menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΤΙ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΩ;

ΤΙ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΩ;
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

To 3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο σχολικό συγκρότημα Ξηροκάμπου και συστεγάζεται με το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου. Ιδρύθηκε το 2008 στην αυλή του 2ου Γυμνασίου με λυόμενες αίθουσες Διευθυντικού γραφείου και γραφείου καθηγητών, ενώ μοιράζεται μαζί με το 2ο Γυμνάσιο υποδομές όπως λυόμενες αίθουσες, εργαστήριο πληροφορικής, τεχνολογίας, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κλειστό γυμναστήριο κ.ά. με προοπτική να αποκτήσει σύντομα δική του στέγη . Οι ανάγκες του σχολείου όμως πολλαπλασιάζονται, το μαθητικό δυναμικό αυξάνεται και οι υποδομές των δύο σχολείων δεν επαρκούν, ενώ προστέθηκαν 3 επιπλέον λυόμενες αίθουσες με καθυστέρηση 1 έτους έπειτα από πορεία των μαθητών , που έκαναν μάθημα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και στο Γυμναστήριο του Σχολείου. Το 3ο Γυμνάσιο είναι ένα μαθητοκεντρικό σχολείο που επιδιώκει την ανθρωπιστική καλλιέργεια και την κριτική σκέψη. Εμφορείται και διαπνέεται έμπρακτα στην καθημερινότητά του από αξίες όπως η δημοκρατική συμμετοχικότητα, η αλληλλεγύη , η συμπερίληψη, η καλλιέργεια ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ο εθελοντισμός που σφυρηλατούν νέους υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες σε ένα περιβάλλον δημιουργικό, ελεύθερο, εκκολαπτήριο γνώσεων, νέων ιδεών και δράσεων διεκδικώντας ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα με σύγχρονες καινοτόμες υποδομές και ένα πιο ευτυχισμένο μέλλον για όλους.


Διευθυντής Σχολείου

Χατζηπαναγιώτη Μαρία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με αφορμή   το ποίημα Για τον όρο «μετανάστες»  του Μπέρτολτ Μπρεχτ τα παιδιά προβληματίζονται για όσους διώχτηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, για να γλιτώσουν από την ηθική και σωματική τους εξόντωση από το ναζιστικό καθεστώς.Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένας  «ολοκληρωτικός πόλεμος»,  όπου  εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε μαζικές εκτελέσεις, εκτοπίσεις και στρατόπεδα συγκέντρωσης ή από πείνα, καταναγκαστικά έργα και βομβαρδισμούς. Υπό το ναζιστικό καθεστώς, εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονούνται μέσω συστηματικών κοινωνικών και εθνοτικών εκκαθαρίσεων. 

Το 2022 η Ευρώπη παγιδευμένη  βιώνει τον πόλεμο στην πιο  βίαιη μορφή του στην Ουκρανία.Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ άμαχοι  έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων ή προσπαθούν να διαφύγουν, για να σωθούν από τον πόλεμο, τους βομβαρδισμόυς, την πείνα και το δριμύ κρύο.

Αν κι εμείς χρειαζόταν να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας , για να σωθούμε  ποιο θα ήταν εκείνο το αντικείμενο που θα παίρναμε μαζί μας και ποια θα ήταν η ιστορία του; Τα παιδιά μπαίνουν στη θέση του σύγχρονου πρόσφυγα, που εκτοπίζεται βίαια από το σπίτι του χωρίς να γνωρίζει  αν  και πότε θα επιστρέψει...


Αποτελέσματα / επίδραση

Ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων. Βιωματική συνειδητοποίηση  των κοινών ανθρώπινων αναγκών, της  αξίας της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων μέσα από την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και  στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η  ομάδα μέσω μιας ατομικής συναισθηματικής ενδοσκόπησης  καταλήγει σε  μια πορεία όπου όλες οι ταυτότητες, οι ανάγκες και οι ιστορίες  για τα αντικείμενα είναι αποδεκτές από την υπόλοιπη ομάδα και αποτελούν κοινό κτήμα όλων. Οι μαθητές αισθάνονται ότι οι πολλαπλές ταυτότητές τους και οι διαφορετικές ή κοινές ανάγκες τους  βρίσκουν τον
χώρο να εκφραστούν μέσα στην ομάδα, γίνονται σεβαστές και αποτελούν πηγή έμπνευσης
και πλούτου για όλα τα μέλη της.



Συνεργασίες

Συνεργασία με τρία σχολεία στην Κρήτη μέσω του προγράμματος από το "Πανελλήνιο ΔΙΚΤΥΟ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ", "κι αν ήσουν εσύ;» .Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΤΣΙΑΜΟΥ ΜΑΡΙΑ

Στόχος δράσης

Ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων. Βιωματική συνειδητοποίηση των κοινών ανθρώπινων αναγκών, της αξίας της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων μέσα από την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χρόνος δράσης

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ _ΜΑΙΟΣ 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 16



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας