menu

Σύνδεση | Εγγραφή

13o Nηπιαγωγείο Ρεθύμνου

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Τι χαρίζει χαμόγελο στα παιδιά;

Τι χαρίζει χαμόγελο στα παιδιά;
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

13o Nηπιαγωγείο Ρεθύμνου

Το 13o Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου .Στεγάζεται στο ισόγειο ενός κτιρίου στην οδό Καποδιστρίου 43 και συστεγάζεται με το 9ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου. Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός χαρούμενου, δημοκρατικού σχολείου, στο οποίο όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα συνεργάζονται με ζήλο , ελευθερία και δημιουργικότητα, μέσα σε ένα κλίμα αλληλεπίδρασης και δημοκρατικότητας. Ενός ανοιχτού στην κοινωνία σχολείου το οποίο μέσα από σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, καλό προγραμματισμό και αρμονική συνεργασία μεταξύ γονιών - σχολείου θα στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του κάθε παιδιού, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην απόκτηση γνώσεων αλλά και στη κοινωνικοσυναισθηματική και ψυχοκινητική του ολοκλήρωση, παρέχοντάς του τα εφόδια να χαίρεται το παρόν και να προετοιμαστεί κατάλληλα για το μέλλον. Οι μαθητές αξιοποιώντας τις ικανότητες τους θα μάθουν πώς να μαθαίνουν, πώς να εφαρμόζουν αυτά που έμαθαν, πώς να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν με τους άλλους ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες σε ένα ανοιχτό εκπαιδευτικό περιβάλλον ασφάλειας,αποδοχής και αναγνώρισης. Μέσα από την ομαδοσυνεργατική μάθηση, τη βιωματική εκπαίδευση, τη χρήση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και την αξιοποίηση σύγχρονων εκπαιδευτικών και ψηφιακών εργαλείων έχουμε ως στόχο να καλλιεργήσουμε τη συνεργασία ,τη δημιουργικότητα ,την επικοινωνία και την κριτική σκέψη ώστε να προάγουμε τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη κοινωνία του 21ου αιώνα. Αν και είμαστε ένα μικρό σχολείο συμμετέχουμε κάθε χρόνο σε πολλά προγράμματα τα πιο σημαντικά από αυτά είναι το Erasmus+ , το E twinning καθώς και σε διάφορες δράσεις και Δίκτυα ( της Unicef , Σχολικές Δράσεις, φιλαναγνωσίας,ασφάλειας στο Διαδίκτυο κ.ά)


Διευθυντής Σχολείου

Φανουργιάκη Άννα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Αφορμή για τη συγκεκριμένη δημιουργία υπήρξε η επιθυμία των παιδιών να προσφέρουν μέρος των χρημάτων που μάζεψαν από τα κάλαντα του Λαζάρου που είπαν στη γειτονιά του σχολείου μας.

Πιο συγκεκριμένα όταν τέθηκε το ερώτημα στην ολομέλεια “Τι θα θέλατε να κάνετε τα χρήματα που θα μαζέψουμε;” Ένας μαθητής πρότεινε να δώσουμε ένα μέρος από αυτά στο χαμόγελο του παιδιού και με τα υπόλοιπα να πάρουμε παιχνίδια για την τάξη μας.

 Η πρόταση τέθηκε σε ψηφοφορία και η πλειοψηφία των παιδιών συμφώνησε με την πρόταση του μαθητή.

Όταν προσφέραμε το χρηματικό ποσό στο παράρτημα του Χαμόγελου του Παιδιού στην πόλη μας, μας εξήγησαν ποιος είναι ο ρόλος και η προσφορά τους και μας έδωσαν έναν έπαινο και αυτοκόλλητα ως επιβράβευση για την προσφορά μας. 

Στα παιδιά έκανε εντύπωση το λογότυπο του εθελοντικού αυτού φορέα που ήτανε ένα παιδί που χαμογελάει.  Ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το πρόσωπο του logo, ρώτησαν αν αυτό είναι ένα αληθινό παιδί και πώς το λένε.  Ψάξαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και βρήκαμε ότι αυτό το παιδί το λένε Ανδρέα και είναι ο εμπνευστής του “Χαμόγελο του Παιδιού”. Τέθηκε τότε ο προβληματισμός στην ομάδα “Τι είναι αυτό που κάνει εμάς τα παιδιά να χαμογελάμε;”

Ήταν εύκολο να βρουν τα παιδιά πάρα πολλά πρόσωπα και καταστάσεις τα οποία τα κάνουν να χαμογελούν. Κοιτάζοντας έναν καθρέφτη χαμογελούσαν και σκεφτόντουσαν τι είναι αυτό που τα κάνει να χαμογελούν.Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ήταν να ζωγραφίσουν τις χαμογελαστές φατσούλες τους, να τις χωρίσουν σε ομάδες ανάλογα με την αιτία του χαμόγελου τους και να δημιουργήσουν την τελική μας αφίσα.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αντωνακοπούλου Στυλιανή, Δέσποινα Δουκέρη, Ηλιάνα Λέγγα

Στόχος δράσης

Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα είναι ως προς τις γνώσεις να προσδιορίζουν τα δικαιώματα των παιδιών. Ως προς τις δεξιότητες να ολοκληρώνουν τις δραστηριότητες/τα έργα τους και να εκτιμούν το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους θέτοντας νέους στόχους. Ως προς τις στάσεις : • να ευαισθητοποιούνται και να αναπτύσσουν υπεύθυνη στάση και δράση για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των παιδιών και των ανθρώπων. • να εφαρμόζουν δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων , • να εκτιμούν τη σημασία του εθελοντισμού και να συνειδητοποιούν ότι με τις πράξεις τους μπορούν να συμβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας