menu

Σύνδεση | Εγγραφή

8ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Το Σχολείο Μας Μια Αγκαλιά - Be Kind Project

Το Σχολείο Μας Μια Αγκαλιά - Be Kind Project
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Πρόκειται για δημιουργικές, συνεργατικές δράσεις που αποτυπώνουν τους στόχους της δράσης «Το Σχολείο Μας Μια Αγκαλιά» και του Be Kind Project. Αρχικά, την «Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης – World Kindness Day» στο πλαίσιο του προγράμματος της Αγωγής στη Συγχώρηση, μαθητές των Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων, μετέδωσαν την χαρά μοιράζοντας χαμόγελα για τη δράση «Be Kind At School» και έγιναν παράδειγμα προς μίμηση και έτσι όλο το σχολείο, μαθητές και εκπαιδευτικοί, σκόρπισαν παντού χαμόγελα και χαρά. Από αυτή τη δράση, δημιουργήθηκαν δυο συννεφόλεξα από τους μαθητές των Δ’ τάξεων και δυο αφίσες collage για την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης από τους μαθητές των Β’ και  Γ’ τάξεων, τα οποία στολίζουν το σχολείο μας και αναρτήθηκαν στο blog του σχολείου. Σε δεύτερη φάση, δημιουργήθηκε βίντεο με τίτλο: Be Kind To Nature με τρεις μαθητές των ΣΤ’ τάξεων στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ 2023-1 – ES01– KA210SCH-000155630 που υλοποιείται στο σχολείο μας.  Το βίντεο που παρουσιάζει τρόπους να σεβόμαστε την φύση και το περιβάλλον, προβλήθηκε στο σχολείο στο σύνολο των μαθητών και έπειτα αναρτήθηκε στο YouTube κανάλι του σχολείου. Επίσης, προβλήθηκε και σε επίσκεψη στην Τουρκία στα πλαίσια προγράμματος κινητικότητας για τα Ευρωπαϊκά μέλη που συμμετείχαν από Ισπανία, Κροατία και Τουρκία του Erasmus+ project με θέμα “Future Generations will progress with Nature”. Στην συνέχεια γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς (21 Ιανουαρίου) μοιράζοντας αγκαλιές. Όλο το σχολείο, εκπαιδευτικοί και μαθητές συμμετείχαν σε αυτή τη δράση σκορπίζοντας απλόχερα για ακόμη μια φορά αγάπη και νοιάξιμο. Την ίδια την ημέρα, ξεκινήσαμε και «Το Κουτί της Αγκαλιάς» το οποίο έκτοτε βρίσκεται κάθε Παρασκευή στην Γωνιά της Αγκαλιάς (ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο σχολείο), και είναι εκεί για να γράφουν οι μαθητές ανώνυμα ό,τι τους απασχολεί, ό,τι τους ανησυχεί, αλλά και για τις χαρές που βιώνουν εντός και εκτός σχολείου. Στόχος είναι να νιώσουν οι μαθητές ότι το σχολείο είναι «Μια Αγκαλιά» που τους ακούει και φροντίζει για αυτούς. Το «Κουτί της Αγκαλιάς» έχει μεγάλη επιτυχία, μέσω αυτού έχουν αντιμετωπιστεί διάφορα θέματα ενδοσχολικά και εξωσχολικά που απασχολούσαν τους μαθητές μας. Είναι δράση που ευελπιστούμε να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα με την δράση «Odd Socks Day» την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και της Σχολικής Βίας (6 Μαρτίου). Φορέσαμε όλοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές, «Odd socks - Αταίριαστες Κάλτσες» για να γιορτάσουμε τις διαφορές μας και να τονίσουμε την μοναδικότητα του καθενός μας με σκοπό να γίνει η αποδοχή του διαφορετικού κομμάτι της συνείδησης και της καθημερινότητας μας. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια ενδοσχολική διαδικτυακή παρουσίαση/ενημέρωση για τον σχολικό εκφοβισμό που την παρακολούθησαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μέσα από τις τάξεις τους. Ολοκληρώνοντας αυτήν την δράση, οι μαθητές των Γ’ τάξεων επισκέφτηκαν τον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Σερρών – Έρα Σερρών και τραγούδησαν δυο τραγούδια με τίτλο «Odd Socks» και «Κι αν ήσουν εσύ», που γράφτηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ» σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, που επίσης τρέχει στο σχολείο μας. Τα τραγούδια αυτά μεταδόθηκαν ζωντανά και έγινε ανάρτηση στη σελίδα του Facebook του σταθμού και του σχολείου μας, μεταδίδοντας έτσι την δράση μας για την αποδοχή του διαφορετικού στο σύνολο των συμπολιτών μας.


Αποτελέσματα / επίδραση

Μετά το τέλος κάθε δράσης και όσο προχωρούσε το πρόγραμμα παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον μια αλλαγή ως προς τις συμπεριφορές των μαθητών σχετικά με θέματα εκφοβισμού και αναγνώρισης και αποδοχής του διαφορετικού. Το κλίμα του σχολείου έγινε περισσότερο χαρούμενο με διάδρομους γεμάτους από χαμόγελα. Το σχολείο μας φέτος έγινε όντως μια μεγάλη «Αγκαλιά» με μαθητές και εκπαιδευτικούς να εκφράζουν, αλλά και να αποδέχονται καλοσύνη. Ευελπιστούμε ότι αυτή η «Αγκαλιά» μεταφέρθηκε τόσο στα σπίτια των μαθητών μας όσο και στο κοινωνικό σύνολο.Συνεργασίες

Συνεργασίες:

Ο Διευθυντής του 8ου Δ.Σ. Σερρών - Παπαθανασίου Νικόλαος, οι εκπαιδευτικοί των τάξεων και των ειδικοτήτων, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Σερρών – Έρα Σερρών και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Δασκάλων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Σερρών και Υπεύθυνος του προγράμματος "Κι αν ήσουν εσύ"- Πούλιος Ιωάννης.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σπυριδούλα Ματσικοπούλου (ΠΕ 91.01 – Θεατρολόγος), Κατερίνα Μαζνέικου (ΠΕ06 – εκπαιδευτικός αγγλικών), Μαριάνθη Χασάπη (ΠΕ06 – εκπαιδευτικός αγγλικών), Σοφία Καραΐσκου (ΠΕ70- Δασκάλα)

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στόχος δράσης

Η δράση ‘Be Kind Project’ υλοποιείται στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών από τον Σεπτέμβριο έως την λήξη του σχολικού έτους και αποτελεί μέρος της ευρύτερης δράσης με τίτλο «Το Σχολείο Μας Μια Αγκαλιά» του Άξονα 3 της Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας (Σχέσεις μεταξύ μαθητών/μαθητριών) που υλοποιείται παράλληλα στο σχολείο. Βασικός στόχος της δράσης είναι η σχολική μονάδα να αποτελέσει έναν θετικό, χαρούμενο χώρο όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί αποδέχονται το διαφορετικό, είναι ευγενικοί προς τους συνανθρώπους τους και το περιβάλλον. Ο γενικότερος στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν την ικανότητα να καλλιεργούν υγιείς σχέσεις συνύπαρξης και συνεργασίας βασισμένες στην αποδοχή και τον σεβασμό, να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους συμμαθητές τους και να μάθουν να μοιράζουν αγάπη και όχι βία. Οι μαθητές ευαισθητοποιούνται σε κοινωνικά θέματα, καλλιεργούν τις δεξιότητες τους και φροντίζουν το μεγάλο σπίτι τους, το περιβάλλον, και γίνεται η αποδοχή του άλλου μέρος της καθημερινότητάς τους ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες του κόσμου με ανθρωπιστικές αξίες, αγάπη και ενσυναίσθηση.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, Εκπαιδευτικοί, γονείς και το κοινωνικό σύνολο

Χρόνος δράσης

Την σχολική χρονιά 2023-24

Τόπος Δράσης

8ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 6


Videos 4

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας