menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Νηπιαγωγείο Ανατολής Ιωαννίνων

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Την αυλή μου πρασινίζω, τον πλανήτη μου φροντίζω!

Την αυλή μου πρασινίζω, τον πλανήτη μου φροντίζω!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Νηπιαγωγείο Ανατολής Ιωαννίνων

3/θέσιο δημόσιο νηπιαγωγείο, με Τμήμα ένταξης, σε ημιαστική περιοχή.


Διευθυντής Σχολείου

Γούλα Γεωργία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης της σχολικής μας μονάδας του σχολικού έτους 2023-24, με τίτλο «πρασινίζω την αυλή του σχολείου μου», που συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά, αναλάβαμε δράσεις σε συνεργασία με τη σχολική και τοπική κοινότητα με απώτερο στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης  για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Οι δράσεις μας συνδέθηκαν  επίσης με το μάθημα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στη θεματική – Φροντίζω το περιβάλλον, τις δράσεις Ενεργού πολίτη, τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το στόχο 13, «Δράση για το κλίμα». Επίσης, το σχολείο μας για δεύτερη σχολική χρονιά συμμετέχει στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ- ECO SCHOOLS " και στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  “Climate Detectives” της ESA. Στα πλαίσια του προγράμματος  Eco schools αποφασίσαμε να “πρασινίσουμε την αυλή μας” ξεκινώντας με την ανίχνευση και καταγραφή των αναγκών της σχολικής μας αυλής μέσω ερωτηματολογίων. Στη συνέχεια με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων (Μηχανικού, Γεωπόνου, εκπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών), χαρτογραφήσαμε την αυλή. Τα παιδιά σχεδίασαν, ζωγράφισαν, έφτιαξαν σε μακέτα την αυλή που ονειρεύονται. Όλα τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στο σχεδιασμό και στη λήψη αποφάσεων αλλά και στη δημιουργία κανόνων για τη φροντίδα της αυλή μας. Οι Οικοκώδικες που δημιουργήσαμε βασίστηκαν και τις δύο χρονιές σε αυτούς κανόνες, την πρώτη φορά ως τραγούδι και την δεύτερη ως επιτραπέζιο παιχνίδι. Διοργανώσαμε με την συμμετοχή παιδιών και γονέων διαγωνισμό ταϊστρας πουλιών από ανακυκλώσιμα υλικά και φτιάξαμε το φυτώριό μας για να μεταφυτέψουμε αργότερα στον κήπο μας. Γιορτάσαμε (και τα δύο σχολικά έτη 2023-24 και 2024-25) την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας καλοσωρίζοντας στην αυλή μας καινούργια δεντράκια, από το Δασαρχείο Ιωαννίνων και συνεχίσαμε να μεγαλώνουμε την δεντροπαρέα με δέντρα προσφορά του Δ.Ιωαννιτών. Φτιάξαμε ανοιξιάτικο και χειμωνιάτικο λαχανόκηπο, απολαύσαμε τα λαχανικά που μαζέψαμε, φτιάξαμε ανθόκηπο και επιδαπέδια παιχνίδια πάντα με την βοήθεια των γονέων.Γίναμε εξερευνητές, ανακαλύψαμε  τη χλωρίδα και την πανίδα της αυλής μας, μάθαμε τα ονόματά τους, τα ζωγραφίσαμε. Κατασκευάσαμε πινακίδες τις οποίες τοποθετήσαμε στην

αυλή.  Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Πραμάντων “το σχολείο του δάσους και η εκπαίδευση του μικρού δέντρου”.

Το σχολείο μας εδώ και χρόνια ανακυκλώνει χαρτί, πλαστικό και μπαταρίες, συμμετέχει στο followgreen, αλλά και σε περιβαλλοντικά προγράμματα. Φέτος αποφασίσαμε να ανακυκλώσουμε και οργανικά σκουπίδια, οπότε ξεκινήσαμε κομποστοποίηση.Τα παιδιά ενημερώθηκαν με εκπαιδευτικά βίντεο για την διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης, εξοικειώθηκαν με το διαχωρισμό των απορριμμάτων και μέσω αφισών και φυλλαδίων που φτιάξανε, γίνανε τα ίδια πολλαπλασιαστές της εκπαίδευσης που απέκτησαν προς την ευρύτερη κοινότητα.Η αλλαγή στάσεων για την διαχείριση των σκουπιδιών αξιολογήθηκε μέσω ψηφιακών παιχνιδιών αλλά και επιτραπέζιων που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά. Με αφορμή την τελευταία μας δεντροφύτευση  χρησιμοποιήσαμε δικό μας compost και το γιορτάσαμε τραγουδώντας ένα τραγούδι που δημιουργήσαμε με τα παιδιά.


Αποτελέσματα / επίδραση

Μετά από δύο χρόνια εντατικής ενασχόλησης τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Η αυλή μας έχει αλλάξει όψη και συνεχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο και οι στάση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων έχει μεταβληθεί.Υιοθετήθηκαν θετικές περιβαλλοντικές  συμπεριφορές και αυξήθηκε το αίσθημα της ατομικής αλλά και της συλλογικής ευθύνης.

Συγκεκριμένα

1.Σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων τα παιδιά

α)Έμαθαν πως να φυτεύουν και να φροντίζουν ένα λουλούδι, ένα λαχανικό, ένα δέντρο.

β)Ανέπτυξαν οικολογική συνείδηση και απέκτησαν βασικές γνώσεις για τη σημασία της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

  1. Σε επίπεδο στάσεων και συμπεριφορών

α) Συνειδητοποίησαν την προσωπική τους ευθύνη και ανέπτυξαν υπευθυνότητα καθώς έμαθαν να φροντίζουν τα φυτά που φύτεψαν.

β)Αναπτύχθηκε η συμμετοχικότητά τους και ενισχύθηκε η συνεργασία και η ομαδικότητα μέσα από τις κοινές δράσεις.

γ) Ενισχύθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, επικοινωνίας και ομαδικής εργασίας.

δ)Απέκτησαν θετική στάση απέναντι στο περιβάλλον και υιοθέτησαν καλές πρακτικές στη σχολική ζωή και όχι μόνο.

3.Σε επίπεδο κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης

α)Η βιωματική μάθηση αύξησε την αυτοπεποίθησή τους καθώς βλέπουν τα αποτελέσματα των πράξεών του.

β)Καλλιέργησαν σεβασμό προς τη φύση και όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

  1. Σε επίπεδο σχολικής κοινότητας

α)Η αυλή του σχολείου μας έγινε πιο πράσινη και φιλική για τα παιδιά.

β) Ενισχύθηκε ο ρόλος του σχολείου στην τοπική κοινότητα μέσα από συνεργασίες με τους γονείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 



Συνεργασίες

Συνεργασία με τον Δ. Ιωαννιτών (Τμήμα Πράσινου) και συμμετοχή στο πρόγραμμα Follow Green.

Συνεργασία με την Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας

Συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Πραμάντων. 

Συμμετοχή στο πρόγραμμα "Climate Detectives" ESA.

Συμμετοχή στο δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ- ECO SCHOOLS "

Συνεργασία με τους γονείς των νηπίων.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γούλα Γεωργία, Τσακίρη Αγγελική, Μάλλιου Παναγιώτα, Ντούβαλη Όλγα, Γεροδήμου Μελίνα, Ράγκου Ευαγγελία

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η διάχυση του προγράμματος έγινε μέσω αφισών, ενημερωτικών φυλλαδίων, έκθεσης ζωγραφικής στο χώρο του νηπιαγωγείου και αναρτήσεων στο ιστολόγιο του νηπιαγωγείου.


Στόχος δράσης

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων. Πιο συγκεκριμένα, βασικός μαθησιακός στόχος του προγράμματος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές την αξία του πράσινου και την συνεισφορά του στη βελτίωση του περιβάλλοντος του σχολείου, να αναπτύξουν περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα, να έρθουν σε επαφή με την ορθολογική χρήση των απορριμμάτων. Επίσης, μέσω των δράσεων μας στοχεύουμε στην εμπλοκή της σχολικής κοινότητας ώστε σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία να αναπτυχθούν κοινές δράσεις και στην ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας, την αναγνώριση και υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών εντός και εκτός του σχολείου. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν την κομποστοποίηση ως οικολογικό μέσο διαχείρισης των οικιακών οργανικών απορριμμάτων. Η δημιουργία του σχολικού κήπου και οι δενδροφυτεύσεις στοχεύουν να προσφέρουν στους μαθητές μια μαθησιακή εμπειρία βασισμένη σε πρακτικές δραστηριότητες και να γίνουν το ερέθισμα να γίνουν «φανατικοί» υποστηρικτές του κλίματος κατανοώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη δύναμη των πολλών μικρών πράξεων από πολλούς!

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς, ευρύτερη κοινότητα

Χρόνος δράσης

Σχολικά έτη 2023-24, 2024-25

Τόπος Δράσης

3ο Νηπιαγωγείο Ανατολής Ιωαννίνων

Δίκτυο

Το νηπιαγωγείο μας είναι ενταγμένο στο Δίκτυο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Οικολογικά Σχολεία"

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας