menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Σταθμού Καλού Νερού

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τις άπορες οικογένειες του Δήμου μας.

Συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τις άπορες οικογένειες του Δήμου μας.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Με αφορμή την ημέρα της αγάπης (14/2) οι μαθητές και η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Σταθμού Καλού Νερού, καλλιεργώντας το αίσθημα του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης αφιέρωσαν χρόνο εκτός του διδακτικού τους ωραρίου και ανέλαβαν δράσεις που θα βοηθήσουν άμεσα και έμπρακτα, άπορες οικογένειες του Δήμου μας.

Αφού ενημερώθηκαν για την ανάγκη του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τριφυλίας και την έκκλησή των υπευθύνων του για συλλογή τροφίμων για τους άπορους συμπολίτες μας, αποφάσισε να αναλάβει δράση: Αρχικά, η εκπαιδευτικός γνωστοποίησε τις προθέσεις τους στην υπεύθυνη κ. Φωτεινή Στυλιανού κι έμαθε για τις τις ανάγκες τους σε τρόφιμα.

Κατόπιν, έγινε συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης και οργανώθηκε η δράση έπειτα από καταιγισμό ιδεών. Αποφασίστηκε να ενημερωθούν όλοι οι γονείς προκειμένου να έχουμε την έγκριση και υποστήριξή τους και να δημιουργηθεί μία αφίσα για να ενημερωθεί σε δεύτερο χρόνο η τοπική κοινωνία.

Η αφίσα δημιουργήθηκε με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από την ίδια την Νηπιαγωγό και τοιχοκολλήθηκε σε κεντρικά σημεία τόσο του χωριού όσο και της πόλης της Κυπαρισσίας, στοχεύοντας σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.

Επιπρόσθετα, ενημερώθηκε το blog του σχολείου και το προσωπικό facebook της Προϊσταμένης και υπέυθυνης για τη δράση αυτή. Τέλος, αναρτήθηκε η εν λόγω δράση σε τοπική εφημερίδα της περιοχής.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Καλλιέργεια του αισθήματος του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, διαμόρφωση ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων μαθητών-πολιτών και κοινωνική συνεισφορά στις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας.

Οι μαθητές έγιναν οι πρωταγωνιστές, μάθανε να αλληλεπιδρούνε και να εκφράζουνε συναισθήματα, καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση, αντιληφθήκανε τη σημασία της συνεισφοράς στη ζωή του ανθρώπου και γνωρίσανε τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους μέσα από τη δράση.

Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης δράσης ήταν ότι επιλέξανε κάτι που τους ενδιέφερε και ανταποκρινόταν στη μάθηση που έιχαν πρόσφατα αποκομίσει από τα εργαστήρια δεξιοτήτων και σχετίζονταν με τη διατροφή και την έλλειψή της σε μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες. Από τη θεωρία λοιπόν, περάσαμε αβίαστα στη δράση και αισθάνθηκαν τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς. Σε όλο το πρόγραμμα επιδιώχθηκε η εμπλοκή όλης της σχολικής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας στην οποία ζούνε.

Είχανε την ευκαιρία να νιώσουνε πολλά συναισθήματα (Αγάπη, Ενθουσιασμό, Χαρά, Ικανοποίηση, Ευφορία, Υπερηφάνεια....)και έντονες στιγμές συναισθηματικής φόρτισης (κυρίως στη διανομή των τροφίμων). Νιώσανε: Αγάπη, Ενθουσιασμό, Χαρά, Ικανοποίηση, Ευφορία, Υπερηφάνεια, Ενδιαφέρον, Διασκέδαση/Κέφι. Θα χαρακτηρίζαμε τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ως εμπειρία δυνατή, δημιουργική, βιωματική. Με θέληση και πείσμα, καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας τον αρχικό μας στόχο και με το παραπάνω, καθώς όπως ενημερωθήκαμε, την πρωτοβουλία μας αυτή βρήκαν εξαιρετική και άλλα σχολεία του Δήμου και οργάνωσαν μετά από εμάς παρόμοιες δράσεις.



Συνεργασίες

Η συνεργασία σε καθημερινή βάση γινόταν με τους γονείς που συνεισέφεραν ο καθένας με τις δυνάμεις του στην δράση και με τον Πρόεδρο της κοινότητας Καλού Νερού, ο οποίος είναι και ιδιοκτήτης Μίνι μάρκετ και προσφέρθηκε να συνδράμει και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια.

Φυσικά είχαμε και την αμέριστη βοήθεια της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου που γνωστοποίησε με τη σειρά της τη δράση μας.

Μετά από 2 εβδομάδες, το Νηπιαγωγείο μας κατάφερε να συγκεντρώσει 8 κούτες με τρόφιμα.

Ενημερώθηκε η υπεύθυνη και ο αντιδήμαρχος κοινωνικής προστασίας κ. Νίκος Φρούσος, παρέλαβε από τα ίδια τα νήπια στο σχολείο μας το διαθέσιμο υλικό. Έγινε εκ νέου ανάρτηση από τους ίδιους προκειμένου να μας ευχαριστήσουν αλλά και να ευαισθητοποιήσουν μέσα από την πρωτοβουλία μας αυτή και άλλα σχολεία να κινητοποιηθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη δική μας.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D944175886461897%26id%3D100026084834288&show_text=true&width=500" width="500" height="703" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Τονίζουμε ότι μέσα από τις συγκεκριμένες εμπειρίες ενισχύεται η διαμόρφωση ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων μαθητών-πολιτών, γιατί για την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών εκτός από τις γνώσεις που προσφέρει το σχολείο χρειάζονται και ανάλογες δράσεις για την ανάπτυξη του συναισθηματικού τους κόσμου.

Η πρωτοβουλία της υλοποίησης της δράσης, ήρθε να καλύψει ένα κενό στη σχολική πραγματικότητα. Θεωρούμε ότι υπάρχει έλλειψη μαθημάτων βιωματικής εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές να μπορούν πραγματικά να βιώσουν και να εκφράσουν συναισθήματα, να ζήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία με χαρά και να εργαστούν για το κοινό καλό. Μέσα από τους στόχους του, καταφέραμε να αισθανθούμε πρωτοπόροι, να μάθουμε να αλληλεπιδρούμε και να εκφράζουμε συναισθήματα, καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση, αντιληφθήκαμε τη σημασία της συνεισφοράς και γνωρίσαμε καλύτερα τις δυνάμεις μας και τη δύναμη που αποκτούμε σαν ομάδα για την επίτευξη ενός στόχου που θα βελτιώσει τις ζωές άλλων συμπολιτών μας.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Στάμου Βασιλική

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

1. Ιστοσελίδα σχολείου : https://blogs.sch.gr/nipstathm/

2. Έντυπες τοπικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα: https://www.gargalianoionline.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%b7%cf%80%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%8d-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%85/

3. Προσωπική σελίδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης εκπαιδευτικού: https://www.facebook.com/photo/?fbid=10227107365010765&set=a.10201444621698221


Στόχος δράσης

Μηδενική πείνα

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Ευρύτερη, τοπική κοινωνία

Χρόνος δράσης

14 έως 28 Φεβρουαρίου 2022

Τόπος Δράσης

Καλό Νερό Μεσσηνίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας