menu

Σύνδεση | Εγγραφή

UNIKIDS

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Τρώμε υγιεινά με τη δική μας φάρμα και λαχανικά...

Τρώμε υγιεινά με τη δική μας φάρμα και λαχανικά...
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

UNIKIDS

Το Unikids είναι ένα νηπιαγωγείο όπου το παιχνίδι αποτελεί μάθηση και η ανάπτυξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των παιδιών συντελείται σε ένα περιβάλλον χαράς, δημιουργικότητας και συμπερίληψης. Όπως το ίδιο το όνομά του μαρτυρά, Unikids, δηλαδή United Kids, ο σταθμός μας προάγει την ισότητα αναδεικνύοντας ανεξάρτητες παιδικές προσωπικότητες. Παράλληλα με τις απαραίτητες γνώσεις, σκοπός μας είναι με την ολοκλήρωση της φοίτησης των παιδιών στο νηπιαγωγείο Unikids να έχουν αναπτυχθεί και οι κατάλληλες δεξιότητες και βασικές αξίες. Ηθικές αξίες, όπως η αγάπη και ο σεβασμός, ψυχικές, όπως η αυτοπεποίθηση και η υπομονή, αλλά και κοινωνικές, όπως η συνεργασία και η εργατικότητα, διέπουν τις δράσεις του Unikids και με αυτόν τον τρόπο γίνονται κτήμα των παιδιών. Την ίδια στιγμή μέσα από την εξερεύνηση και την επαφή με το φυσικό περιβάλλον τα βοηθάμε να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, ενώ αντλώντας έμπνευση από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ρέτζιο Εμίλια, γονείς και εκπαιδευτικοί συνεργαζόμαστε για να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις μοναδικές ικανότητές τους αλλά και να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες ώστε να βαδίσουν με εφόδια στο αύριο.


Διευθυντής Σχολείου

ΕΛΕΝΗ ΠΛΕΞΙΔΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Αρχικά, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ζώων (4 Οκτωβρίου), ξεκινήσαμε με τα παιδιά να μιλάμε για τα ζώα της φάρμας, τι τροφές παράγουν και μας προσφέρουν. Μέσω της συζήτησης αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η δική μας φάρμα. Το πρώτο ζωάκι που ασχοληθήκαμε που είναι και το πιο οικείο για τα παιδιά, είναι ο σκύλος. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε τη δική μας γάτα, τα παπάκια μας μέσα στη λίμνη τους, τις κοτούλες, το γουρουνάκι, το πρόβατο, την αγελάδα αλλά και τα άλογα. Η συμβολή των παιδιών ήταν σημαντική γιατί τα ζωάκια βάφτηκαν και κατασκευάστηκαν από τα ίδια τα παιδιά. Βασικό ρόλο είχε η δραματοποίηση και η μεταμφίεση στα ζωάκια καθώς και η μίμηση των ήχων των ζώων. Δημιουργήσαμε τις δικές μας καρτέλες με τις συλλαβές από τους ήχους των ζώων βοηθώντας έτσι στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσω της μουσικοκινητικής χτυπούσαμε τα ονόματα των ζώων στα τύμπανα. Ακόμη, το κουκλοθέατρο σχετικά με τα τρία γουρουνάκια ήταν διαδραστικό για τα παιδιά. Κατασκευάσαμε από χαρτόκουτο το δικό μας παιχνίδι- γουρουνάκι και μέσω της μπάλας εξασκήσαμε τη λεπτή κινητικότητα των παιδιών. Τέλος, το messy play βοήθησε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν υλικά όπως οι φακές (αντικατοπτρίζοντας τη λάσπη) που τα βοήθησε ν’ ανακαλύψουν τις αισθήσεις τους και να παίξουν χωρίς περιορισμούς.

Η διατροφή είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες υγείας του ανθρώπου. Κατά την παιδική ηλικία μπαίνουν τα θεμέλια για τη σωστή ανάπτυξη αλλά και την καλή υγεία. Αρχικά με τα παιδιά, ξεχωρίσαμε τα φρούτα από τα λαχανικά και τα ονοματίσαμε και δημιουργήσαμε το δικό μας λαχανόκηπο. Λαχανικά όπως κουνουπίδι, μαρούλι, ντομάτες καρότα αλλά και ραπανάκια τα οποία είναι θρεπτικά για την υγεία μας. Κατασκευάσαμε τους δικούς μας χρυσούς κανόνες της διατροφής και μάθαμε πόσο δυνατούς και υγιείς μας κάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Στη συνέχεια κατασκευάσαμε τους δικούς μας μαγειρικούς σκούφους και ασχοληθήκαμε με τη μαγειρική κατασκευάζοντας τη δική μας υγιεινή φρουτοσαλάτα αλλά και τυροπιτάκια. Διακρίναμε τις τροφές που κάνουν καλό και κακό και τι προκαλούν, καθώς και κάθε πότε πρέπει να καταναλώνουμε τις τροφές δημιουργώντας το Φανάρι της Διατροφής. Τα παιδιά δημιούργησαν μία διατροφική πυραμίδα κατά την οποία στη βάση της αναφέρονται τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά ενώ στην κορυφή της τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται σπάνια. Μέσα από τον πίνακα Ζάχαρης διακρίναμε πόσο βλαβερά μπορούν να είναι ορισμένα τρόφιμα για την υγεία μας. Δεν έλειψε σαφώς η δραματοποίηση τραγουδιών και παραμυθιών σχετικά με την υγιεινή διατροφή!

Καθώς κατασκευάσαμε το δικό μας μανάβικο και λαχανόκηπο μαθαίνοντας για τις υγιεινές τροφές, σειρά είχε η στοματική υγιεινή. Μάθαμε πώς πρέπει να πλένουμε καθημερινά τα δόντια μας για να είναι υγιή κάνοντας αναπαράσταση σ’ ένα τεράστιο στόμα. Γίναμε οδοντίατροι και μιλήσαμε για τις τροφές και για το τί προκαλούν στο στόμα μας και σε συνεργασία με την οδοντίατρο του σχολείου μας παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο και μας έδειξε τη σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας. Δημιουργήσαμε ένα μεγάλο δόντι και τη δική μας οδοντοστοιχία με πλαστελίνη και φασόλια. Τέλος, ήρθε η νεράιδα των δοντιών να μας υπενθυμίσει να μην ξεχνάμε να πλένουμε τα δόντια μας καθημερινά!


Στόχος δράσης

Βασικοί στόχοι είναι: Να διευρύνουν τα παιδιά τις γνώσεις τους γύρω από τα ζώα, ν’ αναπτυχθούν δεξιότητες (γλωσσικές, γραφικές, εκφραστικές), ν’ αναφέρουν τους ήχους που κάνουν τα ζώα και να εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές των ζώων, ν' αποκτηθούν σωστές διατροφικές συνήθειες από τα παιδιά και ν’ αντιληφθούν την επίδραση της σωστής διατροφής στην ανάπτυξη του ανθρώπου, να γνωρίσουν τις ομάδες των τροφίμων και τις θρεπτικές τους αξίες, να μάθουν ποιες τροφές κάνουν καλό στην υγείας μας και στα δόντια μας και ποιες όχι, να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαδικασία δημιουργίας τερηδόνας και να γνωρίσουν προληπτικά μέτρα για καλή στοματική υγεία αλλά και να γνωρίσουν τη σωστή διαδικασία του βουρτσίσματος των δοντιών.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας