menu

Σύνδεση | Εγγραφή

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: “9 σχολεία εκπέμπουν SOS!”

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: “9 σχολεία εκπέμπουν SOS!”
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Το σχολείο μας είναι 12θέσιο, ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας και βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αριθμεί 245 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς.


Διευθυντής Σχολείου

Ιωάννης Μακρής

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Όλα ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου 2021 στα Κριεζά της Εύβοιας. Μία πύρινη λαίλαπα έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus ανέφερε: «Από το απόγευμα της Πέμπτης πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί της Εύβοιας και στο βόρειο κομμάτι της Αττικής, οι οποίες κατακαίουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, τμήματα αστικού ιστού και αγροτικές περιοχές.» Μαθητές από 9 δημοτικά σχολεία της Εύβοιας και της Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ευαισθητοποιήσουν την σχολική και την τοπική κοινότητα σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή και την καταστροφή των δασών. Πραγματοποίησαν σχετικές δράσεις την Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Απριλίου 2022.

Συγκεκριμένα, σε διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη 12 Απριλίου, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και σημαντικοί καλεσμένοι από τον χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τον περιβαλλοντολόγο κοΖαφειρίου, την υποδιοικητή Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιστιαίας κα Καλτικοπούλου και τους κα Ζιώγα και κοΜωραΐτη, εκπροσώπους του ΕΚΕΤΑ (εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο LifeTerra). Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές από τα σχολεία της Εύβοιας, της Κηφισιάς και της Πεύκης μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στους συμμετέχοντες.   

Την Τετάρτη 13 Απριλίου, οι μαθητές των σχολείων της σύμπραξης, με συνοδεία εκπαιδευτικών, συμμετείχαν σε δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας σε κεντρικά σημεία των πόλεων τους (πλατείες και δημαρχεία) την ίδια ώρα.

Συγκεκριμένα:

Νέα Ερυθραία και Κηφισιά

Το 2ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας πραγματοποίησαν από κοινού παρέμβαση στην τοπική κοινωνία για να την ευαισθητοποιήσουν σε περιβαλλοντικά θέματα.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες  περπάτησαν από το σχολείο τους μέχρι την Πλατεία Μικρασιατών της Νέας Ερυθραίας κρατώντας  πανό με περιβαλλοντικά συνθήματα, μοίρασαν βιοδιασπώμενα γλαστράκια στα οποία είχαν φυτέψει οι ίδιοι διάφορους σπόρους καθώς και φυλλάδια, τα οποία είχαν εικονογραφήσει, με τις οικολογικές τους ανησυχίες. Παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο σχετικό την κλιματική αλλαγή και συνομίλησαν με περαστικούς και καταστηματάρχες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την προσπάθεια των μαθητών στήριξε ο κ. Γεώργιος Σκορδίλης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης,  Εθελοντισμού κι  Εξυπηρέτησης των Πολιτών του Δήμου Κηφισιάς ο οποίος άκουσε με μεγάλη προσοχή τους μικρούς μαθητές και τους υποσχέθηκε να βοηθήσει το σχολείο να δημιουργήσει περισσότερες πράσινες γωνιές και να το εξοπλίσει με κάδους ανακύκλωσης ελαίων. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος μοίρασε σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς οικολογικές πάνινες τσάντες για την καταπολέμηση της πλαστικής σακούλας, αποδεικνύοντας τις ευαισθησίες του Δήμου σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Την επόμενη εβδομάδα της δράσης, ο Δήμος Κηφισιάς προχώρησε σε δεντροφυτέψεις γύρω από το σχολείο και προμήθευσε το σχολείο με αρωματικά φυτά για την δημιουργία πράσινων γωνιών από τους μαθητές.

Οι μαθητές/τριες του 1ου Δ.Σ Νέας Ερυθραίας εξήλθαν από τον χώρο του σχολείου και μοίρασαν σε περαστικούς γραπτά μηνύματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος όπως και καλαθάκια που είχαν δημιουργήσει τα ίδια τα παιδιά με διάφορους σπόρους. Επισκέφτηκαν το τοπικό ταχυδρομείο, την αστυνομία και τα τοπικά καταστήματα. Στο τέλος, έκαναν έναν κύκλο και τραγούδησαν μαζί με τον μουσικό του σχολείου, που τα συνόδευσε με την κιθάρα του, ένα τραγούδι για το περιβάλλον  στην κεντρική πλατεία της Νέας Κηφισιάς.

Αντίστοιχα οι μαθητές/τριες του 8ου Δ.Σ Κηφισιάς ευαισθητοποίησαν την τοπική κοινωνία μοιράζοντας  αφίσες και δημιουργώντας ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Νέα Φιλαδέλφεια

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, την «πράσινη» δράση των μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος κος Γιάννης Βούρος, ο αντιδήμαρχος παιδείας Νέας Φιλαδέλφειας και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ την προσπάθεια των μαθητών στήριξε η εκπρόσωπος της LifeTerra κα Ζιώγα. Ο δήμαρχος παραχώρησε στους μαθητές τον χώρο μπροστά από το δημαρχείο αλλά και εξοπλισμό για την εκδήλωση. Με φορητές συσκευές οι μικροί ακτιβιστές διεξήγαγαν έρευνα αναφορικά με τις γνώσεις των δημοτών σε ότι αφορά στην Κλιματική αλλαγή με ερωτηματολόγιο που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει. Μοίρασαν βιοδιασπώμενα γλαστράκια με σπόρους, που είχαν φυτέψει, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια της LifeTerra σε περαστικούς δημότες. Παράλληλα από τα ηχεία του Δήμου ακούγονταν μηνύματα-συμβουλές από τους μαθητές σχετικά με καθημερινές μας συνήθειες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ή στην προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή ενώ ένας μαθητής-δημοσιογράφος ανέλαβε και πήρε συνέντευξη από τον δήμαρχο με θέμα τις ενέργειες του δήμου για τη μείωση των συνεπειών της Κλιματικής αλλαγής.

Συνέντευξη δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας: https://youtu.be/DJDy_EJA-zg

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση του δημάρχου δημιουργίας «πράσινου χώρου» στο προαύλιο του 8ου ΔΣ με σύστημα αυτόματου ποτίσματος.

Πεύκη

Το 4ο ΔΣ Πεύκης έδωσε την τελική «μάχη» με την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές της συνέπειες την επόμενη μέρα της διαδικτυακής συνάντησης, πάλι με όπλο την κοινωνική συνδιαλλαγή. Οι μαθητές, έχοντας φτιάξει συνθήματα σε χαρτόνια όπως «το κλίμα αλλάζει, εσύ;» «μείωσε το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα τώρα», « παρέδωσε μου τον πλανήτη που βρήκες εσύ όταν ήσουν παιδί», βγήκαν στο δρόμο με σκοπό να μοιράσουν τις δημιουργίες τους και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Άλλοι δεν ενδιαφέρθηκαν να ακούσουν, άλλοι απέφευγαν ακόμα και να κοιτάξουν, όμως οι μαθητές δεν το έβαλαν κάτω. Με πειθώ, ευχάριστη αλλά αποφασιστική διάθεση ενημέρωσαν τελικά ακόμη και τους πιο δύσκολους! Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι υπήρξαν συμπολίτες που έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τις δράσεις των μαθητών, όπως ένα κατάστημα οπτικών του εμπορικού κέντρου, ένα κομμωτήριο και ένα βιβλιοπωλείο της γειτονιάς που όχι μόνο άκουσαν με προσοχή αλλά στόλισαν με τα συνθήματα των μαθητών τις βιτρίνες τους και τις πόρτες των καταστημάτων τους! Τους ευχαριστούμε πολύ!

Εύβοια

Οι μαθητές/τριες του 1ου Δ.Σ Ιστιαίας κατασκεύασαν και ζωγράφισαν πανό, αφίσες και συνθήματα και έγραψαν φυλλάδια με θέμα την κλιματική αλλαγή. Πραγματοποίησαν πορεία  στο κέντρο της Ιστιαίας και στο Δημαρχείο, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας στον κόσμο τα ανάλογα φυλλάδια. Τέλος, τοιχοκόλλησαν αφίσες στην πλατεία με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Αντίστοιχες δράσεις είχαν και τα σχολεία των Γουβών και των Βασιλικών με ζωγραφιές και αφίσες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και παρουσίαση αυτών στην πλατεία του χωριού, σε γονείς και κατοίκους.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από αυτή τη δράση ευαισθητοποίησης οι μικροί μαθητές των 9 σχολείων ανέλαβαν κοινωνική δράση σχετικά με το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας, επικοινωνίας και δημιουργικότητας μέσα από την ενημέρωση των συνδημοτών τους, τη διεξαγωγή έρευνας και τη διανομή φυλλαδίων και ανακυκλώσιμων γλαστρών. Ανέλαβαν ρόλο ενεργού πολίτη, επικοινωνώντας με άτομα της δημοτικής αρχής και έλαβαν υπόσχεση στήριξης σε μελλοντικές περιβαλλοντικές δράσεις που θα οργανώσουν. Απέσπασαν τέλος την υπόσχεση από τη δημοτική αρχή για δημιουργία πράσινων χώρων στα προαύλια, χώρους και κάδους ανακύκλωσης και συνεργασία για περαιτέρω περιβαλλοντικές δράσεις.



Συνεργασίες

Για τη δράση αυτή συνεργάστηκαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των 9 σχολείων της Εύβοιας και της Αττικής, οι αντίστοιχοι δήμοι, η τοπική κοινωνία (καταστηματάρχες, γονείς) και εκπρόσωπος του ΕΤΕΚΑ (εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο Life Terra).


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παντελής Τσιώτας, Γεωργία Λάσκαρη, Ιωάννης Μακρής, Σταυρούλα Σκιαδά, Άννα Γκόγκα, Γεωργία Δέδε, Αναστασία Καρνέζη, Ελένη Λάγγη, Δώρα Σφαντού, Σοφία Γαλανάκη, Δρακούλης Κούβαρης, Μένια Μαυράκη, Δρίτσα Μαρία, Αρβανιτόγιαννη Υπερμάχω, Μουριάς Χρήστος, Παπακωνσταντίνου Παναγιώτης, Βαρελά Αναστασία, Καραλή Αικατερίνη, Στεργιάκη Καλομοίρα, Βελιανίτης Παναγιώτης, Αγγελική Αλούπη, Νίκος Λαμπρούσης

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η δράση σύμπραξης των 9 δημοτικών σχολείων δημοσιεύθηκε σε τοπικές εφημερίδες καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοτόπους των αντίστοιχων δημαρχείων. Πληροφορίες, φωτογραφίες και video της δράσης φιλοξένησαν και οι ιστότοποι των 9 σχολείων αλλά και blog διευθύνσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Σχετικά άρθρα θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα των Οικολογικών Σχολείων (eco-schools) και στο forum του Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου.  

Η δράση θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά με επισκέψεις και αναδασώσεις των μαθητών στις πληγείσες περιοχές Αττικής και Εύβοιας.


Στόχος δράσης

Οι μαθητές να ευαισθητοποιήθουν στο θέμα της Κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας. Να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση, να μάθουν να δρουν ως ενεργοί πολίτες του αύριο, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με την ευρύτερη σχολική και τοπική κοινότητα. Nα συνειδητοποιήσουν πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να έχουν αρνητικό ή θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Nα κατανοήσουν το ρόλο των δασών και των φυτών γενικότερα στην ρύθμιση του κλίματος και της ψυχικής ευημερίας. Nα εφαρμόσουν λύσεις που βασίζονται στη φύση στο σχολείο τους και στην ευρύτητα κοινότητα τους. Nα αναπτύξουν την καλλιέργεια ενεργητικής συμμετοχής και λήψης πρωτοβουλιών. Nα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, την ικανότητα τους για δράση και της δημιουργική τους έκφραση ως μοχλός ενεργοποίησης της σχολικής κοινότητας. Nα αναπτύξουν Δεξιότητες 21ου αιώνα (Κριτική σκέψη, Ψηφιακή δημιουργικότητα, επικοινωνία, συνεργασία)

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Η δράση απευθύνεται στους μαθητές των 9 συμμετεχόντων σχολείων, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στην τοπική κοινωνία.

Χρόνος δράσης

Η δράση για τη φετινή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε Μάρτιο και Απρίλιο ενώ ολοκληρώθηκε με στοχευμένες δράσεις ευαισθητοποίησης στις 12 και 13 Απριλίου 2022. Θα συνεχιστεί με δράσεις αναδάσωσης, συνεργασίας με τις δημοτικές αρχές και επισκέψεις σε πληγέντα σχολεία το νέο σχολικό έτος.

Τόπος Δράσης

2ο& 3ο Δ.Σ Νέας Ερυθραίας, 1ο Δ.Σ Ιστιαίας, 8ο Δ.Σ Νέας Φιλαδέλφειας, Δ.Σ Γουβών, Δ.Σ Βασιλικών, 4ο Δ.Σ Πεύκης, Δ.Σ Κηφισιάς, 1ο Δ.Σ Νέας Ερυθραίας, κεντρικά σημεία και δημαρχεία των αντίστοιχων πόλεων

Δίκτυο

Οικολογικά Σχολεία (eco-schools) - Αειφόρο Ελληνικό σχολείο - SDGs schools club - Σχολεία για το κλίμα (Schools 4 Climate)  

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας