Τα Επαγγέλματα του σήμερα και του χθες

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο. Παράδοση, Πρόοδος και Προοπτική. Είμαστε σταθεροί στις παραδοσιακές αξίες αλλά εφαρμόζουμε παράλληλα σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Οικογενειακό περιβάλλον – Ασφάλεια. Συνεργασία, γιατί… κάθε παιδί είναι μοναδικό. Ενισχυμένο πρόγραμμα διδασκαλίας. Διαδραστικά συστήματα διδασκαλίας. Συμμετοχή και διακρίσεις σε διαγωνισμούς. Καλλιέργεια ιδιαίτερων κλίσεων και ταλέντων.
Ζερβού Ελένη
Επικοινωνία με σχολείοΗ προσέγγιση της θεματικής θα είναι κατά κύριο λόγο διαθεματική και θα γίνει προσπάθεια να εμπλακούν σε αυτή όλα τα γνωστικά αντικείμενα (γλώσσα, μαθηματικά, πληροφορική).
Αφορμή του προγράμματος στάθηκε η ενότητα στο μάθημα της Γλώσσας της Β Δημοτικού «Ποιος είναι; Τι κάνει;». Μελετήσαμε τα επαγγέλματα του χθες και του σήμερα και αναρωτηθήκαμε ποια είναι αυτά που έχουν χαθεί και δε τα βλέπουμε τόσο συχνά. Τα χωρίσαμε σε κατηγορίες και μιλήσαμε για τη χρησιμότητά τους. Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά συγκεντρώνοντας πληροφορίες από κάθε διαθέσιμη πηγή αρχικά για τα επαγγέλματα των προηγούμενων αιώνων που έχουν πλέον εξαφανιστεί ή τείνουν να εξαφανιστούν όπως του γαλατά, του λούστρου, του παγοπώλη, του βαρελά, του πλανόδιου μανάβη, του εφημεριδοπώλη, του καρβουνιάρη, του σαλεπιτζή, του τσαγκάρη αλλά και του σφουγγαρά και τέλος μιλήσαμε για το επάγγελμα που θα ήθελε να κάνει το κάθε παιδί και το λόγο της επιλογής του.
Στη συνέχεια, ετοίμασαν παρουσιάσεις, επιλέγοντας κάθε ομάδα ένα επάγγελμα του παρελθόντος, ενώ εμπλούτισαν το πληροφοριακό υλικό με εικόνες / φωτογραφίες ή ακόμη και βίντεο που βρήκαν στο διαδίκτυο.
Τα παιδιά της Β τάξης Δημοτικού παρακολούθησαν το πρόγραμμα στο Λαογραφικό Μουσείου του Δήμου Σαλαμίνας: Παλιά επαγγέλματα! Το πρόγραμμα ξεκίνησε μαθαίνοντας πρώτα Τι μπορώ να κάνω σε ένα μουσείο; Ποια επαγγέλματα γνωρίζουν και αν κάποια τα επαγγέλλονται ακόμα. Παρατηρήσαμε τα Παλιά επαγγέλματα και νέα επαγγέλματα από τις εκθέσεις. Χωρίστηκαν σε ομάδες, παίξαμε παιχνίδια παρατήρησης και στο τέλος έφτιαξαν το δικό τους βιβλίο με τις ζωγραφιές από τα εκθέματα με τα επαγγέλματα του χθες και του σήμερα!
Αξιοποιήθηκε το κείμενο από το Βιβλίο Γλώσσας, Β’ τάξη, γ’ τεύχος, σελ. 39-40, Η συνέντευξη με τον κυρ Παντελή και τα παιδιά στη συνέχεια πήραν συνέντευξη από τους γονείς τους σχετικά με το επάγγελμά τους και το λόγο που αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα.
Καθώς και πήραμε συνέντευξη από την Ιδιοκτήτρια του Σχολείου μας Εκπαιδευτήρια Ηλιάδη κα Χρυσούλα Ηλιάδη ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τη συλλογική ευθύνη και την οργάνωση μιας εκπαιδευτικής κοινότητας.
Βιβλιοθήκη δήμου Σαλαμίνας
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]