menu

Σύνδεση | Εγγραφή

16o Νηπιαγωγείο Γλυφάδας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Συναισθήματα: Ένα μάθημα καρδιάς

Συναισθήματα: Ένα μάθημα καρδιάς
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Μέσα από την ενεργητική/βιωματική μάθηση και το παιχνίδι, που συνιστά τoν πυρήνα της μάθησης στην προσχολική εκπαίδευση, τα παιδιά κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά τους, να τα εκφράσουν ποικιλοτρόπως και εντέλει να εκπαιδευτούν, ώστε να οριοθετούν τη συμπεριφορά τους, ελέγχοντάς τα, κυρίως, σε συγκρουσιακές καταστάσεις. Στις περισσότερες δραστηριότητες του προγράμματος επιλέχθηκε η ομαδοσυνεργατική μέθοδος διδασκαλίας και εφαρμόστηκαν αρχές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή και την ένταξη όλων των μαθητών/τριών του τμήματος. Ταυτόχρονα δόθηκε έμφαση στην προαγωγή της αυτενέργειας, του αυθεντικού τρόπου σκέψης, της γνώσης, καθώς και της δράση των μαθητών/τριών. Επιπρόσθετα ενισχύθηκε η συνεργασία και ο εποικοδομητικός διάλογος, παρέχοντας ταυτόχρονα στους/στις μαθητές/τριες, την ευκαιρία να εμπλακούν σε συζητήσεις, να διατυπώσουν ερωτήματα και απορίες και να εργαστούν συλλογικά, συνδυάζοντας τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους.

Συγκεκριμένα οι μαθητές/τριες:

  • Παρατήρησαν διάφορες εικόνες, επιχείρησαν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των εικονιζόμενων προσώπων και να τα αποδώσουν σ΄ ένα γεγονός. Βάσει αυτών των εικόνων, δημιουργήθηκε ο αρχικός νοητικός χάρτης.
  • Σε εικόνες ανθρώπων που διακρίνονταν μόνο τα μάτια, προέβλεψαν τα συναισθήματα.
  • Διάβασαν παραμύθια τόσο μέσα στην τάξη, όσο και μέσω της δανειστικής βιβλιοθήκης, που πραγματεύονταν θέματα συναισθηματικής νοημοσύνης.
  • Άκουσαν τα τραγούδια: «Ο κλόουν» και «Ο παλιάτσος», τα ιχνογράφησαν, περιέγραψαν τα συναισθήματα, που τους προκαλεί το κάθε τραγούδι, δημιουργήθηκε ένας αντίστοιχος νοητικός χάρτης και κατασκεύασαν το δικό τους κλόουν, αποτυπώνοντας στο πρόσωπό του το συναίσθημα, που επιθυμούσαν.
  • Περιέγραφαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας τα δικά τους συναισθήματα, τα αιτιολογούσαν και συμπλήρωναν καθημερινά έναν πίνακα διπλής εισόδου ημερών- συναισθημάτων.
  • Επέλεγαν την εικόνα, που αντιστοιχούσε στο δικό τους συναίσθημα και προγραμμάτιζαν τη μέλισσα- ρομποτάκι να φτάσει σ’ αυτό (ρομποτική).
  • Ιχνογράφησαν σε ομάδες τη συνέχεια της ιστορίας: «Το νησί των συναισθημάτων», ακούγοντας τη μουσική του Μ. Χατζιδάκι και παρουσίασαν τα έργα τους στην ολομέλεια της τάξης.
  • Παρατήρησαν πίνακες ζωγραφικής,  άκουσαν διάφορα είδη μουσικής και τα συνέδεσαν μ’ ένα συναίσθημα.
  • Φιλοτέχνησαν τη «Σκούπα» του Cezanne
  • Κατά την επίσκεψή μας σε εργαστήρι πηλού, παρατήρησαν μάσκες διαφορετικής έκφρασης απ΄ όλο τον κόσμο και δημιούργησαν τη δική τους.
  • Περιέγραψαν τα συναισθήματα που τους προκαλεί η οικογένειά τους και δημιουργήθηκε ένα συννεφόλεξο μέσω της εφαρμογής https://wordart.com/create με τα συναισθήματα αυτά. Για τη επιλογή του σχήματος του συννεφόλεξου διεξήχθη ψηφοφορία, όπου τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην “καρδιά” και το “σπίτι”.
  • Σχεδίασαν τα χέρια των μελών της οικογένειάς τους και τα έκλεισαν στην καρδιά τους (κατασκευή).
  • Παρήγαγαν σενάριο για κουκλοθέατρο με θέμα τη φιλία (Η φαντασμένη Κλεόπη και ο καλόκαρδος Μιμίγκος), χρησιμοποιώντας τη στρατηγική του «χάρτη της ιστορίας», καθώς και ένα τραγούδι που πλαισίωσε την ιστορία.
  • Ιχνογράφησαν ό,τι τα έκανε να αισθάνονται χαρά, λύπη, ντροπή, φόβο και θυμό.
  • Δημιούργησαν «το σύννεφο με τα δάκρυα της λύπης», «τη φωτιά που καίει το θυμό», «το δράκο που τρώει το φόβο» και «το δέντρο της φιλίας».
  • Συνεργάστηκαν και πήραν συνέντευξη από τη συγγραφέα M. Καρναβά με αφορμή το βιβλίο της "Ο σκύλος ο Μηνάς", όπου μέσω αυτού, προσέγγισαν θέματα απώλειας και θανάτου. Ακολούθως φαντάστηκαν και ιχνογράφησαν ένα τέλος, που ανέτρεπε την ιστορία του βιβλίου και το παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης.
  • «Διάβασαν» τη συνταγή για να ξαναβρίσκουν τη χαρά τους, όταν αισθάνονται λύπη και χρησιμοποίησαν το «θυμόμετρο», διαχειριζόμενα το θυμό τους.
  • Ανέπτυξαν ενσυναίσθηση, επικαιροποίησαν το «συμβόλαιο της τάξης» και έφτιαξαν ομαδική αφίσα με το σύνθημα: «Ό,τι δεν μπορώ εγώ, το μπορείς εσύ! Ό,τι δεν μπορείς εσύ, το μπορούμε όλοι ΜΑΖΙ για μια ΟΜΑΔΑ δυνατή».
  • Έπαιξαν παιχνίδια ψυχοκινητικά («Κινούμαι, όπως ο σκύλος ο Μηνάς στα στάδια ανάπτυξής του», «Η ήρεμη και η θυμωμένη θάλασσα») και γλωσσικά («Το σύννεφο που βρέχει συναισθήματα», «Τι χρώμα έχει το κάθε συναίσθημα»).
  • Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, κατέληξαν σε διάφορα συμπεράσματα και τα κατέγραψαν.
  • Στο τέλος του προγράμματος δημιουργήθηκε ο τελικός νοητικός χάρτης και τα παιδιά αποφάσισαν να επικοινωνήσουν τις δράσεις τους μέσω blog και δημιουργίας padlet.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Από τη διάχυση των αποτελεσμάτων των δράσεων μας (μέσω ιστολογίου, padlet, αφίσας κτλ) προσβλέπουμε στην ευαισθητοποίηση των οικογενειών και της τοπικής κοινότητας και ευελπιστούμε ότι η ενημέρωση θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην ανάληψη τόσο ατομικής ευθύνης, αλλά και συλλογικών πρωτοβουλιών και αντίστοιχων δράσεων, που θα ενισχύουν τη συναισθηματική νοημοσύνη των μαθητών/τριων, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και θα εμπλουτίζουν το "ρεπερτόριό" τους με εναλλακτικές αποδεκτές συμπεριφορές, εξασφαλίζοντας αφ΄ενός την προσαρμογή τους στο σχολικό πλαίσιο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και αφ΄ετέρου την ψυχική τους υγεία και ευημερία.



Συνεργασίες

ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

Σ.Ε.Ε. Νηπιαγωγών (ΠΕ60)

Σ.Ε.Ε. Εκπαίδευσης για την Αειφορία

Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Σχολικών Δ΄Αθήνας

Κέντρο Πρόληψης Δήμου Γλυφάδας

Όμορες σχολικές κοινότητες

Συγγραφέα 

Γονείς και κηδεμόνες

Τοπική κοινότητα

Εργαστήρι Πηλού


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σοφία Κοντονασάκη

Στόχος δράσης

Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν η προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των μαθητών/τριών μέσω της αναγνώρισης και της διαχείρισης των συναισθημάτων τους, της ανάπτυξης ενσυναίσθησης και της καλλιέργειας δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

Χρόνος δράσης

Δεκέμβριος 2022- Απρίλιος 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας