https://blogs.sch.gr/dimfourn/
Διευθυντής Σχολείου
Θάλεια Κόνδυλα
Επικοινωνία με σχολείοmenu
Μαθητικές δημιουργίες
Γενικά
Το σχολικό έτος 2021-2022 το Δημοτικό Σχολείο των Φούρνων Κορσεών, είτε με πρωτοβουλία κάποιων τάξεων είτε συλλογικά ως σχολική μονάδα, έχει εμπλακεί σε ποικιλόμορφες δράσεις με φόντο τον 12ου Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή). Ακολουθεί λίστα των σχετικών δραστηριοτήτων:
App Development: Ανάπτυξη της εφαρμογής «Δες την κυκλικά»
Αναπτύξαμε μια εφαρμογή για smartphones μέσω του περιβάλλοντος οπτικού προγραμματισμού MIT App Inventor 2 https://appinventor.mit.edu/. Το διδακτικό σενάριο περιλαμβάνει μαθήματα κώδικα, App Development μαζί με στοιχεία UX/UI, αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και πολυμέσα «ελεύθερα δικαιωμάτων», όλα με σκοπό ένα διαδραστικό πρωτόπυπο. Tο application ονομάζεται «Δες την Κυκλικά» και έχει στόχο να προωθήσει την Υπεύθυνη Κατανάλωση, τον 12ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα το τρίπτυχο «Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση». Η εικονική βοηθός (virtual assistant), απευθύνει προσωπικό χαιρετισμό σε όποιο άτομο χρησιμοποιεί την εφαρμογή, του προτείνει ιδέες επαναχρησιμοποίησης και εναλλακτικών DIY, προκειμένου να μειωθούν οι ανάγκες παραγωγής και ο όγκος των απορριμμάτων. Ακόμη, η εφαρμογή επιτρέπει τον διαμοιρασμό φωτογραφιών και μηνυμάτων μεταξύ μελών μιας κοινότητας που προσφέρουν και ζητούν υλικά αγαθά, προστατεύοντας το περιβάλλον από την αλόγιστη παραγωγή.
Βίντεο παρουσίασης εφαρμογής στα ελληνικά: https://youtu.be/aedHiYDr7NQ (Περισσότερες πληροφορίες στην περιγραφή του βίντεο.)
Βίντεο demo στα αγγλικά: https://youtu.be/Q9HindPjHaM
Το πρότζεκτ αυτό βρέθηκε στη διασταύρωση τριών, τουλάχιστον, αφορμών-εκπαιδευτικών δικτύων και ευρύτερων δράσεων: Bravo Schools https://inactionforabetterworld.com/bravo-schools/ , 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση με θέμα την Κυκλική Οικονομία https://openedtech.ellak.gr/, STEM Discovery Campaign 2022 http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdc22 (βλ. Φούρνοι στον χάρτη).
Στο προπαρασκευαστικό στάδιο σχεδιασμού του περιεχομένου αξιοποιήθηκε υλικό από το “Terra Mission MOOC: Teaching Sustainability for Action” και ειδικά η ενότητα για την Κυκλική Οικονομία (English, Greek).
Προσεχώς θα δημοσιευτεί το αναλυτικό σενάριο ανάπτυξης της εφαρμογής (σε σχεδιαστικό και προγραμματιστικό επίπεδο) και ο κώδικας (ανοιχτό λογισμικό), ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλο τοπικό πλαίσιο, να μετασχηματιστεί και να υπηρετήσει τον «πράσινο» σκοπό του! Άλλωστε, το σλόγκαν που ενέπνευσε το σχέδιο δράσης είναι το «Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά».
Η εφαρμογή προορίζεται για χρήση από τη σχολική κοινότητα, έπειτα από την τοπική κοινότητα (κάτοικοι και επισκέπτες), και εν τέλει για την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό.
Ένα κεντρικό μήνυμα είναι ότι η τεχνολογία μπορεί να μεσολαβήσει για την αντιμετώπιση σοβαρών περιβαλλοντικών προκλήσεων και ότι όσα παιδιά ακολουθήσουν μια σχετική επαγγελματική κατεύθυνση μπορούν να προσανατολίζονται στη δημιουργία τεχνολογίας με όραμα ένα καλύτερο κόσμο.
Εκπαιδευτικός: Θεοδώρα Σ. Τζιαμπάζη (Σχεδιασμός και εφαρμογή διδακτικού σεναρίου)
Στ’ τάξη: Άγγελος, Νικολέτα, Σταμάτης
Σημείωση: Το πρότζεκτ αυτό έχει υποβληθεί και στην κατηγορία «Καινοτόμα Προγράμματα-Διδακτικά Σενάρια»
Σχολικός κήπος
O κήπος του σχολείου μας φέτος «ξεφύτρωσε» με τη συμμετοχή των παιδιών από τα αρχικά του στάδια. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης βοήθησαν στον καθαρισμό του, στο σκάψιμο, στη μεταφορά του χώματος. Όλο το σχολείο συμμετείχε στη φύτευση, στο πότισμα και τελικά στην συγκομιδή των χειμερινών κηπευτικών: μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανο, κρεμμύδια, μαϊντανός, σπανάκι.
https://blogs.sch.gr/dimfourn/2022/02/22/h-proetoimasia-toy-kipoy/
https://blogs.sch.gr/dimfourn/2022/04/11/telos-epochis/
Επέκταση-Πλάνο για Project με μικροελεγκτή: Συζητήσαμε την ιδέα για την δημιουργία ενός προτζεκτ ελέγχου της υγρασίας του χώματος και αυτόματου ποτίσματος, με το ρομποτάκι της Lego και την πλακετα microbit. Οι δοκιμές αναμένονται...
Εκπαιδευτικός: Βασίλης Κυριακίδης
Ρομποτική
Με το ρομποτάκι της Lego Wedo 2.0, δημιουργήσαμε απορριμματοφόρο όχημα και συζητήσαμε για την ανάγκη οικολογικής συνείδησης σχετικά με τα πλαστικά και τα απορρίμματα γενικότερα. Εφαρμόστηκε το εξής σενάριο https://education.lego.com/en-us/lessons/wedo-2-science/sort-to-recycle#3-create-phase Επίσης, τα αμαξάκια που φτιάξαμε κινούνται ουσιαστικά με μπαταρίες, οπότε είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα (Τρέμε Tesla…).
Εκπαιδευτικός: Βασίλης Κυριακίδης
Βιβλιοπαρουσίαση περιβαλλοντικού περιεχομένου
Συνάντηση με τη συγγραφέα της σειράς βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη». Τα βιβλία έχουν θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην ανάγκη για Υπεύθυνη Κατανάλωση και μείωση των απορριμμάτων.
Συμμετοχή διάφορων τάξεων
Εργαστήριο κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά
Με τη διευκόλυνση της Γιούλας Κουτσουμπού πήραμε ευφάνταστες ιδέες επαναχρησιμοποίησης υλικών και φτιάξαμε όμορφες και πρακτικές κατασκευές.
Συμμετοχή όλης της σχολικής μονάδας
https://blogs.sch.gr/dimfourn/2021/10/18/ergastirio-kataskeyon-me-ylika-poy-petame/
King size σκακιέρα χωρίς βασιλικά έξοδα
Επιτραπέζιο (ή επιδαπέδιο;) παιχνίδι με πιόνια μεγάλου μεγέθους φτιαγμένα από χάρτινες κούτες που βρήκαν νέο νόημα στη ζωή τους και μεταμορφώνονται χάρη στην εργατικότητα των παιδιών. Εικαστικό και οικολογικό εργαστήρι με αφορμή τα απογευματινά μαθήματα σκακιού στο σχολείο μας.
Εκπαιδευτικός: Βασίλης Κυριακίδης
Ανακύκλωση στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων
Στο μάθημα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» της Α’ τάξης τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη σημασία της ανακύκλωσης, για τα ανακυκλώσιμα υλικά και τη σημασία διαχωρισμού τους στους αντίστοιχους κάδους.
Εκπαιδευτικός: Γιώτα Τοσουνίδου
https://blogs.sch.gr/dimfourn/2022/05/05/anakyklonoyme-sosta-kai-epanachrisimopoioyme/
Παρατηρήσεις
Σχολικός κήπος: η αυτάρκεια και η καλλιέργεια ντόπιων προϊόντων μειώνει την ανάγκη μεταφοράς τους και άρα το ενεργειακό αποτύπωμα αυτής. Επίσης φέρνει τους μικρούς καλλιεργητές σε άμεση επαφή με τη γη, τη φύση και την (ανα)γέννηση ζωής.
Η εφαρμογή για κινητές συσκευές, το ρομποτικό απορριμματοφόρο, η ιδέα για το σύστημα αυτόματου ποτίσματος αναδεικνύουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας να υποβοηθήσει ένα βιώσιμο μέλλον. Η βιβλιοπαρουσίαση ενός βιβλίου γνώσεων που εμπνέει με την λογοτεχνική προσέγγισή του τα παιδιά τονίζει τη δύναμη της σφαιρικής ενημέρωσης και της φαντασίας που συμπληρώνουν την τεχνική γνώση.
Τα εργαστήρια κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά ήταν πρακτικά και προώθησαν βιωματικά την ιδέα της κυκλικότητας και της επαναχρησιμοποίησης.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]