menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΙΧΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Τρέχει τρέχει το νερό ,φροντίζω να είναι καθαρό.

Τρέχει τρέχει το νερό ,φροντίζω να είναι καθαρό.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Παρατηρήσαμε την όχθη από το ποτάμι και μαζέψαμε τα σκουπίδια από αυτήν. Συζητήσαμε τα αποτελέσματα της επίσκεψης μας. Καταγράψαμε και αναλύσαμε τα σκουπίδια που μαζέψαμε από τις όχθες από το ποταμάκι του χωριού μας .Πείραμα: θάβουμε τα σκουπίδια μας: σε πόσο καιρό διασπώνται. Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού με θετικές/αρνητικές συμπεριφορές για την διαχείριση των απορριμμάτων. Οι μαθητές σε ομάδα δημιουργούν σε χαρτόνι το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι με τη μορφή «φιδάκι». Στο ιντερνέτ είδαμε το ποταμάκι από που πηγάζει και που εκβάλλει στην  λίμνη της Καστοριάς. Συζητήσαμε για την σημασία τους στην αγροτική παραγωγή του τόπου μας. Μιλήσαμε για την λίμνη της Καστοριάς. Είδαμε:1. το φαινόμενο του ευτροφισμού σε μία λίμνη και συζητήσαμε τι συμβαίνει με την λίμνη της Καστοριάς 2.Είδαμε ένα εκπαιδευτικό βίντεο για την μόλυνση των υδάτων, την ρύπανση με φυτοφάρμακα κλπ. Απαντήσαμε στο ερώτημα τι συμβαίνει στην δικιά μας περιοχή; Τι πρέπει να κάνουμε εμείς ;Τραγουδήσαμε για το ποταμάκι. Κάναμε μια αφίσα για να θυμίσουμε σε όλους τι πρέπει να κάνουμε τα σκουπίδια έτσι ώστε να κρατάμε το ποτάμι μας και την λίμνη καθαρή. Στείλαμε γράμμα στην τοπική κοινότητα και τους αναφέραμε τα προβλήματα με την ρύπανση του ποταμιού και της λίμνης μας απο τα φυτοφάρμακα. Τελειώσαμε με μια μικρή παρουσίαση όλων των δεδομένων που συγκεντρώσαμε για το ποταμάκι ,και την λίμνη στο σχολείο και την παρουσιάσαμε σε Γονείς και μαθητές.


Αποτελέσματα / επίδραση

Εμαθαν για τη χρησιμότητα των ποταμών-λιμνών και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα που επηρεάζουν δραματικά το άμεσο περιβάλλον μας .Συνειδητοποίησαν τις καταστροφικές συνέπειες από τα απόβλητα, τα φυτοφάρμακα και τα σκουπίδια που πέφτουν στα ποτάμια.

 



Συνεργασίες

1.Με το Δημοτικό σχολείο Τοιχιού

2.Τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων

3.την Τοπική κοινότητα


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΗΛΙΑΣ ΤΟΥΤΣΟΓΛΙΔΗΣ-ΑΓΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Στόχος δράσης

Σκοπός του σχεδίου εργασίας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το ποταμάκι του χωριού μας ,την λίμνη και τη σημασία τους στην τοπική αγροτική παραγωγή, να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα, να αποκτήσουν θετικές στάσεις και συνήθειες καθώς και μια ευρύτερη περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση

Χρόνος δράσης

2 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 7



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας