menu

Σύνδεση | Εγγραφή

46ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά: "Το Μεγάλο Κάστρο: μια πόλη μες στον χρόνο"

Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά: "Το Μεγάλο Κάστρο: μια πόλη μες στον χρόνο"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

46ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης

12θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολη Ηρακλείου


Διευθυντής Σχολείου

Νικόλαος Αντωνόπουλος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η εργασία μας έχει τίτλο "Το Μεγάλο Κάστρο: Μια πόλη μες στον χρόνο", κι έχει εστιάσει στην παρουσία της πόλης του Ηρακλείου στο χώρο και το χρόνο, καθώς και στα μνημεία της από το παρελθόν στο παρόν, δηλαδή από την περίοδο των διαφόρων κατακτητών της, Αράβων, Ενετών και Οθωμανών, μέχρι το σήμερα.

Το ταξίδι μας μέσα στο χρόνο είχε πολλούς σταθμούς. Αρχικά ξεκινήσαμε από βιβλιογραφική έρευνα και αναζήτηση της ιστορίας της πόλης μας, συγκεντρώνοντας τα σημαντικότερα στοιχεία για τη ζωή και τους ανθρώπους της. Έπειτα, σχεδιάσαμε χάρτες του παρελθόντος και περιηγηθήκαμε εικονικά μέσα σε αυτούς, τοποθετώντας τα σπουδαιότερα μνημεία στα σημεία που βρίσκονταν άλλοτε, αλλά και τώρα. Στη συνέχεια, μιλήσαμε μέσα στις σχολικές αίθουσες για την πόλη μας και τη σημασία της για εμάς, εκφράζοντας τα συναισθήματά μας και την αγάπη μας γι’ αυτήν. Ακολούθησε η παρακολούθηση σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Δήμου μας και του τοπικού Ιστορικού Μουσείου, τα οποία μας έδωσαν την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να ξεναγηθούμε σε δρόμους γεμάτους μνήμες, αλλά και σοκάκια γεμάτα μυστήρια ενός πολύ πλούσιου παρελθόντος.

Με άλλα λόγια, για λίγο γίναμε κι εμείς ιστορικοί ερευνητές, ποιητές, εξωτερικοί επισκέπτες, ενεργητικοί παρατηρητές κι εξερευνητές των "κρυμμένων μυστικών" και της "θαμμένης" ιστορίας της πόλης μας, μιας πόλης με την οποία μεγαλώνουμε μαζί, ζώντας την καθημερινότητά μας με τις οικογένειες και τις παρέες μας δίπλα και μέσα στα ιστορικά της μνημεία. Ραντεβού στα εντυπωσιακά Λιοντάρια, χορός στα μάρμαρα της Λότζια, μια  τυχαία συνάντηση στην πλατεία του πανέμορφου Αγίου Τίτου, κυριακάτικη βόλτα στην οδό Πλάνης με κατάληξη το εντυπωσιακό Ενετικό Κάστρο του Κούλε, απ’ όπου μπορείς να δεις τη θάλασσα και όλη την πόλη από τις πολεμίστρες του, περπάτημα και παιχνίδι στην πλατεία του πολιούχου μας Αγίου Μηνά, και φυσικά, φαγητό και διασκέδαση σε μέρη που μέσα τους έχουν κρυμμένο ένα μικρό κομμάτι από παλιά τείχη και παλάτια μιας άλλης εποχής… αυτή η πόλη είναι γεμάτη ιστορία και ομορφιά…

Στο τέλος όλου αυτού του υπέροχου ταξιδιού μας στο χρόνο και τον χώρο, θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα για να θυμόμαστε όλα τα παραπάνω, αλλά και για να δώσουμε την ευκαιρία και σε άλλους να ζήσουν την μοναδική μας εμπειρία. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να συνθέσουμε δικά μας κείμενα με όσα ανακαλύψαμε και μάθαμε, να τα ψηφιοποιήσουμε, να τραβήξουμε φωτογραφίες από την καθημερινότητά μας γύρω από τα μνημεία και τις μνήμες της πόλης μας, και επιχειρώντας να γίνουμε οι ίδιοι ιστορικοί δημοσιογράφοι και ξεναγοί, να γυρίσουμε δικά μας αυτοσχέδια βίντεο σχετικά με τους θησαυρούς της από το παρελθόν και το ταξίδι τους ως το σήμερα.

Όλα τα παραπάνω, τα συγκεντρώσαμε και δημιουργήσαμε έναν ψηφιακό οδηγό της πόλης μας από την εποχή της Ενετοκρατίας ως το σήμερα. Το διαδραστικό ψηφιακό εργαλείο με το οποίο εργαστήκαμε και στο οποίο ενσωματώσαμε τα κείμενα, τις φωτογραφίες και τα βίντεό μας είναι το πρόγραμμα εννοιολογικής χαρτογράφησησης Thinklink. Πάνω σε χάρτη της παλιάς πόλης που σχεδιάσαμε, ζωγραφίσαμε και ψηφιοποιήσαμε όλοι μαζί οι μαθητές της Στ΄ τάξης του σχολείου μας, τοποθετήσαμε ηλεκτρονικά κουμπιά, τα οποία παρέχουν την δυνατότητα στον αποδέκτη να εξερευνήσει ψηφιακά και να γνωρίσει τα κυριότερα μνημεία του Ηρακλείου, μέσα από τα μάτια των παιδιών που ζουν και μεγαλώνουν ανάμεσα τους.


Στόχος δράσης

Να γνωρίσουν την πόλη τους μέσα από την ιστορία της και να εκτιμήσουν την καθημερινότητα γύρω από τα μνημεία και τις μνήμες της

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας