menu

Σύνδεση | Εγγραφή

13ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ταξιδεύοντας από τον Άλιμο του Φωτός στην Πάφο της Ομορφιάς

Ταξιδεύοντας από τον Άλιμο του Φωτός στην Πάφο της Ομορφιάς
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

13ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου

12/ταξιο Δημοτικό Σχολείο Εκπαιδευτικός Όμιλος Σχολείου - Σχολική εφημερίδα "Οι Αγγελιοφόροι του 13ου"


Διευθυντής Σχολείου

Θεοδοσία Χατζηευγενάκη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Μέσα από την διαθεματική, επικοινωνιακή και ολιστική προσέγγιση της γνώσης, με έμφαση στη διάχυση των γνώσεων κσι στην παιδαγωγική καινοτομία αλλά και την αποδοχή της διαφορετικότητας, τα παιδιά αναζητούν γέφυρες πολιτισμού και κοινή πολιτισμική ταυτότητα.

Μέσω της μεθόδου project, της βιωματικής μάθησης, της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, της ανακάλυψης, αλλά και της επίλυσης προβλήματος αναζητούν τη γνώση.

Εφαρμόζονται οι τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού, της χρήσης ΤΠΕ, της πλατφόρμας Webex  και του breaking out στην διαδικτυακή τάξη, του Καταιγισμού ιδεών, της δημιουργίας ορχήστρας καθώς και των εικαστικών δράσεων. Κάθε μαθητής/τρια στο τέλος έχει δημιουργήσει το δικό του portfolio με τις προσωπικές του εργασίες.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε 12 δραστηριότητες:

1η Δραστηριότητα

Τίτλος: «Κ όπως Κύπρος – Φαντάζομαι την Κύπρο σαν...»

Διάρκεια:6 διδακτικές ώρες

Περιγραφή: Στο μάθημα της Γλώσσας κατά τη διδασκαλία του γράμματος «Κκ» ζητείται από τα παιδιά να βρουν στον διαδικτυακό χάρτη νησιά που το όνομά τους αρχίζει από Κ. Ανακαλύπτουν Κύθηρα, Κρήτη, ... αλλά και Κύπρος. Εστιάζουν στο νησί της Κύπρου. Η δασκάλα εξηγεί από πού προέρχεται το όνομά της (χαλκός),  ρωτάει τα παιδιά τι είναι ο χαλκός, δίνονται πολλά παραδείγματα για να κατανοήσουν το συγκεκριμένο μέταλλο. Οι μαθητές/τριες παρατηρούν το χρώμα στη σημαία του νησιού και το συνδέουν με το όνομά του. Η δασκάλα εξηγεί τη σχέση της Κύπρου με την Ελλάδα, σαν παραμύθι, από τα αρχαία χρόνια (εμπόριο – μετανάστευση).

Στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος η δασκάλα προβάλει το βίντεο με το τραγούδι «Χρυσοπράσινο φύλλο», τα παιδιά ακούν, παρατηρούν και κατόπιν συζητούν και ανακαλύπτουν, αναφέρουν ότι στην Κύπρο υπάρχουν ελιές, πεύκα, θάλασσα, αγκαλιές, ιστορία..., όπως και στην πόλη τους, τον Άλιμο. Ο ποιητής παρομοιάζει την Κύπρο με χρυσοπράσινο φύλλο, η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά να φανταστούν ο καθένας με τον μοναδικό του τρόπο με τι μοιάζει το νησί της Κύπρου. Φτιάχνουν ολοκληρωμένες προτάσεις. (Φαντάζομαι την Κύπρο σαν... μονόκερο, ταύρο, φύκι...)

Στο μάθημα των Εικαστικών δίνεται το περίγραμμα  του χάρτη της Κύπρου και τα παιδιά ζωγραφίζουν την Κύπρο όπως την φαντάζονται. Στο τέλος την χρωματίζουν με τις νερομπογιές τους. Μοναδικές δημιουργίες όπου τα παιδιά εκφράζουν ελεύθερα τον συναισθηματικό τους κόσμο. Αναρτούν τα έργα τους στον πίνακα της τάξης. Οι δημιουργίες γίνονται ψηφιακό βιβλίο.

«Φαντάζομαι την Κύπρο σαν...»

https://online.fliphtml5.com/vfqrp/wkgk/#p=1

2η Δραστηριότητα

Τίτλος: «Μαέστρος... ένα, δύο, τρία... πάμε!»

Διάρκεια: 6 διδακτικές ώρες

Περιγραφή:  Στο μάθημα της Μουσικής τα παιδιά έρχονται σε επαφή με κυπριακά παραμυθοτράγουδα (cd3), αφιερώνοντας ένα δίωρο για κάθε παραμυθοτράγουδο. Παρατηρούν και απολαμβάνουν την τραγουδιστή κυπριακή διάλεκτο, ενώ ανακαλύπτουν ότι οι λέξεις προφέρονται με έναν διαφορετικό τρόπο. Στη συνέχεια, γίνεται μετάφραση και εξήγηση των λέξεων, όπου χρειάζεται, καθώς και ανάλυση του νοήματος κάθε τραγουδιού.

Η εκπαιδευτικός της μουσικής προτείνει τη δημιουργία μιας ορχήστρας αποτελούμενης από ρυθμικά κρουστά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία, αναφέρει η εκπαιδευτικός στα παιδιά, ώστε να γίνουν όλοι μαζί μία ομάδα. Τους δείχνει τα οργανάκια από το «μαγικό» σακίδιο του σχολείου και καλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν πώς μπορεί να παραχθεί ήχος από αυτά, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους! Όλοι εξασκούνται στον τρόπο χρήσης τους, σύμφωνα με τις οδηγίες της μουσικού.

Κατόπιν τους αναφέρει την έννοια του παλμού. Χωρίζονται σε ομάδες, επιλέγουν τα οργανάκια τους και προσπαθούν να  συνοδεύσουν το κάθε τραγούδι χτυπώντας σταθερά τον παλμό του κάθε τραγουδιού · καστανιέτες, ξύστρες, ντέφι, ταμπουρίνο, κουδουνάκια ξεκινούν… Κάθε ομάδα συνεργάζεται απασχολούμενη με τα όργανα που της αντιστοιχούν και όλοι μαζί γίνονται, τώρα, μία πραγματική ορχήστρα!

«Στου παππού μου την αυλή»

https://drive.google.com/file/d/1MWYot4_JDhB-hJyHiM4vlVNyiRDyIto7/view?usp=sharing

 

3η Δραστηριότητα

Τίτλος: «Πιστεύετε στους μονόκερους;»

Διάρκεια:8 διδακτικές ώρες

 Περιγραφή (αναλυτική της δραστηριότητας):Τα παιδιά παρακολούθησαν διαδικτυακά την παράσταση «Πιστεύετε στους μονόκερους;» της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Μια παράσταση γεμάτη όνειρα, φαντασία, βιβλία, πόλεμο αλλά και αισιοδοξία και θέληση παιδιών.

Στο διαδικτυακό μάθημα μέσω της πλατφόρμας Webex, γίνεται συζήτηση για την θεατρική παράσταση. Τα παιδιά πρώτα δίνουν μια λέξη - συναίσθημα για την παράσταση και αιτιολογούν την επιλογή τους, καταιγισμός ιδεών. Εστιάζουν μετά στους ήρωες, αναλαμβάνουν ρόλους.

Ακολουθεί διάλογος για τη χρήση των βιβλίων και πόσο καλοί φίλοι μπορούν να γίνουν αλλά  και πώς αντιμετώπισαν οι ήρωες το πρόβλημα του πολέμου που προέκυψε. Εδώ η δασκάλα μιλάει για την Κύπρο και τα προβλήματά της με απλά λόγια. Συμφωνούν όλοι/ες οι μαθητές/τριες πόσο τρομερό πράγμα είναι ο πόλεμος για τους απλούς ανθρώπους. Γίνεται συζήτηση για τη μοναδικότητα των ανθρώπων. Επισημαίνεται ότι ο καθένας αντιμετωπίζει τα προβλήματα με το δικό του τρόπο αλλά όλοι έχουν το δικαίωμα και την ανάγκη της φιλίας και της συμπαράστασης.

Η συνεργασία με την Παιδική Σκηνή συνεχίζεται, καθόσον η ηρωίδα Αργυράννα ζητάει ηλεκτρονική αλληλογραφία με τα παιδιά, όπου τους θέτει κάθε φορά και μια δραστηριότητα ως απάντηση(πρόγραμμα της Παιδικής Σκηνής).

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλέγεται η δραστηριότητα όπου τα παιδιά πρέπει να φτιάξουν ένα μαγικό φίλτρο, για να μπορούν να βοηθήσουν οποιαδήποτε στιγμή ένα φίλο που τους χρειάζεται.

Τα παιδιά διαβάζουν το γραμματάκι της ηρωίδας. Στη διαδικτυακή τάξη, μοιράζονται σε ομάδες breaking out. Κάθε ομάδα συμφωνεί και γράφει τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται να μπουν στο σχέδιο-τσουκάλι που τους έστειλε με ηλεκτρονικό μήνυμα η δασκάλα. Φτιάχνουν το μαγικό φίλτρο για φίλους και το χρωματίζουν. Κάθε ομάδα ανακοινώνει τα υλικά της στην ολομέλεια της διαδικτυακής τάξης.

Δια ζώσης κατασκευάζουν με τη δασκάλα τους ένα χάλκινο τσουκάλι και προσθέτουν τα πολύτιμα υλικά που έχουν προτείνει όλες οι ομάδες. Δασκάλα και μαθητές συμφωνούν στο προαναφερόμενο συμπέρασμα για τη διαφορετικότητα και την ανάγκη για τη φιλία.

 

4η Δραστηριότητα

Τίτλος: «Καράβια από τα παλιά – Κερύνεια»

Διάρκεια:12 διδακτικές ώρες

Περιγραφή: Στα πλαίσια της ενότητας της Γλώσσας «Καράβια», συζήτησαν στην διαδικτυακή τάξη για τα είδη των καραβιών, για το φορτίο τους, για τα ταξίδια τους. Ταξίδεψαν στον διαδραστικό χάρτη στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους. Στο τετράδιο γραπτού λόγου περιέγραψαν το καράβι της φαντασίας τους, το φορτίο του, τον προορισμό του, μοναδικό και ιδιαίτερο για τον καθένα, του έδωσαν όνομα.

Στο μάθημα των Εικαστικών, διαδικτυακά, ζωγράφισαν και χρωμάτισαν ο καθένας ξεχωριστά τα φανταστικά τους καράβια σε κόλλα Α4 σύμφωνα με τις οδηγίες της Εικαστικού. Σε δια ζώσης μάθημα αργότερα δημιούργησαν ένα ομαδικό κολλάζ κόβοντας και κολλώντας τα καράβια τους σε μπλε χαρτόνι-θάλασσα, για να τα  ταξιδέψουν στο Αιγαίο Πέλαγος. Γίνονται οι ταξιδευτές του Α!.

Παρατηρούν το πλοίο με το ματάκι στο βιβλίο της Γλώσσας. Η δασκάλα συζητάει στη διαδικτυακή τάξη για τα πλοία των Αρχαίων Ελλήνων. Προβάλλει κι άλλες εικόνες. Μιλάνε για πιθανή χρήση τους: πολεμικά, εμπορικά. Παρακολουθούν βίντεο για τα εμπορικά πλοία Κερύνεια και Κερύνεια 2 που συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ντύνονται πειρατές κατασκευάζοντας διαδικτυακά τα καπέλα τους στο μάθημα των Εικαστικών και παίζουν το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού στη διαδικτυακή τάξη. Χωρίζονται σε ομάδες breaking out. Λύνουν γρίφους με αντιστοιχία γραμμάτων αριθμών και ανακαλύπτουν ονόματα αρχαίων πλοίων, ηρώων που προστάτευαν τα νησιά αλλά και αρχαίων θεών. Κάθε ομάδα διαβάζει κι από ένα μύθο και από ένα παραμύθι που τους στέλνει η δασκάλα με ηλεκτρονικό μήνυμα. Συμφωνούν στην διαδικτυακή παρουσίασή του  στην ολομέλεια, πρέπει να συνεργαστούν και συμμετέχουν όλοι κατά την παρουσίαση (αφήγηση-παρουσίαση ήρωα-ζωγραφιά)(Μύθοι απλοί, διασκευασμένοι από τη δασκάλα – του Διγενή Ακρίτα και του όρους Πενταδάκτυλο, της Γέννησης της Αφροδίτης στην Πάφο, του ναυαγίου του εμπορικού πλοίου Κερύνεια). Η συνεργασία των γονέων είναι διακριτική στη διαδικτυακή τάξη, λόγω της ηλικίας των μαθητών κατά τη χρήση του υπολογιστή. Υπάρχει θησαυρός για κάθε παιδί στο τέλος της ώρας, όπως έχει συμφωνηθεί με τους γονείς.

Στο μάθημα των Εικαστικών δια ζώσης τα παιδιά εργάζονται πάλι σε ομάδες και κατασκευάζουν με πηλό και χρώματα τη δική τους Κερύνεια και την ταξιδεύουν στην θάλασσα που έφτιαξαν με τα χαρτόνια και τις τέμπερές τους. Επίσης, εμπνευσμένα από τους μύθους και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού των Εικαστικών, εργάζονται ομαδικά και δημιουργούν ζωγραφιές για τη γέννηση της Αφροδίτης, την παρουσία του Διγενή Ακρίτα στο Αιγαίο Πέλαγος, τη δράση των  Πειρατών...

5η Δραστηριότητα

Τίτλος: «Ντούλι-ντούλι»

 Διάρκεια:6 διδακτικές ώρες

Περιγραφή: Στη διαδικτυακή τάξη τα παιδιά υποδέχονται την Κύπρια διευθύντρια του σχολείου η οποία τους διηγείται στη νεοελληνική γλώσσα το παραμυθοτράγουδο «Ντίλι ντίλι», το οποίο είχαν ακούσει στην κυπριακή διάλεκτο στο μάθημα της μουσικής και έχουν μάθει να το συνοδεύουν με τα μουσικά τους όργανα. Συζητούν το παραμύθι με την καλεσμένη γίνονται παραλληλισμοί λέξεων από την κυπριακή διάλεκτο στη νεοελληνική και η διευθύντρια προτρέπει τα παιδιά να μαντέψουν τη σημασία λέξεων και φράσεων της κυπριακής διαλέκτου. Στροφή στροφή παρακινεί τα παιδιά να πουν το παραμυθοτράγουδο που κλείνει μέσα του την επανάληψη των προηγούμενων σαν παιχνίδι. Αντιλαμβάνονται έτσι και τη δομή του. Προτείνει στα παιδιά να φτιάξουν ένα δικό τους και τους υπόσχεται να τους το τραγουδήσει στα κυπριακά στο επόμενο μάθημα.

Σε μάθημα δια ζώσης η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα σενάριο και να επιλέξουν τους ήρωες του για να συνθέσουν μαζί ένα δικό τους παραμυθοτράγουδο. Χωρίζει κατόπιν την τάξη σε δυάδες και αναθέτει στην κάθε ομάδα να φτιάξει μια στροφή από το παραμυθοτράγουδο και να τη ζωγραφίσει χρησιμοποιώντας την φαντασία των μελών της.

Την επόμενη ώρα η διευθύντρια ακούει το «Ντούλι ντούλι» όπως της το απαγγέλουν τα παιδιά και μετά τους το απαγγέλει με τη σειρά της στα κυπριακά. Τα παιδιά μαντεύουν την ερμηνεία λέξεων της κυπριακής διαλέκτου. Φτιάχνουν μαζί ένα πρώτο λεξικό από τα κυπριακά στη νεοελληνική με απλές λέξεις.

Η δημιουργία τους, το εικονογραφημένο παραμυθοτράγουδο με το λεξικό του γίνεται το δεύτερο ψηφιακό τους βιβλίο.

«Ντούλι ντούλι»

https://drive.google.com/file/d/1X4ubIMYQAoSUhT-FzWLetzJkMjoqky7j/view

 

6η Δραστηριότητα

Τίτλος: «Γνωριμία με τα μελανόμορφα αγγεία»

Διάρκεια:6 ώρες

Περιγραφή: Στη διαδικτυακή τάξη, λίγο πριν τις πασχαλινές διακοπές, προσκαλείται η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου, η οποία διηγείται το παραμύθι της «Το αυγό που ράγισε» μέσα από παιχνίδι και δράσεις. Τα παιδιά ήδη είχαν διαβάσει το παραμύθι πριν από τη διαδικτυακή συνάντηση.

Εστιάζουν στο ότι όλοι είναι μοναδικοί και διαφορετικοί και αυτό δεν τους αποκλείει από το να συμμετέχουν στην ομάδα και να προσφέρουν. Το αυγό που ράγισε γίνεται μοναδικό όταν το παιδάκι το σχεδιάζει με το πινέλο του και το μαύρο χρώμα. Δίνεται επίσης η ευκαιρία να γίνει αναφορά στα μελανόμορφα αγγεία από τη συγγραφέα, η οποία τους προβάλλει φωτογραφίες, παρατηρούν και σχολιάζουν πώς σχεδίαζαν τα αγγεία τους οι Αρχαίοι Έλληνες.

Στην διαδικτυακή τάξη με τις συμβουλές της εκπαιδευτικού των  Εικαστικών δημιουργούν τα δικά τους μελανόμορφα αυγά, το καθένα μοναδικό και ιδιαίτερο και τα παρουσιάζουν.

Στη διαδικτυακή τάξη η δασκάλα επανέρχεται στα μελανόμορφα αγγεία και ζητάει από τα παιδιά να μαντέψουν το λόγο που τα κατασκεύαζαν οι Αρχαίοι. Λάδι, νερό, κρασί, δημητριακά... Επίσης τους προβάλλει δύο αγγεία, ένα από αρχαιολογικά ευρήματα στον Άλιμο και ένα από αρχαιολογικά ευρήματα στην Πάφο. Παρατηρούν και συζητούν ομοιότητες και διαφορές. 

Στο μάθημα των Εικαστικών δια ζώσης ζωγραφίζουν με την Εικαστικό το δικό τους μελανόμορφο πήλινο αγγείο όλοι μαζί, ο καθένας προσθέτει και τη δική του πινελιά. 

7η Δραστηριότητα

Τίτλος: «Συνέντευξη με τον παππού Αντρέα – Συνέντευξη με τον παππού Γιάννη»

Διάρκεια:6 διδακτικές ώρες

Περιγραφή: Ο Κύπριος παππούς Αντρέας Ζίβλας, ο παππούς του Μιχάλη, συνδέεται στη διαδικτυακή τάξη και διηγείται κομμάτια από την προσωπική του ζωή,  μας περιγράφει της ομορφιές της Πάφου. Παρουσιάζει την κυπριακή σημαία, την οποία και χαρίζει στο σχολείο, και ζητάει από τα παιδιά να μαντέψουν τι συμβολίζει. Κατόπιν εξηγεί αναλυτικά. Οι μαθητές/τριες, μικροί δημοσιογράφοι, ρωτούν κι εκείνος απαντάει. Η μητέρα του Μιχάλη αναλαμβάνει να καταγράψει τη συνέντευξη, λόγω του μικρού της ηλικίας των παιδιών. Μετά τη συνέντευξη η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά να ψάξουν εικόνες με τα αξιοθέατα που αναφέρει ο παππούς από την Πάφο. Συνεργάζονται σε ομάδες των δυο για την προετοιμασία της παρουσίασης: αναζήτηση, επιλογή, σύνθεση. Παρουσιάζουν στο επόμενο μάθημα στην ολομέλεια της διαδικτυακής τάξης.

Στο μάθημα των Εικαστικών δια ζώσης τα παιδιά κατασκευάζουν με πηλό και χρώματα την κυπριακή σημαία. Επίσης μοιράζονται σε ομάδες και φαντάζονται τα αξιοθέατα που περιέγραψε ο παππούς, αναζητούν εικόνες και τα αποδίδουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο στο χαρτί (λουτρά της Αφροδίτης, Αγία Σολομονή, ο κήπος του σπιτιού του Παππού στην Πάφο)

«Συνέντευξη με τον παππού Αντρέα Ζίβλα»

https://drive.google.com/file/d/1sB7tMNksAPvcreM42QxvoXmV9Va3Wjyi/view?usp=sharing

Ο Κρητικός παππούς Γιάννης, ο παππούς της Αριστέας, συνδέεται στη διαδικτυακή τάξη και διηγείται κομμάτια από την προσωπική του ζωή,  περιγράφει της ομορφιές του νησιού της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ρεθύμνου ενώ διηγείται και μια στενάχωρη ιστορία για το νησί της Κύπρου όταν ήταν πολύ νέος. Τα παιδιά σκέφτονται πάλι και παρατηρούν πόσο άσχημο πράγμα είναι ο πόλεμος για τους απλούς ανθρώπους.  Τα παιδιά, μικροί δημοσιογράφοι, ρωτούν κι εκείνος απαντάει. Η μητέρα της Αριστέας αναλαμβάνει να καταγράψει τη συνέντευξη αυτή τη φορά. Μετά τη συνέντευξη η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά να ψάξουν εικόνες με τα αξιοθέατα που αναφέρει ο παππούς από το Ρέθυμνο. Εργάζονται σε ομάδες των δυο παιδιών σε εργασία για το σπίτι. Παρουσιάζουν στο επόμενο μάθημα στην ολομέλεια της διαδικτυακής τάξης.

«Συνέντευξη του παππού Γιάννη Μακρυποδάκη»

https://drive.google.com/file/d/1BR0o1AcNchU3FJ4d_C1Po349IQIQWP7n/view?usp=sharing

 

8η Δραστηριότητα

Τίτλος: «Αλληλογραφία με φίλους από την Πάφο»

Διάρκεια:6 διδακτικές ώρες

Περιγραφή: Η δασκάλα επικοινώνησε με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου και ζήτησε αλληλογραφία με την πρώτη τάξη του σχολείου. Μετά από συνεννόηση με τη δασκάλα του αντίστοιχου τμήματος αποφάσισαν να επικοινωνήσουν τα παιδιά και να γνωριστούν.

Τα παιδιά έγραψαν τρία γραμματάκια συνολικά το καθένα. Το πρώτο ήταν γράμμα γνωριμίας, το δεύτερο ήταν ευχές για το Πάσχα και το τρίτο αναφερόταν στις ομορφιές της πόλης του με αντίστοιχη φωτογραφία. Τα γραμματάκια ανεβαίνουν στο padlet της κάθε τάξης ώστε να μπορούν να τα δουν όλοι, εύκολα και άμεσα. Η χαρά είναι απερίγραπτη όταν δημιουργείς γράμμα με τις σκέψεις σου, όταν λαμβάνεις γράμμα αλλά και όταν αποκτάς νέους φίλους.

Στο μάθημα των εικαστικών επιμελήθηκαν τις ζωγραφιές στα γραμματάκια τους με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού των Εικαστικών.

«Αλληλογραφία με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου μέσω του τοίχου των padlet”

https://padlet.com/theodosiachatzievgenaki/lmqi84l4r2pydvmq

https://padlet.com/stefanieiakovou/y8qg5fiflovxale6

 

9η Δραστηριότητα

Τίτλος: «Ένα γυαλί από τα παλιά»

Διάρκεια:4 διδακτικές ώρες

Περιγραφή: Κύπρος, ένα χάλκινο νησί. Τα παιδιά με την δασκάλα ψάχνουν διαδικτυακά για χάλκινα αντικείμενα στη σελίδα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας. Βλέπουν τον χάλκινο καθρέπτη, το σύμβολο της αιώνιας ομορφιάς, τον θαυμάζουν τον περιγράφουν. Φαντάζονται – βλέπουν ο καθένας ένα ταξίδι μέσα στον καθρέπτη, πλάθουν την ιστορία τους και την περιγράφουν μέσα στην τάξη.

Στο μάθημα των Εικαστικών φτιάχνουν μικρά αντίγραφα του εκθέματος από πορτοκαλί χαρτόνι, cds, γλωσσοπίεστρα και χάντρες.

Στο μάθημα της Γλώσσας γράφουν σε ένα χαρτάκι μια επιθυμία που θέλουν να πραγματοποιηθεί και το κολλούν πάνω στο cd. Έχουν το δικό τους καθρέπτη.

Η εκπαιδευτικός των Εικαστικών και η δασκάλα κατασκευάζουν μαζί με τα παιδιά ένα αντίγραφο του χάλκινου καθρέπτη που εντυπωσίασε τα παιδιά από χαλκό. Προσεκτικά γιατί ο χαλκός είναι επικίνδυνος για τα παιδικά χέρια. Όμως στη θέση του καθρέπτη τοποθετούν γαλάζιο βελούδο και ένα νησί-χρυσοπράσινο φύλλο.  Τα παιδιά ενθουσιάζονται. Αρκετοί προτείνουν να πάμε στην Κύπρο. Όλοι μαζί αποφασίζουν να ταξιδέψουν έστω και φανταστικά με τον χάλκινο καθρέπτη στην Κύπρο.

Όλη η δράση έγινε δια ζώσης.

10η Δραστηριότητα

Τίτλος: «Αλήθεια ή παραμύθια;»

Διάρκεια: 8 διδακτικές ώρες

Περιγραφή: Οι ταξιδευτές του Α1 είναι έτοιμοι για το ταξίδι-παραμύθι. Η δασκάλα και η εικαστικός συλλέγουν το υλικό που έχουν δημιουργήσει τα παιδιά, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς,

Τα παιδιά προτείνουν τους ήρωές τους(Θουκυδίδης, Μυρτώ, Ανδρέας, Αφροδίτη...)  δίνοντας ονόματα συμβολικά επηρεασμένα από τους μύθους ή τις συνεντεύξεις ή την παράδοση της κάθε πόλης (Άλιμος, Πάφος). Κάνουν τα προσχέδια, όπως τους φαντάζονται. Σχεδιάζουν το ταξίδι, χαράσσουν πορεία, προτείνουν σταθμούς στο διαδικτυακό χάρτη. Χωρίζονται σε ομάδες των δύο παιδιών, συνεργάζονται, φαντάζονται την περιπέτεια κάθε σταθμού σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει από τους μύθους, την ιστορία και τις δράσεις μας όλη τη χρονιά, συζητούν, ανακοινώνουν στην τάξη (Άλιμος, Κύθηρα, Ρέθυμνο, ταξίδι, Πάφος...). Μοναδικοί παραμυθάδες!

Η δασκάλα ακούει τα παιδιά, φαντάζεται, παίρνει τον υπολογιστή της και γράφει την ιστορία...

Η εκπαιδευτικός των Εικαστικών βλέπει, φαντάζεται, παίρνει το μολύβι της και κάνει σκίτσα όσα περιγράφουν οι μαθητές/τριες, δείχνει εικόνες, φωτογραφίες, παίρνει και δίνει ιδέες στα παιδιά... μαζί της τα παιδιά εικονογραφούν το παραμύθι!

Κάθε σταθμός μια ιστορία, κάθε σταθμός μια δημιουργία με συνεργασία. Ο καθένας προσφέρει με τον δικό του τρόπο.

Τα παιδιά ζητούν τη βοήθεια της Κύπριας διευθύντριας του σχολείου μας και εμπλουτίζουν τους διαλόγους με την κυπριακή διάλεκτο, όταν μιλούν Κύπριοι ήρωες. Μαθαίνουν κυπριακές λέξεις, φτιάχνουν γλωσσάρι για το παραμύθι τους, ενθουσιάζονται να προσπαθούν να διαβάσουν κειμενάκι στα κυπριακά. Μαθήματα δια ζώσης.

«Το παραμύθι μας: Ταξιδεύοντας από τον Άλιμο στην Πάφο»

https://online.fliphtml5.com/vfqrp/ecxc/#p=1

Μαθήματα δια ζώσης

11η Δραστηριότητα


Τίτλος: «Το όνειρο πραγματοποιείται... Το παραμύθι γίνεται βιβλίο»

Διάρκεια: 6 διδακτικές ώρες

Περιγραφή: Η ομάδα του Α1 σκέφτεται πώς μέσα στην περίοδο πανδημίας να διαδώσει τις δημιουργίες της. Η Δημοτική Αρχή επιτρέπει να επισκεφτούν το βυζαντινό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου δίπλα στο ρέμα, μέσα στο κτήμα Τράχωνες, δίπλα στο σχολείο. Η πρώτη απόδραση. Ο ιερέας μιλάει στα παιδιά για την ιστορία του Αλίμου, για τον αρχαιολογικό χώρο, για τον βιότοπο της περιοχής. Τους προτρέπει στο ταξίδι τους...

Τα παιδιά τραγουδούν τα κυπριακά παραμυθοτράγουδα... Αφηγούνται το παραμύθι τους...

Οι γονείς ηχογραφούν, βιντεοσκοπούν...

«Αφήγηση αποσπάσματος παραμυθιού από τον Φίλιππο»

https://drive.google.com/file/d/10AAsRNOuDdqhcYckQTSjpo4ZvoZ2tamb/view?usp=sharing

Ο Δήμαρχος Αλίμου ακούει, σκέφτεται και αποφασίζει να προλογίσει το παραμύθι μας... αποφασίζει να το κάνει βιβλίο... για να γνωρίσουν, να διαβάσουν και τα άλλα σχολεία και τα άλλα παιδιά του Αλίμου το παραμύθι μας.

Την πρώτη επίσκεψη ακολουθούν κι άλλες επισκέψεις σε διάφορες περιοχές του Αλίμου, που ήδη αποτελούν έμπνευση για τη συγγραφή και εικονογράφηση του παραμυθιού.

Η ομάδα του Α1 αποφασίζει να στείλει το πρόγραμμά της και το παραμύθι της στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό: «Ελλάδα, Κύπρος, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες».

12η Δραστηριότητα

Τίτλος: «Μέρα γιορτής»

Διάρκεια: 6 διδακτικές ώρες

Περιγραφή: Η ομάδα του Α1 κέρδισε το 1ο βραβείο παραμυθιού και προγράμματος στον διαγωνισμό για το σχολικό έτος 2020-2021. Το βιβλίο τυπώθηκε.

Ο Δήμαρχος θα έρθει στο σχολείο να μας μοιράσει το βιβλίο. Η ομάδα αποφάσισε να παρουσιάσει το πρόγραμμά της και να αφηγηθεί το παραμύθι. Καλούν τον πρέσβη της Κύπρου. Καλούν εκπροσώπους της εκπαιδευτικής Κοινότητας της Δ΄ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας  και εκπροσώπους του Δήμου Αλίμου. Δυστυχώς οι γονείς δεν είναι εφικτό να παρευρεθούν λόγω της πανδημίας. Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφάλειας της δημόσιας Υγείας.

Οι μαθητές/τριες σαν μελίσσι, οργανώνουν το θεατράκι τους, φτιάχνουν το σκηνικό προσθέτοντας την πινελιά τους, στήνουν με την εκπαιδευτικό των Εικαστικών και τη δασκάλα την έκθεση των έργων τους. Κάνουν πρόβες με τη δασκάλα τους και τη μουσικό πάνω στη σκηνή. Με το μαγικό χέρι της  εικαστικού ταξινομούν τις δημιουργίες τους και κατασκευάζουν τα αναμνηστικά για τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Ήταν ένα μαγικό απόγευμα. Τα  πρωτάκια μας, μας ταξίδεψαν μέσα από ήχους, χρώματα, λέξεις από την Ελλάδα στην Κύπρο: Άλιμος, Κύθηρα, Ρέθυμνο, Πάφος... ένα απόγευμα γεμάτο εικόνες, μουσική, όνειρα, ήρωες,  παράδοση και φιλίες.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κενεβέζος Κυριάκος από την οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού που έδωσε το έναυσμα στα παιδιά να δημιουργήσουν κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες αυτής της χρονιάς και ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Κονδύλης Ανδρέας που στήριξε την προσπάθεια των παιδιών από την αρχή, έκανε βιβλίο το παραμύθι τους και τους το πρόσφερε.

Μαζί μας ήταν η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Δ΄Δ/νσης Π.Ε. Αθήνας, κ. Λώρα Πετροπούλου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου κ. Στέφανος Διαμαντής Στέφανος, αρωγοί πάντα στο έργο μας.

Και φυσικά δίπλα μας οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Η ομάδα του Α1, τώρα Β1, είναι έτοιμη να ταξιδέψει στην Πάφο, να ολοκληρώσει το όνειρό της, να επισκεφτεί, να γνωρίσει τα μέρη που διάβασε, φαντάστηκε στην Πάφο... να αντιπροσωπεύσει το σχολείο της, να παρουσιάσει το πρόγραμμά της, να διηγηθεί το παραμύθι της στο Συνέδριο "Ελλάδα, Κύπρος, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες" που πραγματοποιείται στις 10 Μαΐου 2022 στην Λευκωσία.

Όπως λέει  κυρία Θεοδοσία, τα όνειρα μας πραγματοποιούνται μόνο με τη δική μας θέλησή... και ο παππούς Αντρέας, ο παππούς του Μιχάλη, μας περιμένει...


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από το παιχνίδι, το τραγούδι, τους μύθους, τις μαρτυρίες, το θέατρο, τα βιβλία, με πολλές επιτυχίες αλλά και απογοητεύσεις, με πολλή υπομονή, ολοκληρώσαμε το πρόγραμμά μας. Αρκετά από όσα είχαμε κάνει διαδικτυακά βρήκαν απήχηση και ολοκληρώθηκαν δια ζώσης, καθόσον έτσι τα παιδιά κατάφεραν να τα κατακτήσουν και να ολοκληρώσουν τις δράσεις τους.

Η δημιουργία του παραμυθιού και των ψηφιακών βιβλίων, των καλλιτεχνικών δράσεων και της σύνθεσης της ορχήστρας καλλιέργησαν τη δημιουργική σκέψη των παιδιών.

Η δημιουργία της πλατφόρμας padlet για την αλληλογραφία με σχολείο της Πάφου, συνέδραμε  στην έννοια της διασχολικής συνεργασίας. Επίσης η χρήση των ιστοσελίδων του σχολείου και του Δήμου, ενίσχυσαν την εξωστρέφεια του σχολείου διευκόλυναν τη διάχυση των έργων των παιδιών, των ηλεκτρονικών  βιβλίων που δημιούργησαν και των εκδηλώσεων που πραγματοποίησαν.

Στην προσπάθειά μας η συμμετοχή και η συμβολή των γονέων αλλά και των δημοτικών αρχών ήταν καίριες και ανεκτίμητες.

Η εκτύπωση του παραμυθιού σε βιβλίο και η διανομή στους γονείς της τάξης, στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου, στη βιβλιοθήκη των γειτονικών σχολείων της πόλης με πρωτοβουλία και προσφορά του Δημάρχου Αλίμου, καθώς επίσης και η δημιουργία portfolio για κάθε μαθητή και  η διάχυση των παραγόμενων έργων της τάξης μέσω των ιστοσελίδων του σχολείου και του Δήμου αποτελούν την καλύτερη δυνατή αυτοαξιολόγηση του προγράμματος μας.

Τέλος το 1ο βραβείο για το πρόγραμμα και το παραμύθι στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Ελλάδα, Κύπρος, Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες" είναι η καλύτερη επιβράβευση της προσπάθειας των παιδιών.

Επίσης η συμμετοχή των μαθητών μας στην παρουσίαση του προγράμματος στο συνέδριο που διοργανώνεται στην Λευκωσία στις 10 Μαΐου 2022 και η επίσκεψη στην Πάφο, όπου θα έρθουν σε επαφή με τους διαδικτυακούς τους φίλους και θα γνωρίσουν από κοντά τα αξιοθέατα που αποτέλεσαν πηγή της έμπνευσής τους θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση του προγράμματος και της επίτευξης των στόχων.



Συνεργασίες

Σύλλογος Γονέων 4ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου

Δημοτική Αρχή Αλίμου

4ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου

Παιδική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου

Συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου

Κύπριος παππούς Αντρέας Ζίβλας

Κρητικός παππούς Αριστέας Ιωάννης Μακρυποδάκης


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Θεοδοσία Χατζηευγενάκη, Αθανασία (Νάνσυ) Μπαλούτογλου, Ελένη Μαρίνη, Ανδρούλλα Αποστολίδου - Θεμελή

Στόχος δράσης

Σκοπός του σεναρίου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το νησί της Κύπρου και τον πολιτισμό του και να ανακαλύψουν την κοινή πολιτισμική του ταυτότητα με την Ελλάδα. Ιδιαίτερα να γνωρίσουν την πόλη της Πάφου, το φυσικό περιβάλλον, τους ανθρώπους, την ιστορία, τα αξιοθέατα, τη γλώσσα, μέσα από μύθους, τραγούδια, μαρτυρίες, να την συγκρίνουν με την πόλη του Αλίμου αναζητώντας κοινές γέφυρες επικοινωνίας. Επιδιώκεται μια διαθεματική προσέγγιση του θέματος, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των μαθητών της Α΄τάξης του δημοτικού μέσα από την εφαρμογή «της μεθόδου project» και τη χρήση καινοτόμων πρακτικών. Το συγκεκριμένο θέμα «Ταξιδεύοντας από τον Άλιμο στην Πάφο» προσελκύει άμεσα το ενδιαφέρον των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές μέσα από τους μύθους, τα τραγούδια και τις μαρτυρίες: • να γνωρίσουν και να συγκρίνουν το φυσικό περιβάλλον, τον βιότοπο των δύο πόλεων • να γνωρίσουν και να συγκρίνουν τους δυο πολιτισμούς και να διακρίνουν τα κοινά στοιχεία, ήθη, έθιμα... • να γνωρίσουν την κυπριακή διάλεκτο, να την συγκρίνουν με την ελληνική γλώσσα και να διακρίνουν τα κοινά στοιχεία τους • να διακρίνουν τα κοινά σημεία των δύο περιοχών από την αρχαιότητα έως σήμερα • να γνωρίσουν τα κοινά στοιχεία της τέχνης των δύο περιοχών • να γνωρίσουν τον τρόπο που ταξίδευαν στην αρχαιότητα, για ποιο σκοπό και τι μετέφεραν αλλά και πώς αυτά τα ταξίδια στο Αιγαίο Πέλαγος μετατρέπονται σε πολιτισμικές γέφυρες. Με τις δράσεις που ακολουθούν έχουν την ευκαιρία οι μαθητές/τριες: • να αποκτήσουν γνώσεις • να καλλιεργήσουν την αναγνωστική τους ικανότητα • να ταξιδέψουν με την φαντασία τους • να δημιουργήσουν ιστορίες • να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, να παρατηρούν, να ερευνούν και να κρίνουν • να συνεργαστούν και να δουλέψουν σε ομάδες προσφέροντας ανάλογα με τα ενδιαφέροντά και τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους • να επιλύουν προβλήματα, να αναζητούν λύσεις • να κάνουν χρήση ήπιων ψηφιακών δεξιοτήτων • να αποκτήσουν αισιόδοξη στάση για τη ζωή • να αποκτήσουν καλές στάσεις βιβλιαναγνωσίας • να γνωρίσουν πώς γράφεται ένα παραμύθι (ήρωες, μύθος, λύση, εικονογράφηση, εκτύπωση) • να αναπτύξουν, μέσω της Τέχνης, πνεύμα συνεργασίας, υπευθυνότητας, πειθαρχίας και επικοινωνίας, στοιχείων απαραίτητων για την κοινωνικοποίησή τους • να μάθουν να εκφράζουν με δημιουργικό τρόπο απόψεις, συναισθήματα και βιώματα τραγουδώντας και ζωγραφίζοντας μέσα σε ένα κλίμα συμπερίληψης και αλληλοσεβασμού • να διευρύνουν την φαντασία τους και την εφευρετικότητά τους και να δημιουργούν χωρίς φόβο και αναστολές, αλλά με άνεση και ενδιαφέρον στον χώρο της τέχνης • να γνωρίσουν νέα υλικά ζωγραφικής και μουσικά όργανα και να εξοικειωθούν με τα παλιά, ώστε να τα χρησιμοποιούν με επιδεξιότητα και προσοχή • να κατανοήσουν την έννοια του παλμού στη μουσική

Χρόνος δράσης

14 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 25


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας