menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η ιστορία και το σκεπτικό του Προγράμματος

Ψευδείς ειδήσεις, αντιφατικές όψεις, έντονοι διαξιφισμοί, σχεδόν μηδενική συναίνεση και θυμός, αποτελούν  τα χαρακτηριστικά που χωρίς υπερβολή διέπουν τον δημόσιο διάλογο του καιρού μας. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον η πρωτοβουλία να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο δράσης για την τελευταία τάξη (ΣΤ’) που να ωθεί στην διαμόρφωση της κριτικής άποψης και θέσης ήταν μία επιδίωξη που χρονικά φάνταζε καίρια. Η πρωτοβουλία στηρίχθηκε σε έρευνες που διενεργούνται για το ζήτημα και το έλλειμμα στην διαμόρφωση κριτικής σκέψης στον χώρο της εκπαίδευσης και του σχολείου. Η ανάπτυξη κριτικής σκέψης δεν απαντά μόνο στην ανάγκη που αναδύει η τεχνολογική εξέλιξη για δεξιότητες αλλά βοηθά τα παιδιά στην κατανόηση της δύναμης του δημοκρατικού λόγου και συζήτησης στην επίλυση όχι μόνο ζητημάτων της κοινωνίας αλλά και των πιο προσωπικών και φιλικών.

Ενόψει των περιβαλλοντικών προκλήσεων και των ατυχών γεγονότων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής ( πυρκαγιές, ξηρασία, έντονες καιρικές μεταβολές) καταλήξαμε πως το θέμα προβληματισμού, το θέμα συζήτησης ακόμα και διαφωνίας, θα αφορούσε το ζήτημα της κρίσης του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το άρθρο 13.3 των βιώσιμων στόχων του ΟΗΕ επιδιώκεται «η βελτίωση της εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης, καθώς και της ανθρώπινης και θεσμικής ικανότητας σχετικά με θέματα που αφορούν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής». Εμπνευστήκαμε τα ερωτήματα που θα βοηθούσαν στην εξέλιξη της κριτικής σκέψης από την ιστοσελίδα της Unisef, Voices of Youth, που την περίοδο του 2023 αναφερόταν στους νέους «ως κρίσιμους φορείς στη συζήτηση για την αειφορία, που μπορούν να προσφέρουν μία ανεκτίμητη προοπτική την οποία στερούνται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής».

Η επικοινωνία με το Μουσείο Γουλανδρή από την πλευρά του 2ου Δημοτικού Σχολείου και των γονέων, η ενθουσιώδης συνεργασία και συνέργεια σε όλη την διαδικασία που διενεργήθηκε ( και διενεργείται) όλη την σχολική χρονιά μας επέτρεψε να δώσουμε μια ενθαρρυντική απάντηση «στις χωρίς αποκλεισμούς συνεργασίες, οι οποίες βασίζονται σε αρχές, αξίες, κοινό όραμα, κοινούς στόχους και οι οποίες τοποθετούν τους ανθρώπους και τον πλανήτη στο επίκεντρο, [και] είναι απαραίτητες, σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο». Η δική μας σφραγίδα έφερε στο προσκήνιο την δυναμική στην συνέργεια μεταξύ γονέων ως μέλη της κοινότητας ενός Δημόσιου Σχολείου, με έναν φορέα Πολιτισμού και εκπαίδευσης, οπως το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, «το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1964, και το πρώτο που έθεσε τα θεμέλια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».


Αποτελέσματα / επίδραση

Να βοηθήσουμε τους νεαρούς μαθητές να κατανοούν, να συνδιαλλέγονται δημοκρατικά και με αρχές θέματα της κοινωνίας τους. Να συνδιαλλέγονται με αξίες είτε επικρατεί διαφωνία ή συμφωνία, ως ενεργοί πολίτες υπεύθυνα και βάσει επιχειρημάτων.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 • Βιωματική & Συμμετοχική Εκπαίδευση στην έκθεση ΓΑΙΑ ΜΓΦΙ.
 • Μελέτη και κριτική επεξεργασία κειμένων ( καταγραφή ουσίας και όχι αποστήθιση) από πηγές όπως ο ΟΗΕ, Unisef, έρευνες επιστημόνων, δράσεις σχολείων Bravo.
 • Αναζήτηση στο Παγκόσμιο Ιστό: Λέξεις κλειδιά και λειτουργία τους
 • Συζήτηση για την Πληροφορία στο διαδίκτυο, τις παγίδες και την δυσκολία να ανιχνευτεί η αλήθεια
 • Διαμόρφωση ομάδων
 • Διαμόρφωση Κανόνων Επικοινωνίας από κοινού συμφωνηθέντες
 • Η λογική έρευνας μέσω του Ερωτηματολογίου. Σε συνέργεια με το μάθημα Υπολογιστών η χρήση του Google Drive και διαμόρφωση ερωτημάτων
 • Πρωτοβουλία Μαθητών, λογότυπα ομάδων, καθορισμός αρμοδιοτήτων μέσα στην ομάδα, ονόματα ομάδων (Μπανανόφλουδες, Παγετώνες & Σκουπιδοφάγοι)
 • Ανάπτυξη σκέψεων σε Power Point
 • Συζήτηση καινοτόμων δράσεων βιώσιμων πόλεων. Βιντεοπαρουσίαση της δύναμης της τεχνολογίας.
 • Συμμετοχική συζήτηση επισκεπτών Σχολείου της Ισπανίας για δράσεις Περιβαλλοντικές
 • Συμμετοχική συζήτηση με καλεσμένους για τις αρχές του ΟΗΕ

 Συνεργασίες

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας Κηφισιάς, Ναυσικά Παπαβλασοπούλου ( Υπεύθυνη εκπαιδευτικού Προγραμμάτος ΓΑΙΑ)

Γονείς: Κατερίνα Βλασσοπούλου, Αγγελική Μαρκολέφα


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Φραγκουλοπούλου Σοφία, Καλογηροπούλου Κατερίνα, Μπρις Αικατερίνη

Στόχος δράσης

1. Οι μαθητές διατυπώνουν με ασφάλεια ιδέες, αντιρρήσεις αναζητώντας την αλήθεια και τις αποδείξεις. 2. Δέχονται κριτική και αναπτύσσουν λύσεις με Αλληλεγγύη, Υπευθυνότητα και Αξιοπιστία απέναντι στην κοινότητα. 3. Μαθαίνουν να είναι δίκαιοι και αμερόληπτοι. 4. Αναπτύσσουν ατομικές γνωστικές διεργασίες. Κατανοούν την άποψη του άλλου, τη γνωρίζουν, αξιολογούν τη δική τους 5. Αναπτύσσουν συνθετική σκέψη και προετοιμάζονται για κριτική, παραγωγική και συναισθηματική σκέψη και υπολογισμό - ενεργοί πολίτες

Χρόνος δράσης

Σχολικό έτος 2023-24

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας