Περιγραφή
Το έργο αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα ενός έργου eTwinning με τίτλο LEARNT (Lets drEAm ouR commoN fuTure) και υλοποιείται τη σχολική χρονιά 2022-2023. Σε αυτό συμμετέχουν:
Ένα σχολείο από την Κροατία, ένα από την Ιταλία, ένα από την Πολωνία, ένα από τη Λιθουανία, ένα από την Ουκρανία και δύο σχολεία από την Ελλάδα (5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής και 11ο Γυμνάσιο Ιλίου).
Η ιδέα προέκυψε όταν ήρθε στην κατοχή των εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων ένα παραμύθι της Αγγλίδας συγγραφέως Sophie Marsh με θέμα ένα ζώο που πάσχει από μία σπάνια ασθένεια.
Αφού επικοινωνήσαμε με τη συγγραφέα, ζητήσαμε και πήραμε την άδειά της, ώστε να συνεχίσουν τα παιδιά όλων των χωρών το παραμύθι.
Αποτελέσματα / επίδραση
Το τελικό αποτέλεσμα, που φαίνεται στο συνημμένο αρχείο, ήταν μία ιστορία που ξεπέρασε τις προσδοκίες, τοσο των εκπαιδευτικών όσο και της συγγραφέως.
Τα παιδιά όλων των χωρών συνεργάστηκαν με υποδειγματικό τρόπο και δέχτηκαν συγχαρητήρια από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, την ένωση σπανίων παθήσεων και τον σύλλογο για τη Νευροϊνωμάτωση.
Στο πλαίσιο της ημέρας εορτασμού των σπάνιων παθήσεων (28 Φεβρουαρίου 2023), οργανώσαμε μία online συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος τα παιδιά που συμμετείχαν στη συγγραφή της ιστορίας. Εκεί διαβάσαμε το τελικό κείμενο και στη συνέχεια τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι Kahoot με θέμα τις σπάνιες ασθένεις.
Κοινοποιήσαμε την τελική ιστορία στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στον σύλλογο σπανίων παθήσεων της Ελλάδας.
Όπως μας ενημέρωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Νευροϊνωμάτωση θα παρουσιάσουμε τη συνεργατική ιστορία σε συνέδριο για τις σπάνιες παθήσεις που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2023.
Συνεργασίες
Καθώς το παραμύθι ήταν στα Αγγλικά, η συγγραφέας μας έστειλε την αρχική έκδοση σε επεξεργάσιμη μορφή (Word). Στη συνέχεια το περάσαμε σε ένα κείμενο αρχείο Google docs.
Ακολούθως δώσαμε τον σύνδεσμο στα παιδιά όλων των χωρών και τους ζητήσαμε να εξελίξουν την ιστορία, προσθέτοντας το όνομα, τη χώρα τους καθώς και 1-2 προτάσεις.
Η μέση ηλικία των παιδιών ήταν 12-13 ετών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Παναγιώτης Γεωργάλας, Βασιλική Αναστασίου