menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

TRASH HACK CAMPAIGN - AXION ESTI

TRASH HACK CAMPAIGN - AXION ESTI
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άξιον Εστί» βρίσκεται στην οδό Προφήτη Ηλία 12, στην Άλλη Μεριά, στους πρόποδες του Πηλίου, σε ένα σημείο το οποίο προσεγγίζεται μέσα σε λίγα λεπτά από το κέντρο του Βόλου. Πρόκειται για ένα σχολείο χτισμένο μέσα σε έναν παραδοσιακό οικισμό, ακολουθώντας τα πρότυπα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, μέσα στην φύση, ανάμεσα σε λόφους και δίπλα σε ένα καταπράσινο δάσος. Η όμορφη θέα της πόλης και του λιμανιού του Βόλου από ψηλά, το πράσινο στοιχείο, η χλωρίδα και η πανίδα του Πηλίου και γενικά η έντονη παρουσία της φύσης στον περιβάλλοντα χώρο του Σχολείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την μαθησιακή διαδικασία: πρόκειται για ένα σχολείο πιστοποιημένο ως Οικολογικό (Eco School), σύμφωνα με την πράσινη σημαία που έχει λάβει από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, και με βάση τα οικολογικά διαθεματικά project που εφαρμόζει κάθε σχολική χρονιά. Το Σχολείο χτίστηκε και εγκαινιάστηκε το 2012 σε αυτό το κτίριο. Πρόκειται για ένα Σχολείο με σύγχρονες υποδομές. Το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Άξιον Εστί» συστεγάζεται σε έναν Πολυχώρο Εκπαίδευσης με το Νηπιαγωγείο «Άξιον Εστί», με τον Παιδικό Σταθμό «Άξιον Εστί Babies» και με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Άξιον Εστί». Βασικοί άξονες της παιδαγωγικής φιλοσοφίας του σχολείου είναι οι εξής: η Εκπαίδευση στηριγμένη στις Αξίες (Living Values in Education), η ανάπτυξη της Πολυγλωσσίας και η διάδοση πνεύματος Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (στο Σχολείο φοιτούν αρκετοί μαθητές και μαθήτριες που προέρχονται από διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα), η παιδαγωγική αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στη μάθηση, η εφαρμογή καινοτόμων παιδαγωγικών δράσεων, η διάδοση αθλητικού πνεύματος (το Σχολείο συνεργάζεται με τον αθλητικό Σύλλογο άξιον εστί) και η ανάπτυξη Πολλαπλής Νοημοσύνης μέσα από την δημιουργία «παραθύρων ευκαιριών» για κάθε μαθητή και κάθε μαθήτρια που φοιτά στο Σχολείο.


Διευθυντής Σχολείου

ΑΥΓΗΤΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το Σχολείο μας πραγματοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα TRASH HACK με σκοπό την διαχείριση των απορριμμάτων στο πλαίσιο του Σχολείου και ευρύτερα την συμβολή των μαθητών και των μαθητριών στην αειφόρο ανάπτυξη μέσω της ανακύκλωσης και της δημιουργικής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας έχει δημιουργηθεί ένα νέο ρεύμα επικίνδυνων απορριμμάτων από τα υλικά μίας χρήσης, όπως είναι οι προστατευτικές μάσκες και τα γάντια. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας, αφού έκαναν μία έρευνα σχετικά με τα απορρίμματα του Σχολείου μας, αποφάσισαν να ανακυκλώσουν πλαστικά ποτήρια και περιτυλίγματα από σνακ, τα οποία απορρίπτονται σε μεγάλες ποσότητες κατά την διάρκεια του φαγητού. Οι μαθητές έδωσαν μια δεύτερη ζωή στα πλαστικά ποτήρια μετατρέποντάς τα σε γλάστρες, μέσα στις οποίες μεταφύτεψαν ανοιξιάτικα λουλούδια για να στολίσουν τους εσωτερικούς χώρους του Σχολείου. Ακόμη, αξιοποίησαν τα πλαστικά περιτυλίγματα από τα σνακ τους, δημιουργώντας ένα κολάζ ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του κόσμου πάνω στο ζήτημα των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, έμαθαν συνθήματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα Αγγλικά και δημιούργησαν φυλλάδια ενημέρωσης του περίγυρού τους για το πρόβλημα ρύπανσης που αντιμετωπίζει το περιβάλλον μας από τα απορρίμματα. Όλες οι παραπάνω δράσεις διεξάχθηκαν αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.


Αποτελέσματα / επίδραση

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του κοινοποιήθηκαν στην Ιστοσελίδα του Σχολείου μας και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να αποτελέσουμε παράδειγμα και να εμπνεύσουμε εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους να πράξουν ανάλογα. Η καμπάνια “Trash Hack” ενθαρρύνει τους νέους να αναλογιστούν τις πράξεις τους σε σχέση με αυτά τα επικίνδυνα απορρίμματα, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να αναλάβουν δράση, ώστε να προωθήσουν την αειφόρο ανάπτυξη. Συνεργασίες

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα TRASH HACK - AXION ESTI πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής καμπάνιας “Trash Hack”, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων της UNESCO.

#TrashHack #UNESCO #ASPnetUNESCO #LitterLessCampaign #EcoSchoolStayActive #YREstayactive #LEAFanywhere


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Στόχος δράσης

Οι ιδέες των μαθητών και των μαθητριών του Σχολείου μας, που αντικατοπτρίζουν το όραμα και το πάθος τους να συμβάλλουν στην διάσωση του πλανήτη μας, έχουν στόχο να εμπνεύσουν, να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν κι άλλους συμπολίτες μας στο ζήτημα των απορριμμάτων.

Χρόνος δράσης

2 μήνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας