Στοχεύουμε ψηλά: Ζούμε με στόχους

menu
Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία
Το παιχνίδι ξεκινάει, καθορίζοντας τη σειρά που θα παίξουν οι παίχτες ή οι ομάδες. Η σειρά καθορίζεται ανάλογα τον αριθμό που θα φέρουν ρίχνοντας το ζάρι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιθυμούν.
Η εκκίνηση γίνεται από το τετράγωνο που γράφει ΑΡΧΗ (κάτω αριστερή γωνία). Ο παίχτης, ρίχνει το ζάρι και ανάλογα με τον αριθμό που θα φέρει, προχωράει μετρώντας αντίστοιχα τετράγωνα και σύμφωνα με τη φορά που δείχνουν τα βέλη (δεξιόστροφη φορά). Στη συνέχεια, επιλέγει μία καρτέλα ερωτήσεων. Η καρτέλα διαβάζεται ή από το συντονιστή του παιχνιδιού ή από ένα παίχτη. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάγνωση, ο παίχτης ή ο συντονιστής, γυρίζει την κλεψύδρα και ο χρόνος αρχίζει να μετράει. Ο παίχτης έχει στη διάθεσή του αυστηρά μισό λεπτό για να απαντήσει. Εάν υπερβεί το μισό λεπτό, οι συμπαίχτες του ή ο συντονιστής του παιχνιδιού φωνάζουν «Stop» και ο παίχτης πλέον, δεν έχει δικαίωμα να απαντήσει. Στο επόμενο μισό λεπτό, πρέπει να απαντήσουν οι συμπαίχτες του, εάν γνωρίζουν την απάντηση, βάσει της σειράς τους στο παιχνίδι.
Εάν ο παίχτης αναφέρει σωστά (ο συντονιστής επιβεβαιώνει τη σωστή απάντηση), ποιος στόχος ή ποιοι στόχοι αφορούν στην απάντηση της ερώτησης, τοποθετεί μία ή περισσότερες μικρές καρτέλες με το νούμερο του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο περιθώριο του παιχνιδιού.
Εάν ο παίχτης δεν γνωρίζει την απάντηση ή απαντήσει λάθος, τότε του αφαιρείται μία μικρή κάρτα σωστής απάντησης και χάνει τη σειρά του στον επόμενο γύρο. Μπορεί όμως, να πει τη λέξη «ΠΑΣΟ» πριν τελειώσει ο χρόνος, έτσι ώστε να μη χάσει κάποια κάρτα ή τη σειρά του στον επόμενο γύρο. Την απάντηση έχουν το δικαίωμα να τη δώσουν οι συμπαίχτες του. Εάν όμως και οι συμπαίχτες του, απαντήσουν λάθος στην ερώτηση τότε και απ’ αυτούς θα αφαιρεθεί μία κάρτα αλλά δε θα χάσουν τη σειρά τους στον επόμενο γύρο. Με αυτό τον τρόπο, μειώνουμε την πιθανότητα οι παίχτες να δώσουν τυχαίες απαντήσεις.
Εάν οι συμπαίχτες πιστεύουν ότι σε μία ερώτηση αντιστοιχούν και άλλες σωστές απαντήσεις, αλλά ο παίχτης που είχε σειρά δεν τις έχει αναφέρει, μπορούν να απαντήσουν με την σειρά που έχει καθοριστεί από την αρχή και να τοποθετήσουν το δικό τους χρώμα κάρτας στο χώρο που συγκεντρώνουν τις καρτέλες τους, τεκμηριώνοντας φυσικά την απάντησή τους.
Οι παίχτες μπορούν να υποβάλλουν ένσταση, εάν νομίσουν ότι μία απάντηση είναι λανθασμένη και κακώς θεωρήθηκε σωστή από το συντονιστή. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο συντονιστής σταματάει το παιχνίδι, συζητάει με όλους τους παίχτες και αποφασίζουν από κοινού για τη σωστή απάντηση. Εάν είναι όντως λάθος, τότε ισχύον οι ίδιες ποινές για τον παίχτη που έδωσε λανθασμένη απάντηση. Μ’ αυτόν τον τρόπο η αλληλεπίδραση γίνεται περισσότερο ισχυρή, δίνοντας την ευκαιρία στους παίχτες του παιχνιδιού να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις.
Εάν ένας παίχτης, τραβήξει τη χρυσή κάρτα, ακολουθεί τις οδηγίες που αναγράφονται στην κάρτα. Εάν ο ίδιος παίχτης τύχει και τη δεύτερη χρυσή κάρτα, μπορεί εάν θέλει ή να τη μεταβιβάσει σε κάποιο συμπαίχτη του ή να την επιστρέψει στο συντονιστή και να τραβήξει μια άλλη κάρτα.
Οι κάρτες που τραβούν οι παίχτες, τοποθετούνται στην άκρη του παιχνιδιού και δεν ξαναχρησιμοποιούνται, παρά μόνο στην περίπτωση που έχουν εξαντληθεί όλες και το παιχνίδι δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι παίχτες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, φέρνουν συνεχόμενα μικρές ζαριές.
Μπορούμε βέβαια, να δημιουργήσουμε κι άλλες κάρτες (μία μικρή τράπεζα δηλαδή), έτσι ώστε να αλλάζουν τακτικά οι ερωτήσεις και το παιχνίδι να εξελίσσεται σε γνωστικό επίπεδο.
Ως σημείο τερματισμού, ορίζεται το σημείο εκκίνησης του παιχνιδιού. Εάν ο παίχτης, βρίσκεται ένα ή περισσότερα τετράγωνα πριν το τέρμα και το ζάρι φέρει μεγαλύτερο αριθμό απ’ αυτόν που χρειάζεται για να φτάσει στο τέρμα, θα τερματίσει κανονικά. Κατά τον τερματισμό του, εάν θέλει μπορεί να επιλέξει ερώτηση και να απαντήσει ή να μην επιλέξει ερώτηση και απλά να περιμένει να τερματίσουν και οι υπόλοιποι συμπαίχτες του. Παραμένει όμως, το δικαίωμά του να απαντήσει σε ερωτήσεις των συμπαιχτών του και να προσθέσει κι άλλες καρτέλες στο παιχνίδι. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως, ισχύουν οι ποινές της λάθος απάντησης.
Νικητής ή νικητές, είναι ο παίχτης ή οι παίχτες που κατά τον τερματισμό τους, έχουν αντιστοιχίσει τις περισσότερες κάρτες με τους 17 Βιώσιμους Στόχους στη μακέτα του παιχνιδιού ή αναγράφονται στο μπλοκ. Η σειρά τερματισμού δεν λαμβάνεται υπόψη.
Σημείωση 1: Εάν τελειώσουν οι μικρές κάρτες, γιατί πιθανόν να αντιστοιχούν περισσότερες απαντήσεις σε μία ερώτηση, μπορούν να σημειώνονται οι σωστές απαντήσεις στο μπλοκ και να μετρηθούν στο τέλος.
Σημείωση 2: Όσο οι παίχτες περιμένουν τη σειρά τους για να παίξουν, μπορούν να συμβουλευτούν το φυλλάδιο στο οποίο αναλύονται οι 17 Βιώσιμοι Στόχοι Ανάπτυξης, όπως έχουν τεθεί από τον Ο.Η.Ε.
Το παιχνίδι μας, έγινε αποδεκτό από όλη την κοινότητα. Όλοι όσοι ενεπλάκησαν, έμαθαν για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αφού ως επίκεντρο του παιχνιδιού ήταν τα ίδια τα παιδιά "πολίτες του κόσμου" μας.
Το παιχνίδι σχεδιάστηκε και παίχτηκε σε συνεργασία με το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και Λύκειο Κωνσταντινούπολης και την εκπαιδευτικό Μάγδα Φραγκοπούλου Τσοκώνα. Επίσης, στο πλαίσιο αλληλεπίδρασης των μαθητών και αποδοχής των μαθητών με αναπηρία που φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία, συνεργαστήκαμε και συμπράξαμε με το 1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Το παιχνίδι παίχτηκε σε ανοιχτή εκδήλωση στον Άγιο Νικόλαο και εκτός από μαθητές συμμετείχαν και πολίτες οι οποίοι αξιολόγησαν θετικά το παιχνίδι, το οποίο έγινε αφορμή να μάθουν για τους 17 Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης, τους οποίους αγνοούσαν.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]