menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικού

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Σχολικός Μαρουλόκηπος

Σχολικός Μαρουλόκηπος
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικού

Το 2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικού είναι ένα δημόσιο Νηπιαγωγείο. Ιδρύθηκε το 1983. Στεγάζεται σε ισόγειο εκμισθωμένο από το Δήμο Χαλκιδέων κτίριο, με μικρή αυλή, στην οδό Καραϊσκάκη 4 στο Βασιλικό Εύβοιας, το οποίο βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη της Χαλκίδας , σε μια ημιαστική περιοχή. Λειτουργεί με δύο τμήματα πρωϊνού υποχρεωτικού προγράμματος. Προσφέρει στους μαθητές ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικότητας ίσες ευκαιρίες για ποιοτική εκπαίδευση, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίησή τους , ώστε να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κοινωνίας του αύριο. Είναι ένα σχολείο στο οποίο η ενεργός δράση ( παιδαγωγική , πολιτιστική , περιβαλλοντική , κοινωνική κ.α.)είναι ορατή σε κάθε έκφρασή του. Στο 2ο Νηπιαγωγείο Βασιλικού , το δόγμα " ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ " γίνεται πράξη!


Διευθυντής Σχολείου

Δήμητρα Κεραντζή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Τον Ιανουάριο του 2021 επιστρέφοντας στο Νηπιαγωγείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και με την έναρξη της δια ζώσης λειτουργίας μαθητές και εκπαιδευτικοί συναποφάσισαν να καλλιεργήσουν τον μικρό σχολικό κήπο της αυλής που μέχρι τότε δεν είχε καλλιεργηθεί λόγω αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση γεωπόνου πατέρα μαθητριας για καλλιέργεια μαρουλιού ακολούθησαν τα παρακάτω στάδια:

  1. Το στάδιο της προετοιμασίας δημιουργίας λαχανόκηπου , όπου οι μαθητές σκάλισαν με φτιαράκια και τσουγγρανάκια το χώμα. 
  2. Το στάδιο της δημιουργίας του, όπου οι μαθητές φύτεψαν μικρά μαρουλάκια ο καθένας τους ( τα οποία τα είχε προσφέρει ο γεωπόνος - πατέρας μαθήτριας ) 
  3. Το στάδιο της φροντίδας των μαρουλιών όπου οι μαθητές πότισαν , ξεχορτιάριζαν τον κήπο , παρατηρούσαν την ανάπτυξη των μαρουλιών τους , τοποθέτησαν ταμπέλες για να ομορφύνουν περισσότερο τον κήπο τους και ταμπέλες που έδιναν πληροφορίες για τα μαρούλια τους. Όταν το Νηπιαγωγείο ξαναμπήκε σε αναστολή της διαζώσης λειτουργίας και ξεκίνησε την τηλεκπαίδευση η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου καθημερινά φρόντιζε τον μαρουλόκηπο και στην τηλεκπαίδευση που έκανε από το Νηπιαγωγείο μετέδιδε σε ζωντανό χρόνο την εικόνα των μαρουλιών στους μαθητές . 
  4. Το στάδιο αξιοποίησης της σοδειάς , όπου στις αρχές Απριλίου 2021 και ενώ ακόμη το σχολείο λειτουργούσε μόνο με τηλεκπαίδευση , η Προϊσταμένη κάλεσε σε συγκεκριμένη ώρα και ημέρα τους μαθητές και τις οικογένειές τους με όλα τα μέτρα προστασίας στον εξωτερικό χώρο του Διδακτηρίου για να τους παραδώσει τα μαρούλια που είχαν μεγαλώσει και ήδη τα είχε τοποθετήσει από το πρωί της ίδιας μέρας μέσα σε τέσσερα καφάσια. 

Αποτελέσματα / επίδραση

Η καλλιέργεια του σχολικού μαρουλόκηπου επέδρασε θετικά στους μαθητές . Γνώρισαν τις αρχές της βιολογικής γεωργίας . Ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα ποιότητητας διατροφής και κατανάλωσης οικολογικών προϊόντων και με ενθουσιασμό υιοθέτησαν  νέες υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επιπλέον η συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία  εκτός του ότι αύξησε το ενδιαφέρον τους για μάθηση , τους καλλιέργησε  συνεργατικές και οργανωτικές δεξιότητες καθώς και θετικές στάσεις για το φυσικό περιβάλλον. Συνδέθηκαν συναισθηματικά με το μαρουλόκηπό τους  και αναπτύξανε μεγάλη υπευθυνότητα και ενδιαφέρον  προς την καλλιέργεια των μαρουλιών τους ). Ο ενθουσιασμός τους ήταν εμφανής ακόμη και μέσω της τηλεκπαίδευσης αλλά και από την επιπλεόν πρωτοβουλία τους να δημιουργήσουν και στο δικό τους σπίτι κήπο με μαρούλια όσο καιρό ήταν σε αναστολή  της δια ζώσης λειτουργίας το Νηπιαγωγείο.  Τα αποτελέσματα της δράσης αλλά και τα στάδιά της δημοσιοποιήθηκαν στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου . Στον γεωπόνο που πρόσφερε εκτός από τις επιστημονικές του γνώσεις και τα φυτά , ως ένδειξη ευγνωμοσύνης δόθηκαν εκ μέρους του σχολείου  μαρούλια από τον κήπο  καθώς επίσης και μια ευχαριστήρια κάρτα  που συμπεριλάμβανε και με τους 17 παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης. Η  βιολογική καλλιέργεια και γωργία αρχίζει και γίνεται πλέον τρόπος ζωής για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Ήδη βρίσκονται σε έρευνα και καταθέτουν στην τηλεκπαίδευση τις προτάσεις τους για τα επόμενα λαχανικά που θα ήθελαν να φυτευτούν στον σχολικό λαχανόκηπο. ( κυριαρχούν οι προτάσεις για καλλιέργεια κολοκυθιών)



Συνεργασίες

  1. Με όλους τους μαθητές του Νηπιαγωγείου μας 
  2. Με γονείς μαθητών 
  3. Με  τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου
  4. Με επιστήμονα γεωπόνο 
  5. Με το προσωπικό καθαριότητας του Νηπιαγωγείου 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δήμητρα Κεραντζή , Δήμητρα Σμπιλίρη , Δήμητρα Παπαμήτσιου

Στόχος δράσης

Το συγκεκριμένη δράση έχει ως στόχο όχι μόνο την αλλαγή της ατομικής συμπεριφοράς , αλλά και την συνεισφορά στις κοινωνικές και οικολογικές διαδικασίες που προωθούν την ευημερία των κοινωνικο-οικολογικών συστημάτων και κατ΄επέκταση την διασφάλιση της πρόσβασης των παιδιών σε ασφαλή , θρεπτική τροφή ειδικά στην εποχή που ζούμε υπό την απειλή του COVID-19.

Χρόνος δράσης

Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2021

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 6



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας