Σχολικός Εκφοβισμός

menu
Μαθητικές δημιουργίες
Λίγα λόγια για το Podcast
Ένα ευρηματικό και χιουμοριστικό podcast ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, με τίτλο «Όταν ο νταής βγαίνει offside!».
Το podcast δημιουργήθηκε από μαθητές της Στ’ τάξης και εντάσσεται στη δράση «Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον εκφοβισμό με ένα τραγούδι» που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2025 στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, σε συνεργασία και υπό την αιγίδα του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δύο παρουσιαστές σχολιάζουν με σαρκασμό και έξυπνες ατάκες τη συμπεριφορά των νταήδων.
Ο Μπάμπης, ο κεντρικός ήρωας είναι ένας νταής που τελικά αντιλαμβάνεται ότι η «μαγκιά» του δεν έχει αξία όταν χάνει τους «ακολούθους» του.
Μήνυμα: Το bullying δεν είναι δύναμη, αλλά αδυναμία, και όσοι βασίζονται στον φόβο των άλλων τελικά μένουν μόνοι.
Λίγα λόγια για το παραμύθι
Το παραμύθι “Dark Potion and the Power of Choice“ που έφτιαξαν μαθητές της Στ΄ τάξης εμπνέεται από τον μαγικό κόσμο του Χόγκουαρτς και μιλά για τον σχολικό εκφοβισμό και την αξία των ανθρώπων που μας στηρίζουν. Οι εικόνες δημιουργήθηκαν με Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ο Ίαν, ένας μαθητής στο Χόγκουαρτς που αισθάνεται αόρατος, ανακαλύπτει ένα αρχαίο φίλτρο που του χαρίζει δύναμη και τον προστατεύει από τους νταήδες. Όμως, σύντομα συνειδητοποιεί ότι η πραγματική του δύναμη δεν βρίσκεται στον φόβο που προκαλεί, αλλά στους ανθρώπους που τον αποδέχονται γι’ αυτό που είναι. Με τη βοήθεια του Χάρι Πότερ, ο Ίαν καταλαβαίνει πως η φιλία και η αποδοχή είναι πιο ισχυρές από κάθε μαγικό ξόρκι.
Λίγα λόγια για τα χαϊκού
Μαθήτριες της Στ’ τάξης έπλεξαν στίχους και συναισθήματα στα χαϊκού τους, αποτυπώνοντας σε λίγες λέξεις ιστορίες δύναμης και ελπίδας. Τα χαϊκού διαβάστηκαν στην εκδήλωση της 6ης Μαρτίου 2025.
Λίγα λόγια για το body percussion
Μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης δημιούργησαν έναν ρυθμικό «θόρυβο» με body percussion. Έναν ήχο που δεν ενοχλεί, αλλά ξυπνάει συνειδήσεις. Έναν παλμό που δεν φοβίζει, αλλά δυναμώνει τη συλλογικότητα, στέλνοντας το μήνυμα πως κανείς δεν είναι μόνος του. Το ηχητικό δημιουργήθηκε από τους φοιτητές της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στάλθηκε στα σχολεία που συνιστούν το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης και η απόδοση σε body percussion παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της 6ης Μαρτίου.
Λίγα λόγια για την ακροστιχίδα
Η ακροστιχίδα του σχολικού εκφοβισμού μάς υπενθύμισε πως κάθε γράμμα μπορεί να γράψει μια νέα αρχή για ένα σχολείο χωρίς φόβο. Γιατί όταν οι λέξεις γίνονται ασπίδα και τα χρώματα αγκαλιάζουν τις ψυχές, τότε το σχολείο μας γίνεται ένα ασφαλές λιμάνι για όλους!
Λίγα λόγια για τους σελιδοδείκτες
Στο τέλος της δράσης της 6ης Μαρτίου, μαθητές μας μοίρασαν στους παρευρισκόμενους χειροποίητους σελιδοδείκτες που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει με το Canva, με συνθήματα κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Συνεργασίες
Το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρείχε επιστημονική καθοδήγηση, προσφέροντας ένα ισχυρό θεωρητικό και παιδαγωγικό υπόβαθρο στη δράση «Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον εκφοβισμό με ένα τραγούδι».
Ο Δήμος εξασφάλισε τον ηχητικό εξοπλισμό, διευκολύνοντας έτσι την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην πλατεία της πόλης.
Ο τοπικός Τύπος ανέδειξε τη δράση, βοηθώντας στη διάδοσή της και ενισχύοντας το μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού στην ευρύτερη κοινωνία.
Παράλληλα, η συνεργασία μεταξύ σχολείων ήταν καθοριστική για την οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων, προάγοντας τη διάχυση καλών πρακτικών και την ενίσχυση της συμμετοχικής κουλτούρας.
Αποτελέσματα/Επίδραση
Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων: Οι μαθητές καλλιέργησαν τη συνεργασία, την ομαδικότητα και την ενσυναίσθηση, μέσα από τη δημιουργία πολυτροπικών έργων.
Ενίσχυση της φωνής των μαθητών: Μέσα από τις ηχογραφήσεις, τη συγγραφή και την ανοιχτή δράση στην πλατεία, οι μαθητές ένιωσαν ότι οι φωνές τους ακούγονται, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους και την αίσθηση της συμμετοχής τους στα κοινά.
Καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων: Η αξιοποίηση εργαλείων όπως το Audacity, το Canva, Book creator και οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ενίσχυσε τον ψηφιακό γραμματισμό των μαθητών.
Πολυτροπική προσέγγιση: Η χρήση ήχου, εικόνας, λόγου και ρυθμού έδωσε στους μαθητές πολλαπλούς τρόπους έκφρασης, κάτι που ενισχύει τη μαθησιακή διαδικασία (Kress, 2010).
Διασύνδεση με την κοινότητα: Η εξωστρέφεια της δράσης, με τη διάχυση των αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία, ενίσχυσε τη συνεργασία μεταξύ σχολείου, γονέων και τοπικών φορέων, δημιουργώντας έναν πιο υποστηρικτικό και ευαισθητοποιημένο κοινωνικό ιστό.
Kress, G. (2010). Multimodality: A social semiotic approach to contemporary communication. Routledge.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]