menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Συνέντευξη με έναν Θαλάσσιο Οργανισμό

Συνέντευξη με έναν Θαλάσσιο Οργανισμό
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

5o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Το 2/θεσιο 5ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ενοικιαζόμενη ισόγεια κατοικία ενός διώροφου στην οδό Βαρβάκη 8 στην Χώρα της Ζακύνθου στις εργατικές κατοικίες . Λειτουργούν 2 Πρωινά Υποχρεωτικά Τμήματα και 1 Ολοήμερο Προαιρετικό Τμήμα. Έχει δυο σχολικές αίθουσες (μια μεγάλη και μια μικρή) που χωρίζονται με μία συρόμενη πόρτα. Διαθέτουν ξεχωριστές εισόδους και εξόδους στην μεγάλη αυλή. Προσφάτως δημιουργήθηκε και σχολικός κήπος. Επίσης, η μεγάλη αίθουσα έχει μία προέκταση που χρησιμοποιείται για γραφείο Προϊσταμένης και εκπαιδευτικών. Ακόμα, διαθέτει ένα χώρο ενιαίο με τριες τουαλέτες για τα παιδιά και μία για τους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, υπάρχει και μια υποτυπωδης κουζίνα και δεν υπάρχει καθόλου αποθηκευτικός χώρος. Τέλος, έχει δημιουργηθεί μια μπάρα στην είσοδο για την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες.


Διευθυντής Σχολείου

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΩΤΣΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η δράση "Συνέντευξη με έναν Θαλάσσιο Οργανισμό" εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Παιδική Helmepa " Η Θάλασσα είναι Ζωή" που εκπονείται στο Νηπιαγωγείο μας την σχολική χρονιά 2023-2024. 

Η HELMEPA από το 1993 προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» με στόχο την ενημέρωση και δραστηριοποίηση παιδιών ηλικίας 5-12 ετών της χώρας για το θαλάσσιο περιβάλλον και το περιβάλλον γενικότερα, μέσω της εθελοντικής καθοδήγησης των Εκπαιδευτικών τους.

Στόχος του φετινού προγράμματος με τίτλο «Η θάλασσα είναι ζωή» είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς, να την ενθαρρύνει να αναλάβει ενεργό ρόλο σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο για την επίτευξη του Στόχου 14: «Ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας. Επειδή το σχολείο βρίσκεται σε νησί, θεωρήσαμε αναγκαιότητα την επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος.

Στην πρώτη θεματική ενότητα του προγράμματος "Θαλάσσιος Κόσμος" και στην υποενότητα 'Βιοποικιλότητα" τα παιδιά έπρεπε να γίνουν  για λίγο δημοσιογράφοι  και να πάρουν μια φανταστική συνέντευξη από έναν θαλάσσιο οργανισμό. Το θέμα τέθηκε στο Συμβούλιο της Τάξης και μετά απο ψηφοφορία επιλέχθηκε ένα παιδι (η Αναστασία) να εκπροσωπήσει την ομάδα και να γίνει δημοσιογράφος. Στη συνέχεια, και ενώ είχε προηγηθεί η Υποενότητα "Οικοσυστήματα" στην οποία μελετήσαμε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και δημιουργήσαμε ποικιλοτρόπως το εσωτερικό του (κολάζ, ανάγλυφες και τρισδιάστατες χειροτεχνίες με διάφορα υλικά), τα παιδιά, μετά την ολοκλήρωση της υποενότητας, στο Συμβούλιο της Τάξης  μέσω ψηφοφορίας αποφάσισαν η δημοσιογράφος να πάρει συνέντευξη από ένα Κοράλλι (η Αγγελική).

Στη συνέχεια, έπρεπε η ομάδα να δημιουργήσει τις ερωτήσεις που θα έκανε η Δημοσιογράφος στο Κοράλλι. Μέσα από την ανάγνωση του παραμυθιού " Συνέντευξη με έναν Καρχαρία και άλλους Θαλάσσιους Γίγαντες" τα παιδιά εμπνεύστηκαν και μαζί με την εκπαιδευτικό διατύπωσαν τις ερωτήσεις. Βασιζόμενοι στην παιδαγωγική του Freinet και την τεχνική "Ραδιόφωνο" και με υποστηρικτές τους γονείς και το Ionian Channel τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί βίωσαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία , στην οποία ακούστηκαν καίρια ζητήματα, όπως Που ζει το Κοράλλι; Τι τρώει; Ποια είναι τα φυσικά του χαρακτηριστικά; Ποιο μήνυμα θα ήθελε να ακουστεί στην ανθρώπινη κοινωνία; κινδυνεύει με εξαφάνιση; Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Χρήστο Φαραός που κατέγραψε και τηλεοπτικά αυτήν την ξεχωριστή και πρωτότυπη συνέντευξη.

Το Νηπιαγωγείο μας βρίσκεται σε μια περιοχή με δυσκολίες και το πρόγραμμα της Παιδικής Helmepa και η συγκεκριμένη δράση είναι το πρώτο άνοιγμα που επιχειρεί στην τοπική κοινωνία αλλά και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε και τις 30 δράσεις του προγράμματος, για να συμμετέχουμε στην Ετήσια Συνάντηση Αντιπροσώπων Παιδικής HELMEPA. Θέλουμε να παρέχουμε στους μαθητές μας ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, να προσφέρουμε ερεθίσματα και να καλλιεργήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση σε αυτά τα παιδιά που ζουν σε ένα νησί που δυστυχώς η λέξη "ανακύκλωση" και άλλες πολλές, μέχρι την έναρξη του προγράμματος, ήταν άγνωστες. Ήμαστε κοντά στο στόχο μας! και αυτή η πρωτότυπη μαθητική δημιουργία  αποδεικνύει ότι όλοι μαζί μπορούμε.

Υποσημείωση: Έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις  για την δημοσιοποίηση των ανήλικων προσώπων από τους κηδεμόνες τους.


Στόχος δράσης

Α)Να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες την απεραντοσύνη των ωκεανών. Β)Να μάθουν γιατί είναι σημαντική η θαλάσσια βιοποικιλότητα. Γ) Να γνωρίσουν τις τροφικές αλυσίδες και πώς ένας οργανισμός επηρεάζει έναν άλλο. Δ) Να ευαισθητοποιηθούν για τους θαλάσσιους οργανισμούς που απειλούνται με εξαφάνιση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας