menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Εκπαιδευτήρια Δούκα

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ταξιδεύουμε στα Μνημεία του κόσμου

Ταξιδεύουμε στα Μνημεία του κόσμου
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Εκπαιδευτήρια Δούκα

Πιστεύουμε στην ισορροπία ανάμεσα στην Παράδοση και την Πρόοδο. Σκοπός μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να ξεπερνάμε τις ανάγκες και τις προσδοκίες των μαθητών μας, των γονέων τους καθώς και της ευρύτερης κοινωνίας. Στόχος μας είναι να εκπαιδεύουμε Παγκόσμιους Πολίτες με Ελληνική Ταυτότητα, εφοδιάζοντάς τους με Ικανότητες του 21ου αιώνα, δείχνοντας ταυτόχρονα σεβασμό στη μοναδικότητα του κάθε παιδιού.


Διευθυντής Σχολείου

Βερυκίου Άννα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι τάξεις του Νηπιαγωγείου ασχολήθηκαν με το Project «Ταξιδεύουμε στα Μνημεία του κόσμου», το οποίο ξεκίνησε από την Ιταλία και τον Πύργο της Πίζας (Torre di Pisa) και στο τέλος κατέληξε στη δική μας χώρα, την Ελλάδα και τον Παρθενώνα. Τα παιδιά, επίσης, «ταξίδεψαν» στη Γαλλία, στην Αμερική, στην Κίνα, στην Ινδία, στην Αίγυπτο, στην Αγγλία και γνώρισαν διάφορα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία. Με αυτό τον τρόπο γνώρισαν τον πολιτισμό και την κουλτούρα άλλων ανθρώπων.

Μέσα σε ένα φανταστικό αεροπλάνο, τα διαβατήρια και τα εισιτήρια ανά χείρας και με οδηγό έναν παγκόσμιο χάρτη, τα παιδιά απόλαυσαν ένα υπέροχο ταξίδι στις χώρες του κόσμου. Έτσι, με αυτό τον τρόπο προσέγγισαν διαθεματικά και ανακάλυψαν τη μαγεία του κάθε πολιτισμού ξεχωριστά.

Επιπροσθέτως, κατανόησαν πως το περιβάλλον όπου ζουν οι άνθρωποι καθορίζει τον τρόπο ζωής και σκέψης τους και πως το κάθε μνημείο είναι σημαντικό και έχει τη δική του μοναδική ιστορία.

Το project ξεκίνησε με αφορμή τα διάφορα ταξίδια που έκαναν τα παιδιά κατά καιρούς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και ο ενθουσιασμός που είχαν όταν μετέφεραν πληροφορίες. Οι εκπαιδευτικοί συνδυάζοντας το ενδιαφέρον των παιδιών και τις ίδιες αξίες που μοιράζονται η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη κοινών στόχων σχετικά με τη σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που εγκρίθηκε το 1972: [UNESCO] «επιδιώκει να ενθαρρύνει τον προσδιορισμό, την προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία θεωρείται ότι έχει εξαιρετική αξία για την ανθρωπότητα.», οργάνωσαν και σχεδίασαν ένα project γύρω από διάφορα πολιτιστικά μνημεία του κόσμου.

Αρχικά, δημιουργήθηκαν εισιτήρια και διαβατήρια για κάθε παιδί και σε κάθε ταξίδι οι τάξεις μεταμορφωνόταν σε αεροπλάνο χρησιμοποιώντας τα καρεκλάκια της τάξης και το smart board της τάξης, όπου τα παιδιά έβλεπαν την απογείωση και προσγείωση του αεροπλάνου και μέσω συμβολικού παιχνιδιού οι εκπαιδευτικοί μεταμορφώνονταν στους αεροσυνοδούς της κάθε αεροπορικής πτήσης. Στα ταμπλό των τάξεων αναρτήθηκαν παγκόσμιοι χάρτες, όπου τα παιδιά μπορούσαν να εντοπίσουν κάθε φορά τη χώρα που θα επισκέπτονταν. Τα παιδιά «ταξίδεψαν» στην Ιταλία και στον πύργο της Πίζας, στην Αγγλία και στο Big Ben, στην Αίγυπτο και στις Πυραμίδες, στην Κίνα και στο Σινικό Τείχος, στην Αμερική και στο Άγαλμα της Ελευθερίας, στην Ινδία και στο Ταζ Μαχάλ, στη Γαλλία και στον Πύργο της Πίζας και τέλος στην Ελλάδα και στον Παρθενώνα.

Σε κάθε προορισμό τα παιδιά με τη βοήθεια και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και γονέων συγκέντρωναν υλικό που αφορούσε το πολιτιστικό μνημείο ή τη χώρα που επισκεπτόντουσαν. Τα παιδιά συνέλεγαν πληροφορίες, οπτικό και ακουστικό υλικό, φωτογραφίες και αναμνηστικά και στη συνέχεια τα παρουσίαζαν και τα τοποθετούσαν στην ειδικά διαμορφωμένη γωνιά που υπήρχε μέσα στις τάξεις. Μάθαιναν πληροφορίες για το εκάστοτε πολιτιστικό μνημείο αλλά και πληροφορίες για την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της εκάστοτε χώρας. Άκουγαν μουσική από τη χώρα που επισκεπτόντουσαν, μάθαιναν για  τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων, ερχόντουσαν σε επαφή με τη γλώσσα τους, το εκπαιδευτικό τους σύστημα και τις γενικότερες συνήθειές τους. Απόλαυσαν παραμύθια από τις χώρες που «επισκέφτηκαν», αντιστοίχησαν σημαίες με χώρες και άκουσαν παραδοσιακά τραγούδια άλλων χωρών.

Στη συνέχεια, τα παιδιά διατύπωναν ιδέες και προτάσεις για αξιοποίηση και αναλάμβαναν δράση για να υλοποιήσουν τα έργα τους. Συγκεκριμένα, πρότειναν τη δημιουργία ομαδικών και ατομικών κατασκευών, κολλάζ, ζωγραφικής και μεταμφιέσεων που είχαν ως στόχο να αποτυπώσουν αυτά που μάθαιναν και τους έκαναν εντύπωση.

Δείγματα από τις κατασκευές που δημιουργούσαν τα παιδιά χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός ομαδικού ταμπλό, το οποίο παρουσίαζε την πορεία των ταξιδιών και εμπλουτίστηκε από τους εκπαιδευτικούς με QR codes για κάθε πολιτιστικό μνημείο με πληροφορίες και ψηφιακές ξεναγήσεις. Το project, που κράτησε αµείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών σε όλη τη διάρκεια, ολοκληρώθηκε µε µια έκθεση, όπου παρουσιάστηκαν τα ομαδικά και ατομικά έργα των παιδιών.


Αποτελέσματα / επίδραση

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, η ανατροφοδότηση του ενδιαφέροντος για το θέµα πραγµατοποιούνταν σε όλη την πορεία του project, µέσα από καινούργιες ιδέες που παρουσιάζονταν στα παιδιά. Μέσα από συζητήσεις και αυθόρµητα παιχνίδια στο ελεύθερο παιχνίδι και στο διάλλειμα εντοπίσαµε κατάκτηση γνώσεων γύρω από το θέµα. Οι γονείς µετέφεραν τον ενθουσιασµό των παιδιών κατά τη διάρκεια του project, είτε από τις συνοµιλίες µεταξύ τους, είτε στέλνοντας καινούργιο υλικό για την έρευνά µας. Τα σηµαντικότερα ευρήµατα που αναδύθηκαν από το παρόν σχέδιο εργασίας, συγκαταλέγονται στην τελική αξιολόγηση και αφορούν τον τρόπο εργασίας, την κατάκτηση γνώσεων και την κοινωνική συνείδηση των παιδιών. Τα πιο ευδιάκριτα αποτελέσµατα ήταν η καλλιέργεια του ερευνητικού τους πνεύµατος, η ικανότητα διατύπωσης προβληµατισµών και αναζήτησης απάντησης στα ερωτήµατά τους. Όλα τα παιδιά ανέλαβαν πρωτοβουλίες και έδρασαν ανάλογα µε τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους. Μέσα από την οµαδοσυνεργατική µέθοδο, αναδείχθηκαν ποιοτικά χαρακτηριστικά της οµάδας, όπως ο σεβασµός στον ‘άλλο’, η σύµπνοια, η ανταλλαγή απόψεων, η επιχειρηµατολογία και η ανάπτυξη αλτρουιστικών αισθηµάτων. Το σπουδαιότερο όµως είναι ότι τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σε θέµατα διαφορετικότητας και αποδοχής του ‘άλλου’. Είναι αµέτρητα τα πράγµατα που µπορεί να µάθει ο κόσµος από τα παιδιά, αν αφουγκραστούµε αυτά που θέλουν και τους δώσουµε πρωτοβουλίες.Συνεργασίες

Οι συνεργασίες στο πλαίσιο της διεξαγωγής του project «Ταξιδεύουμε στα μνημεία του κόσμου» κυμάνθηκαν σε 3 επίπεδα. Στη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, συνεργασία μεταξύ μαθητών και στη συνεργασία μεταξύ γονέων και σχολείου. Τα παιδιά σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς αναλάμβαναν να φέρουν εις πέρας το σχέδιο δράσης που είχαν αναλάβει. Στην αρχή η παρέμβαση των εκπαιδευτικών ήταν μεγαλύτερη προσπαθώντας να μυήσουν τα παιδιά στη θεματική του project. Με τον καιρό τα παιδιά αυτενεργούσαν όλο και περισσότερο και γίνονται δημιουργικά και πιοι συνεργατικά μεταξύ τους. Επιπλέον, η συνεισφορά των γονέων στην αναζήτηση υλικού με βάση τις χώρες και τα πολιτιστικά μνημεία ήταν πολύ σημαντική και υποστηρικτική.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ελένη Δημητρίου, Έφη Μπαλάδη, Σωτήρης Καψίλης

Στόχος δράσης

Τα παιδιά να γνωρίσουν τη ζωή των ανθρώπων και σε άλλα μέρη του κόσμου. Να γνωρίσουν ήθη και έθιμα της χώρας μας αλλά και άλλων χωρών. Να μάθουν και να γνωρίσουν σημαντικά πολιτιστικά μνημεία άλλων χωρών. Να καλλιεργήσουν τον σεβασμό για το διαφορετικό. Να κατανοήσουν τη μοναδικότητά τους αλλά και την ομοιότητά τους με τα παιδιά του κόσμου.

Χρόνος δράσης

4 μήνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας