menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Αδριανής-Νικηφόρου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Τα δικαιώματα του παιδιού

Τα δικαιώματα του παιδιού
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε μαθητές της Α τάξης και χωρίζεται σε έξι υποενότητες (6 εργαστήρια)

Εργαστήριο 1 Η πρώτη μας γνωριμία με το θέμα έγινε μέσω της επαφής με ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της κατοχύρωσης ενός ονόματος και μιας ταυτότητας. Φτιάξαμε ταυτότητες και εκτιμήσαμε την αξία της δίκαιης μοιρασιάς μέσα από μια παιγνιώδη δραστηριότητα.

Εργαστήριο2: Κατασκευάζοντας εννοιολογικούς χάρτες και παίζοντας Bingo έγινε αποσαφήνιση και διάκριση των εννοιών της "ανάγκης" και της "επιθυμίας"

Εργαστήριο3:  Προβληματιστήκαμε σχετικά με τα βασικά αγαθά για τη ζωή, τις διακρίσεις και τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από φωτογραφίες και γνωρίσαμε το δικαίωμα της εκπαίδευσης και της ισότητας μέσα από το παραμύθι "Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα" και παίζοντας κουκλοθέατρο "Το Ζαμπντερφίλιο- ένα διαφορετικό ζώο". Με το βίντεο του κουκλοθέατρου συμμετείχαμε στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της σχολικής Βίας.

Εργαστήριο4: Γνωρίσαμε το περιεχόμενο των κειμένων που αφορούν στην προώθηση και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων ψάχνωντας κρυμμένες κάρτες δικαιωμάτων, τις οποίες διαβάσαμε και εξηγήσαμε παίζοντας με τον τροχό των δικαιωμάτων και στο τέλος εικονογραφήσαμε τις δικές μας κάρτες. 

Εργαστήριο5:  Δημιουργήσαμε ένα συννεφόλεξο λέξεις που συναντήσαμε και ένα παζλ με δικαιώματα των παιδιών που μας έκαναν εντύπωση και παίξαμε με αυτό. Όλες μας οι κάρτες φυλλάχθηκαν στο "κουτί του θησαυρού", το οποίο φιλοτεχνήσαμε με πολύ αγάπη και δίκαιη ανταλλαγή υλικών. Επιπλέον, ζωγραφίσαμε για το δικαίωμα της ισότητας και της ειρήνης και στείλαμε τις ζωγραφιές μας στην Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, σε διαγωνισμό ζωγραφικής σχετικό με το θέμα.

Εργαστήριο6:  Αξιολογήσαμε το πρόγραμμα και παρουσιάσαμε τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από τα έργα μας στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου.


Αποτελέσματα / επίδραση

Ολοκληρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες και οι μαθητές έδειξαν να απολαμβάνουν τη διαδικασία και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες με ενδιαφέρον, επικοινωνώντας με σεβασμό. Κατανόησαν τα δικαιώματα και τη σημασία της ύπαρξης και της εφαρμογής τους. Παρουσίασαν τα έργα που παρήχθησαν τόσο στην ολομέλεια, όσο και στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου.



Συνεργασίες

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με μέλη του οικογενειακού κύκλου των μαθητών.

Επεκτάθηκε με δύο δράσεις της τάξης:

α. τη συμμετοχή στον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό ζωγραφικής της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας με θέμα “Γαϊτανάκι ονειρεμένο, μ’ απηλιώτη άνεμο φερμένο. Κλώσε χρώμα να σκορπίσει, μια αγκαλιά για να ανθίσει” και

β. με τη συμμετοχή στο 7ο Πανελληνιο φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας με το κουκλοθέατρο "Ζαμπντερφίλιο" .

Η δόμηση των επιμέρους εργαστηρίων έγινε με αξιοποίηση της ταυτότητας του προγράμματος εργαστηρίων δεξιοτήτων: «Τα δικαιώματα των παιδιών»  και υλικού που περιλαμβάνεται στις ιστοσελίδες 1) της  Διεθνούς Αμνηστίας  (εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά Compasito), 2) του Γενικού επιτρόπου προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού Κύπρου, 3) του συνηγόρου του παιδιού και 4) living-democracy.gr (εκπαιδευτική πλατφόρμα που προωθεί τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο σχολείο).


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΤΖΑΓΙΩΡΓΗ

Στόχος δράσης

• Οι μαθητές/τριες να συνεργαστούν και να συναποφασίσουν σχετικά με ερωτήματα που αφορούν την ομάδα • Να γνωρίσουν το περιεχόμενο των κειμένων που αφορούν στην προώθηση και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των παιδιών • Να αναγνωρίσουν τη σημασία της ύπαρξης και της εφαρμογής των δικαιωμάτων σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο • Να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες • Να κατανοήσουν την έννοια του διαφορετικού και να ενθαρρυνθούν για την υιοθέτηση συμπεριφορών που προάγουν την αποδοχή του διαφορετικού. • Να καλλιεργήσουν την αίσθηση του ανήκειν σε διαφορετικές ομάδες

Χρόνος δράσης

2 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας