menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Through their Εyes

Through their Εyes
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Through their Eyes” ξεκίνησε με το βίντεο Jung von Matt/Limmat: Pro Infirmis Get closer (https://www.youtube.com/watch?v=zFWr-CKMWGY) ως αφόρμηση και ευκαιρία για συζήτηση. Στη συνέχεια οι μαθητές διάβασαν την Ιστορία “The Blind Hunter” της Kristina Rodanas, μια παραδοσιακή ιστορία από την Αφρική,  και ανέλυσαν τους χαρακτήρες αλλά και το θέμα της ιστορίας. Ο κυνηγός μπορεί να είναι τυφλός αλλά, βασιζόμενος στις υπόλοιπες αισθήσεις του και στην καρδιά του, «βλέπει» τελικά καθαρότερα τον κόσμο γύρω του, κάτι το οποίο οι μαθητές κλήθηκαν να εξηγήσουν γραπτώς αντλώντας και παραδείγματα από τη δική τους πραγματικότητα.

Επόμενος σταθμός του ταξιδιού μας, ήταν η σημαντική προσωπικότητα Helen Keller. Οι μαθητές συστήθηκαν  στην υπέροχη αυτή φυσιογνωμία μέσα από βίντεο και βιβλία, έπαιξαν παιχνίδια γνώσεων και συζήτησαν κάποιες από τις πιο γνωστές ρήσεις της, συσχετίζοντας τες και με την ιστορία που είχαν διαβάσει προηγουμένως. 

Σειρά είχε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Bob goes to the Parthenon” (https://aeon.co/videos/bob-gardner-might-be-blind-but-he-still-wants-to-see-the-acropolis) Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Bob, έναν συνταξιούχο μηχανικό, ο οποίος, αν και τυφλός, είχε το όνειρο να «δει» τον Παρθενώνα. Η καθηλωτική αφήγηση του βοήθησε τα παιδιά να καταλάβουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με προβλήματα στην όραση καθημερινά και τα στερεότυπα που το συνοδεύουν. Στη συνέχεια προσπάθησαν να φανταστούν τον εαυτό τους στη θέση του Bob.

Αλλά επειδή η πραγματικότητα ξεπερνάει την πιο τρελή φαντασία, ήρθε η ώρα για βιωματική μάθηση. Φορώντας μάσκες ύπνου ή μαντήλια στα μάτια, οι μαθητές βγήκαν από την τάξη και πήγαν στο δάσος του σχολείου, όπου τους ζητήθηκε να φέρουν εις πέρας απλές δραστηριότητες: να βρουν ένα κουκουνάρι και να προσπαθήσουν να το πετάξουν σε ένα κάδο, να νιώσουν το φλοιό ενός δέντρου, να περπατήσουν πάνω σε μια γραμμή, να αφουγκραστούν τους ήχους του δάσους, κλπ. Πίσω στην τάξη, οι μαθητές έγραψαν για την εκπληκτική αυτή εμπειρία και αναστοχάστηκαν γύρω από αυτή. Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος αυτού του ταξιδιού, έχοντας γεμάτες τις αποσκευές μας με νέες γνώσεις, στάσεις, διαθέσεις και αξίες.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος και ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα μετά από την πραγματοποίηση του Blindfold Challenge. Ο αναστοχασμός τους μετά το πέρας του προγράμματος έδειξε ότι είχαν αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία είναι τα στερεότυπα και οι χαμηλές προσδοκίες του κόσμου γύρω τους και ότι είχε αλλάξει η οπτική τους απέναντι σε αυτά τα άτομα. 



Συνεργασίες

Για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού συνεργάστηκαν 5 εκπαιδευτικοί του Αγγλικού Τμήματος ενώ το πρόγραμμα εφαρμόστηκε από όλα τα ESL τμήματα της 6ης. 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σοφία Αποστόλη, Εύη Γκάγκα, Βασίλης Καραστάθης, Φαίη Καφετζοπούλου, Αθηνά Κοντογιάννη, Λίλιαν Μπορμπουδάκη, Βασιλική Τσουμάνη

Στόχος δράσης

Ο βασικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος 'Through their Eyes' είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η καλλιέργεια αξιών, διαθέσεων και στάσεων αποδοχής και κατανόησης απέναντι στα άτομα με αναπηρία και ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης με τελικό στόχο την συμπερίληψη.

Χρόνος δράσης

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας