιά της Α1 δημοτικού, τραγούδησαν το  «φεγγαράκι μου λαμπρό», ενώ τα παιδιά της ΣΤ το αναπαρήγαγαν στη νοηματική γλώσσα. Τέλος, τα παιδιά της Δ, χόρεψαν τα παραδοσιακά κάλαντα της Ικαρίας με μαντήλια στα μάτια, προκειμένου να συναισθανθούν τους τυφλούς συνανθρώπους μας.   Τη μέρα αυτή μέσα από τη βιωματική μάθηση, τα παιδιά ανέβηκαν ένα σκαλί πιο κοντά στην ανθρωπιά και την αγάπη.

4.Σε συνεργασία με την υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων, επισκέφτηκαν το σχολείο μας έμπειροι αξιωματικοί προκειμένου να μιλήσουν στα παιδιά για τον εκφοβισμό σε όλες του τις μορφές και να υποδείξουν τρόπους αποφυγής του.Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για όλους μας.

 5.Με την βοήθεια της θεατρολόγου μας τα παιδιά μέσω του εκπαιδευτικού δράματος, μια μορφή κοινωνικής τέχνης διαπραγματεύτηκαν το θέμα του θυμού ,μέσα από την ιστορία του εγωιστή γίγαντα.

6.Τέλος με τη συμβολή της εικαστικού μας δημιούργησαν πορτραίτα «ενσυναίσθησης», σε μια προσπάθεια κατανόησης και αποδοχής της διαφορετικότητας και συμπληρωματικότητας όλων μας.

Δείτε το 1ο βίντεο με τις δημιουργίες μας 

ΕΔΏ

Δείτε το 2ο βίντεο με το τραγούδι μας εδώ

Δείτε το 3ο βίντεο με τα πρόσωπα της ενσυναίσθησης εδώ


Αποτελέσματα / επίδραση

Ανέπτυξαν την έννοια της  ενεργής πολιτότητας μέσω της ανάληψης ευθύνης των μαθητών-επαφής με τους 17 παγκόσμιους στόχους

Καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση και την σφαιρική αντίληψη της πραγματικότητας μέσα από παιχνίδια ρόλων

Κατανόησαν  την έννοια της συμπερίληψης που οδήγησε στον αλληλοσεβασμό μεταξύ των συμμαθητών και αποδοχή της διαφορετικότητας

Παρακινήθηκαν για ομαδική συνεργασία,εξασκήθηκαν στην ενεργητική ακρόαση με σεβασμό στον συνομιλητή τους

Ενισχύθηκε η αυτοεκτίμησή τους μέσω της δυνατότητας έκφρασης της προσωπικής τους άποψης και μέσω της υπόδειξης τρόπων αποφυγής του σχολικού εκφοβισμού.



Συνεργασίες

Υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μάτσια Ροζαλία(σε συνεργασία με Κυριακή Φλώρου,Κυριακού Σοφία-εικαστικός,Βασιλική Μπιθαρά-δασκάλα,Καλλιόπη Φύκαρη-θεατρολόγος,Εξαρχοπούλου Στέλλα-γυμνάστρια)

Στόχος δράσης

Το πρόγραμμα με τίτλο : «Unique all-Μοναδικά ίσοι-απίθανα διαφορετικοί»,αποβλέπει στη δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας και επικοινωνίας μέσα στην τάξη και κατά συνέπεια στο σχολείο, για την αντιμετώπιση καταστάσεων, που συχνά οδηγούν σε ένταση και απειλούν τη συνοχή της ομάδας.Επίσης, αποσκοπεί στην αποδοχή της διαφορετικότητας και την συμπερίληψη, μέσω της επαφής με το «διαφορετικό» και κατά συνέπεια την σταδιακή εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού.

Χρόνος δράσης

7 μήνες :Οκτώβριος 2021-Απρίλιος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας