menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Τα Παιδία ακτιβίΖΕΙν!

Τα Παιδία ακτιβίΖΕΙν!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

Πρόκειται για Μονοθέσιο Νηπιαγωγείο στον Δήμο Παπάγου Χολαργού (Περιφέρεια Β Αθήνας), το οποίο βρίσκεται Ροδόπης 3 και Βυζαντίου (Παπάγου) και στεγάζεται σε ενοικιαζόμενη μονοκατοικία. Έχει 1 τμήμα (Υποχρεωτικό Πρωινό και Προαιρετικό Ολοήμερο). Τέλος, δεν διαθέτει Τμήμα Ένταξης. email: [email protected]


Διευθυντής Σχολείου

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Όλα ξεκίνησαν μία φθινοπωρινή ημέρα του 2022. Οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να εισάγουν την θεματική ενότητα Φθινόπωρο και ότι συνεπάγεται αυτό (χαρακτηριστικά, καιρός, φρούτα κοκ). Αποφασίστηκε να πάμε ένα περίπατο στην λαίκή αγορά, για να αγοράσουμε φθινοπωρινά φρούτα και συμφωνήσαμε, κατά την διάρκεια, να παρατηρήσουμε το φυσικό περιβάλλον και να εστιάσουμε στα καιρικά φαινόμενα. 

Τα χαρακτηριστικά του φθινοπωρινού καιρού είναι κυρίως αέρηδες, βροχές, συννεφιά και η θερμοκρασία αρχίζει να μειώνεται. Ο εκπαιδευτικός κατά την διάρκεια της βόλτας θέτει ερωτήματα στα παιδιά: Τι καιρό έχει; Κάνει κρύο ή ζεσταίνεστε; Βλέπετε δέντρα; Έχουν φύλλα πάνω; Τι χρώμα έχουν; (Ας σημειωθεί ότι ήταν αρχές Νοεμβρίου και είχε καλοκαιρία με υψηλή για την εποχή επίπεδα, δεν υπήρχε ούτε ένα φύλλο πεσμένο κάτω  και ανύπαρκτα κιτρινισμένα φύλλα. Οι διαφορές ήταν έντονες και αξιοσημείωτες συγκριτικά με τα επίπεδα της εποχής).

Επιστρέφοντας στην  τάξη ο εκπαιδευτικός ρώτησε τα παιδιά, αν θεωρούν σημαντικό αυτό το πρόβλημα και εάν επηρεάζεται ο άνθρωπος και κατ΄επέκταση ο Πλανήτης Γη. Η συζήτηση κατέληξε στον προσδιορισμό του προβλήματος που είναι η Κλιματική Αλλαγή, τις συνέπειές της και στους τρόπους αντιμετώπισής της.

Αποφασίστηκε στο συμβούλιο της τάξης να οργανώσουμε ένα σχέδιο δράσης για την Κλίματική Αλλαγή.

Ο εκπαιδευτικός έθεσε τα εξής ερωτήματα:

1) Σε ποιούς θα έχει αντίκτυπο αυτό το σχέδιο δράσης;

2) Ποιοί μπορούν να μας βοηθήσουν από τον Δήμο μας;

3) Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που εργάζονται για το ίδιο θέμα;

4) Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε και να επικοινωνήσουμε  με αυτούς;

Τα αποτελέσματα του συμβουλίου της τάξης είναι τα εξής:

Καταλήξαμε ότι η Κλιματική Αλλαγή είναι πολύ επικίνδυνη για όλο τον πλανήτη Γη (ζώα, άνθρωπος, φύση). Σκέψεις που ειπώθηκαν: τα δέντρα θα μπερδευτούν και δεν θα βγάζουν καρπούς, τα ζώα δεν θα πέσουν σε χειμερία νάρκη, οι πάγοι θα λιώσουν και οι πιγκουίνοι θα εξαφανιστούν, ο άνθρωπος θα ζει μέσα στα σκουπίδια και δεν θα έχει υγεία κλπ.

Και η τάξη αποφάσισε την αποστολή της *Να σταματήσουμε την Κλιματική αλλαγή* .

Συζητήσαμε διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και καταλήξαμε στο εξής Σχέδιο Δράσης:

1) Ανακύκλωση πλαστικού, αλουμινίου, χαρτί, γυαλί, γιατί η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

2) Δεντροφύτευση , για την αντιμετώπιση του ανθρωπογενούς φαινομένου του θερμοκηπίου.

3) Ανακύκλωση μπαταριών, για την προστασία του περιβάλλοντος. Εάν το περιβάλλον είναι υγιές, είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

4) Ανακύκλωση του τηγανέλαιου, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην συνέχεια, ο εκπαιδευτικός ρώτησε τα παιδιά

1) από ποιον χρειαζόμαστε βοήθεια γι αυτό το Σχέδιο Δράσης;

2) Τι χρειάζεται να κάνουμε; 

Με την βοήθεια της εκπαιδευτικού το συμβούλιο της τάξης κατέληξε στα εξής:

1) Ζητήσαμε βοήθεια α)  από την ΕΕΑΑ, η οποία μας παρείχε το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα Ο κ. Μπλέκας (http://www.mplekas.com/). Το πρόγραμμα απαρτίζεται από 5 διδακτικές ενότητες όπου, με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, ο Μπλε Κάδος μετατρέπεται σε ήρωα – πρεσβευτή της ανακύκλωσης και αποκαλύπτει στα παιδιά τα μυστικά για την ανακύκλωση και τα οφέλη της. Επίσης, δώρισε στα παιδιά από μια τσάντα επαναχρησιμοποιούμενη. Οι μαθητές σε καθημερινή βάση έφερναν στο σχολείο με την βοήθεια του κ. Μπλέκα τα ανακυκλώσιμά τους. Το αποφασίσαμε με τα παιδιά, γιατί πρόκειται  για μια βιωματική ενέργεια που εμπλέκει όλη την οικογένεια. β) Σε αυτό το σημείο αποστείλαμε αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής μέσω της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου μας, για να μας εξοπλίσει με κάδους ανακύκλωσης. Είναι ευκαιρία τα παιδιά να μπούν σε μία διαφορετική κουλτούρα διαχείρισης των αποβλήτων τους, για να προστατέψουν το περιβάλλον και να επιβραδύνουν την κλιματική Αλλαγή. γ) Οργανώσαμε με τα παιδιά ένα battery challenge την Παγκόσμια Ημέρα Μπαταρίας (18/2) για να ευαισθητοποιήσουμε τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον.  Αιτηθήκαμε κάδο ανακύκλωσης μπαταριών από την Α.Φ.Η.Σ. Κατασκευάσαμε μία αφίσα ευαισθητοποίησης και ζητήσαμε την βοήθεια των ΣΤΑΣΥ και του ANT1 για την διάδοσή της. δ) Συντάξαμε ένα γράμμα και το αποστείλαμε στον Δήμαρχό μας , στο οποίο του περιγράφουμε το πρόβλημα (Κλιματική Αλλαγή) και του παραθέτουμε τις δράσεις μας ως τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος και του προτείνουμε τρόπους, για να συμμετάσχει ενεργά ο Δήμος μας στην αποστολή μας. ε) Αιτηθήκαμε στην Fargeco Hellas να επισκεφτεί το σχολείο μας, για να μας ενημερώσει με την βοήθεια του Lucco (μασκότ), για την σημαντικότητα ανακύκλωσης του τηγανέλαιου  στην προστασία του περιβάλλοντος και στ) συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για συμμετοχή στην δεντροφύτευση  ύστερα από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος, Αθανάσιος Κούτρας , Υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Κλίματος του Δήμου Παπάγου Χολαργού και για την προώθηση των αιτημάτων μας στο ΣΤΑΣΥ και στον ΑΝΤ1.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι ΣΤΑΣΥ με την αμέριστη συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας και δημοσίευσαν την αφίσα των παιδιών , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μπαταρίας (18/2), διαδίδοντας το μήνυμα Σταματήστε την Κλιματική Αλλαγή! Δημοσίευσαν την αφίσα των παιδιών μας στην μπλε γραμμή του Μετρό (από τον Ευαγγελισμό έως την Δουκίσσης Πλακεντίας _απο 15/2/2023 έως 20/2/2023) με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής, γιατί #όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε! Την γραμμή 3 του μετρό την χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες επιβατές. Τα παιδιά είναι υπερήφανα που το μήνυμά τους είχε τόσο απήχηση και πιστεύουν ότι το Σχέδιο Δράσης τους θα ενισχύσει αποτελεσματικά στην υιοθέτηση συμπεριφορών σε περιβαλλοντικά θέματα.

Επίσης, η εκπομπή του ΑΝΤ1 Στούντιο με Θέα με κεντρική παρουσιάστρια την Κα Φαίη Μαυραγάνη αποδέχτηκαν το αίτημά μας να δημοσιεύσουν την αφίσα μας , πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Δείτε σχετική δημοσίευση στο site του Νηπιαγωγείου μας :

https://3onippapagou.gr/%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82/.

Η εκπομπή της Κας Μαυραγάνη  ήταν τον μήνα Φεβρουάριο πρώτη στη ζώνη προβολής της, στο δυναμικό κοινό 18-54, με μέσο όσο 14,4% (στοιχεία που έχουν αντληθεί από την σελίδα του ΑΝΤ1). Ακόμα, η σχετική αναφορά για την αφίσα μας δημοσιεύτηκε και στην σελίδα της εκμπομπής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook). Το συγκεκριμένο βίντεο συγκέντρωσε 1.400.000 προβολές. Δείτε τον σχετικό σύνδεσμο:

 https://www.facebook.com/studiomethea/videos/882463789624617

Σαν χιονοστιβάδα διαδόθηκε το μήνυμα των παιδιών για την Κλιματική Αλλαγή παροτρύνοντας τον κόσμο να υιοθετήσει την ανακύκλωση ως τρόπο αντιμετώπισης της.

Ακόμα, η ΑΦΗΣ ικανοποίησε το αίτημά μας για τοποθέτηση ειδικού κάδου στο σχολείο μας για την ανακύκλωση των μπαταριών και επιπλέον την Παγκόμσια Ημέρα Μπαταρίας έκανε repost την αφίσα μας και την δημοσίευσή της στην Γραμμή 3 του Μετρό στην σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook). Δείτε σχετικό σύνδεσμο: 

https://www.facebook.com/page/141023859380766/search/?q=%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1%20%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1%20%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82.

 

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Παπάγου Χολαργού δημοσίευσε την αφίσα και την προσπάθεια των παιδιών μας στην σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook).

https://www.facebook.com/profile/100064876682680/search/?q=%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1%20%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1%20%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82.

 

Τέλος, η ηλεκτρονική εφημερίδα Αμαρυσία , που καλύπτει ειδήσεις και νέα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια της Β Αθήνας , έκανε αναφορά στην δράση μας. Δείτε σχετικό σύνδεσμο:

https://amarysia.gr/papagouxolargos/neagenia/3%CE%BF-%CE%BD%CE%B7%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί  η υιοθέτηση της συμπεριφοράς των παιδιών όσον αφορά την ανάκυκλωση. Τα παιδιά σε καθημερινή βάση με την βοήθεια του κ.Μπλέκα (ΕΕΑΑ) ανακύκλωσαν τουλάχιστον 20 σακούλες την φετινή σχολική χρονιά. Με μεγάλη ανυπομονησία περίμεναν κάθε φορά τους ανθρώπους από την Περιφέρεια Αττικής να τα συλλέξουν. Το ίδιο συνέβαινε και με την ΑΦΗΣ. Τα παιδιά δέχτηκαν Συγχαρητήρια και από τους 2 φορείς.

Στην συνέχεια, τα παιδιά έλαβαν και απάντηση άμεσα στο γράμμα που έστειλαν στον Δήμαρχο του δήμου μας μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του τελευταίου. Το γράμμα συν τις άλλοις εμπεριείχε και 2 προτάσεις των παιδιών προς εκείνον. Η πρώτη περιέγραφε την ανάγκη εγκατάστασης κάδων ανακυκλωσης τηγανέλαιου στην τοπική κοινότητα, γιατί μετά από παρατήρηση των παιδιών διαπιστώθηκε ότι ήταν ανύπαρκτοι. Ο Δήμαρχος, που έχει αφουγκραστεί την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης, βρήκε εξαιρετική την ιδέα και σύναψε σύμβαση , κατόπιν διαγωνισμού που προκηρύχτηκε, με την Fargeco Hellas. Την Πέμπτη 4 Μαίου έχουμε οργανώσει περιβαλλοντική εκδήλωση στο σχολείο μας με την Fargeco Hellas ΕΠΕ . Τα παιδιά θα ενημερωθούν για την σημασία της ανακύκλωσης του τηγανέλαιου με την βοήθεια της μασκότ της εταιρείας, τον αγαπητό σε όλους, L U(sing) C(ooking) O (il). Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου μας, η κ. Παρίση. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή και στους γονείς.

Η δεύτερη πρόταση αναφερόταν στην ανακύκλωση του πλαστικού και συγκεριμένα στα καπάκια. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί εκτός από την περιβαλλοντική ωφέλεια πρότειναν και την κοινωνική (προσφέρουμε καπάκια για την κατασκευή αναπηρικών αμαξιδίων). Φέρνοντας παραδείγματα άλλων δήμων, κατόπιν αναζητήσεως στον παγκόσμιο ιστό, πρότειναν την εγκατάσταση μεταλλικών καρδιών για την συλλογή πλαστικών καπακίων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους δήμους που τις χρησιμοποιούν ήδη μας διαβεβαίωσαν ότι αυτός ο τρόπος συλογής έχει αυξήσει ραγδαία τον όγκο των πλαστικών καπακιών και κατα συνέπεια το όφελος σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο. Μας διαβεβαίωσαν ότι η κ. Παρίση έχει έρθει σε συνεννόηση με τον Δήμο Καλλιθέας που έχει εφαρμόσει την δράση, για να ενημερωθεί τον τρόπο εγκατάστασης και έχει ήδη συνεννοηθεί με τον κ. Αυγουστάκη (Διευθυντής Καθαριότητας και Ανακύκλωσης) για τον τρόπο μεταφοράς των πλαστικών καπακιών από τις μεταλλικές καρδιές αγάπης

Η χαρά των παιδιών απερίγραπτη.



Συνεργασίες

1) Δήμαρχος Παπάγου Χολαργού

2) ΕΕΑΑ

3) Περιφέρεια Αττικής

4) Α.Φ.Η.Σ

5) ΣΤΑΣΥ

6) ΑΝΤ1

7) Fargeco Hellas

8) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

9) Υπέυθυνος Περιβάλλοντος και Κλίματος του Δήμου Παπάγου Χολαργού (Δημοτικός Σύμβουλος)

10) Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης της κοινότητας Παπάγου


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

1) Τηλεόραση

2) Μ.Μ.Μ

3) Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

4) Ηλεκτρονικός Τύπος

5) Αφίσα

6) Εκπαιδευτική Ιστοσελίδα

 


Στόχος δράσης

Η συνεργασία δράσης : 1) να ευαισθητοποιήσει για την κλιματική αλλαγή, 2) να βοηθήσει στην διαμόρφωση του υπεύθυνου περιβαλλοντικά πολίτη, 3) να επαναπροσδιορίσει την θέση του ανθρώπου μέσα στο περιβάλλον, 4) να προτρέψει σε πραγματική κινητοποίηση και δράση στο επίπεδο της τάξης, της οικογένειας, της γειτονιάς και της ευρύτερης κοινωνίας, 5) να συμβάλλει στην διαμόρφωση αξιών, στάσεων και κανόνων συμπεριφοράς φιλικών προς το περιβάλλον, 6) να ενημερώσει για τα αίτια της κλιματικής αλλαγής και 7) να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, Γονείς, Τοπική και Ευρύτερη Κοινωνία.

Χρόνος δράσης

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022 ΕΩΣ ΜΑΙΟΣ 2023

Τόπος Δράσης

Παπάγος Χολαργός

Δίκτυο

Κανένα.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας