menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό όμιλο που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2022 στο Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας και αποσκοπεί στην έκδοση σχολικής εφημερίδας, με την οποία οι μαθητές ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τους συμμαθητές τους και την τοπική κοινωνία για διάφορα θέματα. 

 Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022: εκδόθηκε το 1ο φύλλο της εφημερίδας με θέματα: Δημοκρατία και σχολείο, Αθλητισμός, Θέατρο και Εκπαίδευση, Κακοποίηση ζώων, Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Ιανουάριος-Απρίλιος 2023: έκδοση του 2ου φύλλου της εφημερίδας για τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με το οποίο λαμβάνουμε μέρος στον διαγωνισμό.

Μάϊος 2023: Ηλεκτρονική έκδοση των 2 φύλλων της εφημερίδας στο schoolpress.sch.gr  και ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Σύντομη περιγραφή: Το δεύτερο φύλλο αφορούσε τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Σκοπός ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τους 17 στόχους και να τους συνδέσουν με την καθημερινότητα του σχολείου και της πόλης τους μέσα από την έκδοση της σχολικής εφημερίδας, στοχεύοντας τόσο στην απόκτηση γνώσεων, όσο και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση στάσεων σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αφού οι μαθητές μέσα από δραστηριότητες γνώρισαν τους 17 στόχους, τους ομαδοποίησαν και επέλεξαν κάποιους από αυτούς που σχετίζονταν άμεσα με τα ενδιαφέροντά τους και με δράσεις του σχολείου. Αναζήτησαν υλικό στο διαδίκτυο και σε βιβλιοθήκες, ήρθαν σε επαφή με σημαίνοντα πρόσωπα (επέλεξαν έναν πολιτικό, τον δήμαρχο και επιστήμονες), πήραν συνεντεύξεις,  έγραψαν άρθρα, ποιήματα, παραμύθια, δημιούργησαν κόμικ, βίντεο, αφίσες, σταυρόλεξα, ρέμπους, έκαναν έρευνα και αποτύπωσαν τους 17 στόχους εικαστικά με ζωγραφιές, για να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους. Στη συνέχεια, μορφοποίησαν την εφημερίδα τους και προχώρησαν στην έντυπη έκδοσή της και στη διάθεση της στο σχολείο. Το τελικό στάδιο θα είναι η ηλεκτρονική έκδοσή της στο schoolpress.gr και η ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Μεθοδολογία: Καταιγισμός ιδεών, Εργασία σε ομάδες, Μελέτη βιβλίων, κειμένων, εικόνων και πινάκων ζωγραφικής, Παρακολούθηση σχετικών βίντεο, Εννοιολογική Χαρτογράφηση- ομαδοποίηση στόχων,
Συζήτηση και επιλογή θεμάτων από τη συντακτική επιτροπή, Παιχνίδι,Δραματοποίηση -Παιχνίδι ρόλων

Ενδεικτικές δραστηριότητες:

  1. Παρακολούθηση βίντεο ( Το Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου Μπες στο παιχνίδι, Η Μαλάλα μας μιλάει για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους)
  2. Επίσκεψη της ιστοσελίδας του ΟΗΕ και συλλογή υλικού για τους 17 στόχους.
  3. Γνωριμία με τους 17 στόχους μέσα από το επιτραπέζιο παιχνίδι
  4. Ομαδοποίηση των στόχων και εννοιολογική χαρτογράφηση- Επιλογή στόχων με τους οποίους θα ασχοληθούν.
  5. Δραστηριότητες από το βιβλίο δραστηριοτήτων «Το μεγαλύτερο μάθημα του κόσμου» της Ελένης Νιάρχου και κατασκευή σταυρόλεξου, ρέμπους, ακροστιχίδων από τους μαθητές.
  6. Αναζήτηση λογοτεχνικών βιβλίων στη βιβλιοθήκη του σχολείου και τη δημοτική βιβλιοθήκη με σχετική θεματολογία.
  7. Καλλιτεχνική έκφραση και ζωγραφική αποτύπωση των στόχων και ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου, συνδιαμορφώνοντας έτσι ένα σύνολο επιθυμητών συμπεριφορών του σχολείου που θα συμβάλλει στην επίτευξη των 17 Στόχων.
  8. Δημιουργία αφισών με μηνύματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και τοιχοκόλλησή τους σε σημεία του σχολείου.
  9. Φωτογράφιση του σχολείου, του περιβάλλοντος χώρου και της πόλης από τους ίδιους τους μαθητές.
  10. Συνεντεύξεις από Δήμαρχο, πολιτικό, διευθυντή σχολείου, επιστήμονες, συμμαθητές
  11. Ενημέρωση από ειδικό επιστήμονα (χημικό μηχανικό)
  12. Σύνθεση παραμυθιών, ποιημάτων, διαλόγων, άρθρων από τους μαθητές.
  13. Δημιουργία ερωτηματολογίου για τους συμμαθητές και διεξαγωγή έρευνας στους συμμαθητές τους σχετικά με ένα θέμα από τους 17 στόχους.

Σύνδεση με διδακτικά αντικείμενα:

  • ΤΠΕ (προβολή βίντεο, αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο)
  • Αισθητική Αγωγή (ζωγραφική, αφίσες, μελέτη κι ερμηνεία πινάκων)
  • Γλώσσα (ανάγνωση κειμένων, άρθρων κλπ, παραγωγή γραπτού λόγου)
  • Λογοτεχνία (ανάγνωση βιβλίων, ποιημάτων, συγγραφή ποιημάτων, δημιουργική γραφή)
  • Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή
  • Χημεία

Συνεργαζόμενοι Φορείς/πρόσωπα, Συμμετοχές σε καμπάνιες/διαγωνισμούς κ.λπ.:

  • EcoEnergy Group:Εταιρεία ανακύκλωσης τηγανέλαιων και παραγωγής βιοκαυσίμων (κ.Ξηρογιάννης, χημικός μηχανικός)
  • ΕΑΠ: Συμμετοχή στον 1ο Πανελλήνιο Οικονομικό Διαγωνισμό με θέμα :«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ».
  • Χαμόγελο του Παιδιού: Συμμετοχή στην Πανελλήνια Καμπάνια κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού: «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ»
  • Δήμαρχος Καλαμάτας, Θ. Αθανασόπουλος
  • Βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Α. Χαρίτσης

Πηγές / εκπαιδευτικό υλικό:


Στόχος δράσης

Στόχοι Οι μικροί δημοσιογράφοι θα αποτελέσουν το δυναμικό και θα συνεισφέρουν στην έκδοση της σχολικής εφημερίδας «Το πρώτο κουδούνι» με απώτερο σκοπό την απόκτηση γνώσεων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση στάσεων των μαθητών σχετικά με τα παρακάτω: Γνώσεις: Να γνωρίσουν τους 17 στόχους και την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης Να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους γενικά και να διαπιστώσουν ότι η ποιότητα ζωής σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον καθώς και η ποιοτική εκπαίδευση είναι δικαίωμα. Να εντοπίζουν το περιεχόμενο των 17 στόχων και να τους συνδέουν με προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα. Να γνωρίσουν και να περιγράψουν τις αξίες που έχει υιοθετήσει ο σύγχρονος άνθρωπος στη σχέση του με τη φύση και το περιβάλλον μέσα από καθημερινές συνήθειες. Να διαπιστώσουν ότι η έννοια της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και της ισότητας είναι κεντρικές έννοιες για τη ζωή. Να επιχειρηματολογούν για τη σημαντικότητα ή το αντίθετο κάποιων στόχων σε σύγκριση με άλλους Δεξιότητες Να ασκηθούν στην επεξεργασία, μελέτη και αξιολόγηση ενός θέματος Να αναλύουν περιβαλλοντικά προβλήματα. Να μελετήσουν και να ερμηνεύουν μέσα από κείμενα και εικόνες περιπτώσεις αλόγιστης συμπεριφοράς απέναντι στη φύση και το περιβάλλον. Να γίνουν ικανοί στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών για τη σύνταξη άρθρων, τη μορφοποίηση του εντύπου, την εκτύπωσή του και την ψηφιοποίησή του. Στάσεις Να υιοθετήσουν στην καθημερινή σχολική ζωή απλές πρακτικές και συμπεριφορές που βελτιώνουν το σχολικό περιβάλλον και σώζουν τον πλανήτη. Να υιοθετήσουν οι ίδιοι φιλικές συμπεριφορές προς το περιβάλλον αλλά και μεταξύ τους απορρίπτοντας τη βία. Να αποδέχονται τον άλλο, τον διαφορετικό και το άλλο φύλο. Να προβληματισθούν σε θέματα φτώχειας και ανισοκατανομής του εισοδήματος. Να γίνουν ικανοί να συμμετέχουν και να προτείνουν λύσεις. Να ανακαλύψουν την αξία της συνεργασίας μέσα από τις δράσεις τους. Να υιοθετήσουν την αυτενέργεια και την κριτική σκέψη.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας