menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Δ.Σ ΡΑΦΗΝΑΣ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Συνεργασία με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής. Βιωματική Δράση με τους μαθητές της Β τάξης, από την Κοινωνική Λειτουργό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας. "Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ" μέσω της εικαστικής τέχνης "ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΖΟΥΜΕ"

Συνεργασία με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής. Βιωματική Δράση με τους μαθητές της Β τάξης, από την Κοινωνική Λειτουργό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας. "Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ" μέσω της εικαστικής τέχνης "ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΖΟΥΜΕ"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Δ.Σ ΡΑΦΗΝΑΣ

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας στεγάζεται σε κτήριο – ισόγειο και α’ όροφος – που οικοδομήθηκε το 2004, στην περιοχή γνωστή ως “Θέση Κιούπι”, επί των οδών Βεργίνας και Αριάδνης, παρόδου της οδού Δημοκρατίας, στην Ραφήνα. Οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων διοργανώνουν Προγράμματα Πολιτιστικά, Περιβαλοντικής εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, με στόχο την γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών, ματητριών, καθώς και την υποστήριξη των γονέων και κηδεμόνων.


Διευθυντής Σχολείου

Γαρουφαλής Δημήτρης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές/τριες του τμήματος Β του 14ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Αττικής στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας, διδάχτηκαν το ποίημα "Μαργαρίτα" που βρίσκεται στο Ανθολόγιο  της συγκεκριμένης τάξης. Τα παιδιά, προσπαθώντας να κατανοήσουν το νόημα του ποιήματος,   παραλλήλισαν την ηρωίδα   με συνομηλίκους τους, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες είτε στην εμφάνιση,  είτε στη συμπεριφορά. Μίλησαν για τη ΔΙΑΓΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε  έμπνευση για τις Εκπαιδευτικούς του τμήματος , κυρία Κακαλέτρη Ευσταθία, εκπαιδευτικός τμήματος και κυρία Θεοδώρου Ιωάννα, Εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης, οι οποίες κατασκεύασαν μία κούκλα με το όνομα της ηρωίδας: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ!

Η Μαργαρίτα πολύ συχνά "επισκεπτόταν" την τάξη και οι μαθητές/τριες

 

συζητούσαν  μαζί της τα προβλήματα  που ανέκυπταν και τους απασχολούσαν ! Σύντομα, πολλά παιδιά αναφέρθηκαν και στις δικές τους δυσκολίες, όπως  η διάσπαση της προσοχής τους  ή η δυσκολία τους να κατανοήσουν ή να ασχοληθούν με κάποια μαθήματά  και περιέγραφαν τους "μπελάδες" που ζούσαν εξ αιτίας αυτών των δυσκολιών!

Έτσι, μια μέρα  οι δύο δασκάλες και η "Μαργαρίτα" αποφάσισαν  να προσκαλέσουν  στην τάξη τους μία συνεργάτιδά τους από ένα άλλο σχολείο.  Ήρθε λοιπόν στο 14ο Δημοτικό Σχολείο η κυρία Ψαρουδάκη  Σοφία, η οποία είναι Κοινωνική Λειτουργός στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας. Μαζί της έφερε και πολλά υλικά! Εφημερίδες, χαρτιά αφής, κόλλα, πινέλα, χαρτοταινίες και πολλή - πολλή καλή διάθεση. Όλοι μαζί έφτιαξαν κάποιες μικρές χάρτινες, αλλά πολύ εκφραστικές , κούκλες με την καθοδήγηση της επισκέπτριάς τους. Το κάθε παιδί απέκτησε τη δική του κούκλα, της έδωσε όνομα και αποτέλεσε το μέσο της σκέψης και έκφρασής του. Με μία ανάλογη κούκλα, δική της κούκλα, η κυρία Ψαρουδάκη μίλησε στα παιδιά γι αυτό που ονομάζουν "Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα" και για τις "Μαθησιακές Δυσκολίες". Στη συνέχεια, η "κούκλα" πρότεινε τεχνικές και παιγνιώδες υλικό (που είχε φέρει μαζί της) το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τις δυσκολίες των μαθητών/τριών.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά ενεπλάκησαν με μεγάλη χαρά στη Βιωματική διαδικασία και έδειξαν ότι κατανόησαν όσα προτάθηκαν.



Συνεργασίες

Η αφορμή για την επιλογή της κούκλας για τη διεξαγωγή αυτών των βιωματικών Δρώμενων, καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ των δύο σχολείων,  στάθηκε η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου , από την  κ. Θεοδώρου Ιωάννα, Εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης  και την κ. Ψαρουδάκη Σοφία,Κοινωνική Λειτουργό, που οργανώθηκε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της  Αττικής και το Εικαστικό Θέατρο κούκλας "ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΖΟΥΜΕ".  Οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να εφαρμόσουν τις τεχνικές του εικαστικού θεάτρου μέσα στην τάξη , με στόχο τη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη  των μαθητών/τριών τους.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ψαρουδάκη Σοφία, Θεοδώρου Ιωάννα, Κακαλέτρη Ευσταθία

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Μέσω των ιστοσελίδων των δύο σχολείων, του Πανελλήνιου Σχολικού δικτύου, τα προσωπικά blog των εκπαιδευτικών, διοργάνωση ενημερωτικής Δράσης προς γονείς/κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και μαθητών άλλων τάξεων, ενημερωτική Δράση προς το εικαστικό Θέατρο "ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΖΟΥΜΕ" και προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις οποίες υπάγονται τα δύο σχολεία.


Στόχος δράσης

Αποδοχή της Διαφορετικότητας, ανάπτυξη κριτικής σκέψης, συνεργασίας, ανάπτυξη δεξιότητας επίλυσης προβλημάτων, κοινωνική - συναισθηματική ανάπτυξη

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μαθήτριες

Χρόνος δράσης

6 μήνες

Τόπος Δράσης

14 ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας