menu

Σύνδεση | Εγγραφή

E.E.E.EK AΛΜΥΡΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Τρέφομαι Σωστά, Ζω Υγιεινά

Τρέφομαι Σωστά, Ζω Υγιεινά
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την υγιεινή διατροφή με αφορμή το κολατσιό που έφερναν οι μαθητές στο σχολείο.

Αρχικά συζητήσαμε τι είναι η τροφή, από πού προέρχεται και τι προσφέρει στον οργανισμό μας.

Χωρίσαμε τις τροφές σε ομάδες (φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, κρέας-κοτόπουλο-ψάρι, γαλακτοκομικά, λίποι-έλαια-γλυκά-ξηροί καρποί. Αναλύσαμε την κάθε ομάδα ξεχωριστά και κάναμε δράσεις για την κάθε μια.

Στο θερμοκήπιο του σχολείου μας καλλιεργήσαμε εποχιακά λαχανικά και αρωματικά φυτά με τα οποία φτιάξαμε ένα μεσημεριανό γεύμα.

Πατήσαμε σταφύλια και φτιάξαμε χυμό σταφυλιού και ξίδι. Με διάφορα φρούτα κάναμε φρουτοσαλάτα που την γεύτηκαν όλα τα παιδιά του σχολείου.

Μιλήσαμε για την καλλιέργεια των δημητριακών, τη θρεπτική τους αξία, επισκεφθήκαμε το φούρνο της γειτονιάς μας, βοηθήσαμε στην παραγωγή των προϊόντων τους και στο τέλος τα απολαύσαμε.

Αναφερθήκαμε στα όσπρια, στη θρεπτική τους αξία και κάναμε χειροτεχνίες για να τα γνωρίσουμε.

Γνωρίσαμε τη θρεπτική αξία του κρέατος, του κοτόπουλου, του ψαριού, τη συχνότητα κατανάλωσής τους στη διατροφή μας, παίξαμε παιχνίδια και κάναμε κατασκευές.

Αναφερθήκαμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στη θρεπτική τους αξία και φτιάξαμε τυρί και τυρόψωμο.

Όταν μιλήσαμε για τα λίπη και τα έλαια επισκεφθήκαμε ένα ελαιοτριβείο στην περιοχή μας, φτιάξαμε ελιές ξυδάτες και πάστα ελιάς. Μάθαμε και από ποιους άλλους καρπούς μπορούμε να πάρουμε λάδι.

Αναφέραμε ποιοι είναι οι ξηροί καρποί, είπαμε για τη θρεπτική τους αξία και τους γευτήκαμε.

Τέλος αναφερθήκαμε στα γλυκά, για το πόσο συχνά μπορούμε να τα καταναλώνουμε και τις επιπτώσεις που έχει η συχνή κατανάλωσή τους στην υγεία μας. Παρ' όλα αυτά όμως ένα γλυκάκι ποτέ δεν έβλαψε γι' αυτό παρασκευάσαμε και δοκιμάσαμε κρέπες, πάστα φλώρα και μαρμελάδα μήλου για το πρωινό μας.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά έμαθαν να ξεχωρίζουν τις υγιεινές από τις ανθυγιεινές τροφές και να μπορούν να ετοιμάζουν ένα απλό υγιεινό γεύμα. Στο κολατσιό τους πλέον άρχισαν να φέρνουν φρούτα και υγιεινά σνακ.



Συνεργασίες

Επίσκεψη σε ελαιοτριβείο και φούρνο της περιοχής μας

Συνεργασία με τους γονείς


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΤΣΙΠΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ, ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Στόχος δράσης

Στόχος του Προγράμματος ήταν οι μαθητές να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ποικιλίας τροφών στη διατροφή τους, να γνωρίσουν τις κατηγορίες των τροφών και την προέλευσή τους, να μάθουν τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, να εμπλουτίσουν το λεξηλόγιό τους, να μπορούν να ετοιμάσουν ένα υγιεινό πρωινό και γεύμα και να αναπτύξουν την ικανότητα συνεργασίας μεταξύ τους.

Χρόνος δράσης

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 20



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας