menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού Βοιωτίας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Τέχνη, Συνεργασία, Δράση, Αειφορία …!

Τέχνη, Συνεργασία, Δράση, Αειφορία …!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού Βοιωτίας

Το 1ο δημοτικό σχολείο Ορχομενού είναι ένα αειφόρο, συμπεριληπτικό σχολείο με βασικό στόχο όλα τα παιδιά να νιώθουν αγάπη, σεβασμό και ενθάρρυνση. Επιδίωξή μας είναι η παροχή γνώσης συνάμα με την καλλιέργεια δεξιοτήτων, ώστε οι μαθητές/τριες να μπορούν να ανταποκριθούν σε μελλοντικές προκλήσεις, να αναπτύξουν ενσυναίσθηση, περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση όντας ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Πιστεύουμε στη δύναμη των ομάδων και επιδιώκουμε συνεργασία τόσο με τις οικογένειες, με φορείς και την τοπική κοινωνία, όσο και με την ευρύτερη σχολική κοινότητα μέσω δικτύων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η παροχή ενός πολυτροπικού περιβάλλοντος μάθησης και τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στηρίζουν το όραμά μας για εξέλιξη του κάθε μαθητή και μαθήτριάς μας ως μοναδικές προσωπικότητες! Το ένα από τα δύο κτίρια που στεγάζεται το σχολείο, εξαιρετικής χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Με λειτουργία από το 1917, σε διαφορετικές και δύσκολες συγκυρίες το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού αποτέλεσε μια χαραμάδα φωτός· φως παιδείας, οραμάτων και αξιών. Το σχολείο βρίσκεται σε έναν τόπο με συνεχή ιστορική πορεία 6.000 χρόνων. Ο Φρίξος και Έλλη, οι Τρεις Χάριτες που τριγυρίζουν στην Ακιδαλία πηγή, ο ολυμπιονίκης Ασώπιχος, ο θολωτός τάφος της 2ης χιλιετίας π.Χ., το αρχαίο θέατρο και η ακρόπολη του 4ου αιώνα π.Χ., ο Ιερός βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς του 9ου αιώνα μ.Χ., ο ειδυλλιακός γεώτοπος του Μέλανα ποταμού συνθέτουν έναν τόπο μύθου, ιστορίας και πολιτισμού. Σε αυτή τη γη, σε αυτό το φως, σ΄ αυτόν τον ένδοξο τόπο των Μινυών, η ιστορία συνεχίζεται και το 1ο Δημοτικό Σχολείο με λειτουργία που ξεπερνά τον έναν αιώνα αποτελεί ένα σπουδαίο κομμάτι της νεότερης ιστορίας του Ορχομενού.


Διευθυντής Σχολείου

Γερονικολού Παναγιώτα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

   Η προσέγγιση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε με ολιστικό τρόπο στο σχολείο μας καθώς συνδέονται μεταξύ τους με αδιαίρετο και εγκάρσιο τρόπο. Η επίτευξή τους βασίζεται στη συνεργασία και επιλέξαμε να την κάνουμε πράξη εκκινώντας από τον βιόκοσμο των μαθητών και μαθητριών μας με διατμηματικές και διασχολικές συνεργασίες, συνεργασίες με φορείς της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ευρύτερες.

   Με κοινό όραμα και στόχους, κοινές αρχές και αξίες, δημιουργήσαμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα όπου επέτρεπε σε εκπαιδευτικούς και παιδιά να δουλεύουν παράλληλα και συνεργατικά ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα τους με σκοπό οι δράσεις μας να μετασχηματιστούν σε αειφορική συνείδηση και να ενσωματωθούν σε κάθε πτυχή της τόσο της σχολικής ζωής όσο και της καθημερινότητας εκτός σχολείου.

   Ο τίτλος του προγράμματος περιγράφει με γλαφυρότητα τη δομή του. H Τέχνη με τη δύναμη των πολλαπλών οπτικών, της αυτοέκφρασης, της συναισθηματικής ανάπτυξης και της καλλιέργειας μιας σειράς δεξιοτήτων έδινε αφόρμηση για συζήτηση και προβληματισμό. Ένα πολυτροπικό περιβάλλον δημιουργήθηκε με χρήση ψηφιακών πόρων, δανειστικών εκπαιδευτικών βαλιτσών, πολυαισθητηριακών υλικών και ποικίλων παιδαγωγικών μεθόδων όπως συζήτηση σε ομάδες (buzz activity), καταιγισμός ιδεών, χαρτογράφηση εννοιών, μελέτη περίπτωσης, παιχνίδια ρόλων, παιχνίδια προσομοίωσης, επίλυση προβλήματος και άλλων ευφάνταστων δραστηριοτήτων. Τα εικαστικά έργα με παραλληλισμό στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελούσαν έναυσμα για να εκφράσουν οι μαθητές/τριες προσωπικές απόψεις και μέσα από αυτές τις εμπειρίες και τις δράσεις συνεργασίας που ακολουθούσαν να βρίσκουν νέους τρόπους να δουν τον εαυτό τους και τον ρόλο τους σε έναν αειφορικό κόσμο.

  • Αναλυτική περιγραφή μπορείτε να δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο

Αποτελέσματα / επίδραση

  • Συνεργασία ως μορφή εκπαιδευτικής κατεύθυνσης του σχολείου.
  • Αλληλεπίδραση και ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από τη συνεργατική δυναμική.
  • Γνώσεις σε ποικίλα επιστημονικά πεδία για μια ολιστική και ισορροπημένη προοπτική των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης
  • Επιστημονική προσέγγιση της αειφόρου ανάπτυξης και ανάπτυξη γνώσεων, αξιών και στάσεων ώστε να αντιμετωπιστούν προκλήσεις βιωσιμότητας που αφορούν το παρόν και το μέλλον.
  • Υιοθέτηση καλών αειφόρων πρακτικών στη σχολική μας μονάδα.
  • Ενημέρωση και εκπαίδευση για καταπολέμηση της αδράνειας και ενθάρρυνση της δράσης για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Αειφορική συνείδηση και σε κάθε πτυχή τόσο της σχολικής ζωής όσο και της καθημερινότητας εκτός σχολείου.


Συνεργασίες

Καθώς ο 17ος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης προάγει τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ επιλέξαμε να την κάνουμε πράξη με συνεργασία μεταξύ του συνόλου των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου, με τον Δήμο Ορχομενού, με φορείς της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας καθώς και διασχολική συνεργασία.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γερονικολού Παναγιώτα, Δανιήλ Πολυξένη, Ζυγούρης Λουκάς, Καράτζιου Αλεξάνδρα, Κίτσιου Ειρήνη, Κωνσταντούλα Παρασκευή, Μονοχάρη Αικατερίνη, Μονοχάρη Άννα, Μοσχοπούλου Δήμητρα, Παπαλάμπρου Ευγενία, Πατσούρα Μαρία, Παρασκευοπούλου Ελένη, Πεπονάκη Παρασκευή, Ρέππα Ευσταθία, Σκουρογιάννη Παναγιώτα, Στηργιάρη Χριστίνα, Φούρκα Γεωργία, Χατζησταματίου Φωτεινή, Χατζόπουλος Κωνσταντίνος

Στόχος δράσης

-Συνεργασία στην πράξη και προαγωγή της αναγκαιότητας και της αξίας της συνεργασίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για αλλαγές που θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. -Ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης προσφέροντας γνώσεις και καλλιεργώντας δεξιότητες ώστε να μπορούν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός αειφόρου μέλλοντος. -Επίγνωση και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον μελετώντας το στην ολότητά του: φυσικό, ανθρωπογενές, οικολογικό, κοινωνικό, οικονομικό, τεχνολογικό, νομοθετικό αισθητικό και πολιτισμικό -Ποικίλα ερεθίσματα μέσα από βιωματική προσέγγιση ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν ουσιαστική γνώση γύρω από περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. -Απόκτηση στάσεων, αξιών και κινήτρων για ενεργό συμμετοχή τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στις συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης. -Απόκτηση: Ι) Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα (4cs), ΙΙ) Δεξιοτήτων ζωής, ΙΙΙ) Δεξιοτήτων της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης, ΙV) Δεξιότητες του νου -Συμμετοχή και ενεργός εμπλοκή στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την ανάπτυξη. 

Χρόνος δράσης

Όλο το σχολικό έτος

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας