menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ


Διευθυντής Σχολείου

ΣΑΠΟΥΝΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Μία όμορφη και δημιουργική  σχέση συνεργασίας αναπτύχθηκε μεταξύ των μικρών μαθητών του Ειδικού Νηπιαγωγείου Πύργου και του αρμόδιου Φορέα για την προστασία των αδέσποτων ζώων του Δήμου Πύργου και της φιλοζωικής οργάνωσης: « Αδέσποτες Πατούσες» Οι μικροί μαθητές του Ειδικού Νηπιαγωγείου στο πλαίσιο της Πανελλήνιας  Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας σε συνεργασία με τον επαγγελματία τεχνίτη κ. Τζανετή φιλοτέχνησαν τρία σπιτάκια ξύλινα με σκοπό να φιλοξενήσουν τα αδέσποτα ζωάκια της πόλης μας όπου θα βρίσκουν καταφύγιο. Η κτηνίατρος που επισκέφτηκε το σχολείο μας, με μια πολύ ουσιαστική ενημέρωση, ευαισθητοποίησε ακόμη περισσότερο σε μια προαπάθεια ανάδειξης του προβλήματος και αναζήτησης λύσεων. Η όλη δράση έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές  καθιστώντας τους ενεργούς αυριανούς πολίτες, αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία ώστε να καλλιεργήσουν αισθήματα φιλοζωίας αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των ζώων αλλά και το αίσθημα της προσφοράς. Στο πλευρό μας η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πύργου και o φιλοζωικός Σύλλογος«Αδέσποτες Πατούσες» που με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας σχετικά με την κατάλληλη τοποθέτηση των σπιτιών στην πόλη μας και ανέλαβαν το  τελικό στάδιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας μας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους Φορείς και τον επαγγελματία που μας πρόσφερε τη ξυλεία για την κατασκευή των σπιτιών, εντάσσεται και « Δωροτεχνική» που επιμελήθηκε τις σχετικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν στα σπιτάκια αποδεικνύοντας το μεγαλείο της συλλογικότητας. Στη συνέχεια στο σχολείο μας, το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του σπιτάκι για τα αδεσποτάκια σε σκληρό χαρτόνι, όπως αυτά που βρίσκουν στο δρόμο οι αδέσποτοι φίλοι μας και προσπαθούν να προστατευτούν. Το πήρανε στο σπίτι και έτσι πάντα θα θυμούνται τον ρόλο που έπαιξαν και την προσφορά τους. Εξάλλου τα σπιτάκια τοποθετήθηκαν σε εμφανή σημεία της πόλης ευαισθητοποιώντας την ευρύτερη τοπική κοινωνία. 

http://mepsihikefadasia.blogspot.com/


Αποτελέσματα / επίδραση

 • Οι μικροί μας  μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν στο ζήτημα της προστασίας και των δικαιωμάτων των ζώων θέτοντας τη βάση για να γίνουν οι αυριανοί υπεύθυνοι πολίτες
 • Κινητοποιήθηκαν Φορείς, Σύλλογοι και η τοπική επιχειρηματική κοινότητα σε μία κοινή προσπάθεια σεβασμού των δικαιωμάτων των φίλων μας των ζώων.
 • Η πόλη μας προσπαθεί και επίσημα να χαρακτηριστεί ως μία πόλη φιλική προς τα ζώα
 • Η μικρή φωνή των μαθητών μας γιγαντώθηκε μέσα από τη συλλογική φωνή των συνεργασιών μας και την τοπική προβολή της Δράσης μας στον τοπικό Τύπο σε μία συλλογική προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε την ευρύτερη κοινωνία παρουσιάζοντας ένα σχολείο "ανοιχτό στην κοινωνία" που προάγει αξίες και διαμορφώνει υγιείς στάσεις απέναντι σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που χαρακτηρίζουν την κάθε κοινωνία από τον τρόπο που τα επιλύει. 


Συνεργασίες

 • Επαγγελματίας ξυλουργός ο  κ. Αντώνιος Τζανετής  που μας πρόσφερε τη ξυλεία και επιμελήθηκε την κατασκευή των σπιτιών για τους αδέσποτους φίλους μας.
 • Αρμόδια Υπηρεσία για την προστασία των αδέσποτων ζώων του Δήμου Πύργου & Φιλοζωικός Σύλλογος:"Αδέσποτες Πατούσες" που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μικρών μαθητών μας για συνεργασία σχετικά με την ορθή τοποθέτηση των σπιτιών για τα αδέσποτα ζωάκια σε κατάλληλη τοποθεσία της πόλης μας, όπου οι αδέσποτοι φίλοι μας θα βρίσκουν καταφύγιο και προστασία.
 • Κτηνίατρος που επισκέφτηκε το σχολείο μας σε μία προσπάθεια ανάδειξης του ζητήματος της προστασίας των αδέσποτων ζώων.
 • Ilia live(ειδησεογραφικό portal)-που ανέλαβε την προβολή της Δράσης
 • "Δωροτεχνική" Ιδιωτική επιχείρηση της πόλης μας που επιμελήθηκε δωρεάν τις πινακίδες που τοποθετήθηκαν στα σπιτάκια σχετικά με την ταυτότητα του σχολείου μας.
 • Η Υπηρεσία του Δασαρχείου Πύργου που ενέκρινε τη πρωτοβουλία μας και μας καθοδήγησε προς την υλοποίησή της. 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σαπουνά Πολυξένη

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

 • Ιστολόγιο του Σχολείου: http://mepsihikefadasia.blogspot.com/ 
 • Ηλεκτρονικός Τύπος-Ιστότοπος Ειδήσεων: "ilia live"
 • Ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Πύργου
 • Διάχυση των αποτελεσμάτων μέσω του κοινωνικού μέσου δικτύωσης του φιλοζωικού Συλλόγου "Αδέσποτες Πατούσες"
 • Ενημέρωση των υπευθύνων του Δασαρχείου Πύργου για την πρωτοβουλία του σχολείου μας
 • Πινακίδες με τον στόχο της Δράσης μας στα  σημεία τοποθέτησής τους στην πόλη μας αποτυπωμένο σε ένα ποιηματάκι που γράψαμε και το λέμε στο σχολείο για να μας υπενθυμίζει τον ρόλο, την ευθύνη μας και παράλληλα να ευαισθητοποιεί το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο:

Ποιος είπε πως τα ζώα δικαιώματα δεν έχουν;

Έχω εγώ, έχεις εσύ

μέσα στην πόλη την ευθύνη έχουν όλοι

Πεινάς εσύ, όπως κι εγώ

Ψάχνεις για μέρος δροσερό

Διψάς και θες νερό

Ποιος θα το φροντίσει αυτό;

Για σένα η δική μου φωνή, μέσα από την καρδιά μου, δυνατή

Αχ! και να 'ξερες πώς φωτίζεις την παιδική μου την ψυχή


Στόχος δράσης

Ευαισθητοποίηση των μαθητών μας και της ευρύτερης κοινωνίας στην προστασία των αδέσποτων ζώων- Καλλιέργεια συναισθήματος προσφοράς και υιοθέτηση υγειών στάσεων που θα θέσουν τις βάσεις για την ανάδειξη ενός ενημερωμένου και ευαισθητοποιημένου μαθητή σε αυριανό υπεύθυνο και ενεργό πολίτη. -Ανάπτυξη της αίσθησης του

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, γονείς, ευρύτερη τοπική κοινωνία, Φορείς και οργανωμένοι Σύλλογοι

Χρόνος δράσης

Απρίλιος 2024

Τόπος Δράσης

Πύργος Ηλείας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 11Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας