menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ο Μικρός Παράδεισος

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Τρώω σωστά καταναλώνω υπεύθυνα

Τρώω σωστά καταναλώνω υπεύθυνα
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Με οδηγό τα προγράμματα του ΙΕΠ Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής» και «Οι ντετέκτιβ ανακαλύπτουν το μυστικό για σώμα γερό και μυαλό δυνατό», το προτεινόμενο πρόγραμμα του ΙΕΠ «Γνωρίζω την τροφή μου»,  ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον σεφ Άκη Πετρετζίκη,  σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Πρό(σ)κληση σε γεύμα» από το Μαθαίνω διατροφή και το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Liittle Spoons προσεγγίσαμε το θέμα της διατροφής, δίνοντας έμφαση εξίσου στους τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης.

Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τόσο για τις διατροφικές τους συνήθεις, έτσι ώστε να εντοπίσουμε την ποσότητα κρεάτος που κάθε οικογένεια καταναλώνει, αλλά και για την διαχείριση και τη σπατάλη του μαγειρεμένου και μη φαγητού (food waste).

Το πρώτο ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι γονείς βρίσκειται στα αρχεία στο τέλος της φόρμας και εδώ επισυνάπτεται ο σύνδεσμος για το δεύτερο ερωτηματολόγιο: https://docs.google.com/forms/d/1dGdNGIC_zOFnl46GVpF8-JL63MmAxOngs3nta_pH-i8/prefill 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά κατάφεραν να βγουν από τα στενά όρια της έννοιας υγιεινή διατροφή και τρώω σωστά, αποκτώντας σωστότερες και πιο βιώσιμες διατροφικές συνήθειες. Κατανόησαν ότι η παραγωγή και η κατανάλωση τροφής συνδέονται τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. 

Στόχος μας ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν πώς οι τροφές φτάνουν από την παραγωγή στο τραπέζι μας, τι χρειάζεται για να γίνει αυτό, πόσα τρόφιμα (επεξεργασμένα και μη) από αυτά που αγοράζουμε καταλήγουν στα σκουπίδια και γιατί. Τα παιδιά επισκέφτηκαν με τις οικογένειές τους λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, έφτιαξαν λίστες για τα ψώνια, το μενού της εβδομάδας και έφεραν στο σχολείο τόσο σνακ, όσο θα έτρωγαν χωρίς να καταλήγει κάτι στα σκουπίδια. 

Τονίσαμε τη σπουδαιότητα του να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή αλλά και από τοπικούς παραγωγούς, είδαμε ενναλακτικές για το τι μπορούμε να κάνουμε με τα τρόφιμα που μας περισσεύουν και ότι η εμφάνιση ενός φρούτου ή λαχανικού δεν επηρεάζει τις βιταμίνες ή τη γεύση του. 

Στο τέλος της θεματικής μας ενότητας τα παιδιά είχαν μάθει όχι μόνο πώς να ψωνίζουν και να καταναλώνουν υπεύθυνα, αλλά και τις διατροφικές ομάδες, την πυραμίδα της διατροφής και της άσκησης προκειμένου να είμαστε υγιείς. 

Η ανατροφοδότηση που λάβαμε από τους γονείς είχε πάρα πολύ θετικά σχόλια, καθώς καταφέραμε μέσα από αυτόν τον διαφορετικό και βιωματικό τρόπο τα παιδιά αλλά και οι οικογένειές τους να αποκτήσουν καλύτερες συνήθειες αγοράς και κατανάλωσης τροφίμων.



Συνεργασίες

Το δίκτυο ΜΠΟΡΟΥΜΕ,το Little Spoons, WWF Hellas και τους γονείς. 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αναστασία Μπούρα, Βασιλική Μέλου

Στόχος δράσης

Τα παιδιά μέσα από την υγιεινή διατροφή να μάθουν για την υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση.

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος - Νοέμβριος 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας