menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

«Τα τρία λιόδεντρα στο σχολείο μας »

«Τα τρία λιόδεντρα στο σχολείο μας »
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου

Το Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου ιδρύθηκε το 1952 και επεκτάθηκε το 1988. Σήμερα το σχολείο έχει έξι αίθουσες διδασκαλίες εξοπλισμένες με βιντεοπροβολέα και εκτυπωτή, γραφείο για τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς. Επίσης λειτουργεί τμήμα ένταξης, βιβλιοθήκη, ενταγμένη στο σύστημα σχολικών βιβλιοθηκών , και αίθουσα υπολογιστών. Η μεγάλη αυλή που έχει το σχολείο κάνει πιο ευχάριστο το μάθημα της γυμναστικής και τα διαλείμματα των παιδιών. Για τις εκδηλώσεις μας χρησιμοποιούμε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων(Παλαιό Νηπιαγωγείο) και ως Γυμναστήριο. Το σχολείο μας παρόλο που είναι μικρό, κάνει πολλές δράσεις κάθε χρόνο συμμετέχει σε προγράμματα υγείας, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Έχουμε συμμετάσχει σε 2 προγράμματα ERASMUS 2019-2022. Επιπλέον αναπτύσσουμε πολλές δράσεις εθελοντισμού-κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, όπως, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή σε έκτακτες περιπτώσεις.


Διευθυντής Σχολείου

Χαριτωνίδου Μαρία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η ελιά, αυτό το αρχαίο και ευεργετικό δέντρο που αποτελεί σύμβολο υγείας και ευεξίας, έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα καλλιεργούμενα δέντρα σε πολλές περιοχές του κόσμου, και το μάζεμα των ελιών αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά γεωργικά επαγγέλματα.

Στην αυλή του σχολείου μας έχουμε τρία ελαιόδεντρα και αποφασίσαμε στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος  να μαζέψουμε τις ελιές και να τις κάνουμε βρώσιμες.  Έτσι τον μήνα Νοέμβριο πήραμε όλα τα σύνεργα (ελαιόπανα, κλούβες, και τσουγκράνες) και τις μαζέψαμε. Όλες οι τάξεις του σχολείου βοήθησαν στο μάζεμα

Έπειτα τις καθαρίσαμε από σκουπίδια και χόρτα και τις αποθηκεύσαμε σε μεγάλα δοχεία . Τις πλέναμε και τις χαράξαμε

Τις βάλαμε σε νερό, το οποίο αλλάζαμε μέρα παρά μέρα για  ένα μήνα, μέχρι να φύγει η πικράδα

Μετά από ένα μήνα ετοιμάσαμε την άλμη.

Βάλαμε σε  1 λίτρο νερό 100 γρ. αλάτι (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) Προσθέσαμε  1 μέρος ξύδι για κάθε 3 μέρη άλμης. Στη συνέχεια γεμίσαμε βάζα με τις ελιές και ρίξαμε μέσα την άλμη να σκεπάσει καλά τις ελιές. Από πάνω βάλαμε και  λίγο ελαιόλαδο για να διατηρηθούν καλύτερα.

Αφήσαμε  τα βάζα σε δροσερό μέρος για 1-2 μήνες για να ωριμάσουν

Την ημέρα της τσικνοπέμπτης  όλοι οι μαθητές δοκίμασαν και έφαγαν από τις υπέροχες ελιές που φτιάξαμε


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Χρυσοστομάκης Γεώργιος, Χαριτωνίδου Μαρία, Πιλάτου Αλεξάνδρα ,Αργυρίου Θεμιστοκλής, Βασιλειάδης Δημήτριος, Παπακωνσταντίνου Φιλιππίνα Μόκκα Ελένη , Αναστασιάδου Δέσποινα , Καραγιάννη Αναστασία , Χαβιάρη Ελένη, Πόπης Αστέριος

Στόχος δράσης

Να μάθουν οι μαθητές την παραδοσιακή διαδικασία της επεξεργασίας της ελιάς (ξεπίκρισμα, ωρίμανση, συντήρηση), μια τεχνική που περνά από γενιά σε γενιά. Η διαδικασία δείχνει πώς μπορούμε να παράγουμε τη δική μας τροφή χωρίς βιομηχανική επεξεργασία. Το ξεπίκρισμα και η ωρίμανση απαιτούν χρόνο και φροντίδα, μαθαίνοντας στα παιδιά τη σημασία της αναμονής και της σωστής προετοιμασίας. Να εργαστούν ομαδικά , και να πειραματιστούν με διαφορετικούς τρόπους συντήρησης (αλμυρό νερό, ξύδι, ). Να μάθουν ότι οι ελιές είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, και να συνειδητοποιήσουν τη διατροφική τους αξία. Να απολαύσουν το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να δοκιμάζεις κάτι που έχεις φτιάξει με τα χέρια σου!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 9


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας