menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ζάννειο Εκπαιδευτήριο

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

STOP....ΣΚΕΨΟΥ

STOP....ΣΚΕΨΟΥ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Ζάννειο Εκπαιδευτήριο

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό οργανισμό ο οποίος στέκεται και βαδίζει κοντά στην κάθε οικογένεια, στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Αποτελείται από ανθρώπους προσιτούς, ανθρώπους που είναι κοντά στο παιδί και την οικογένεια, ανθρώπους που προσπαθούν καθημερινά για την ποιότητα μέσα στη σχολική καθημερινότητα. Προσανατολισμένο στη σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη, η εκπαιδευτική του ταυτότητα αντικατοπτρίζει όλα όσα είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών για ένα βιώσιμο και ποιοτικό μέλλον.


Διευθυντής Σχολείου

Ελένη Λευκαδίτη - Δημήτριος Κέφης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το ψηφιακό παιχνίδι «STOP…ΣΚΕΨΟΥ» είναι ένα παιχνίδι που αφορά την οδική ασφάλεια, τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας καθώς και τη σήμανση. Οι παίκτες θα πρέπει να «ρίξουν» το ζάρι πατώντας πάνω του. Αυτός που θα φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό, θα ξεκινήσει πρώτος. Υπάρχουν τρία πιόνια διαφορετικών χρωμάτων (ροζ, πράσινο, μπλε), τα οποία οι παίκτες θα πρέπει να τοποθετήσουν στην αφετηρία. Ανάλογα με τον αριθμό που θα φέρει ο παίκτης προχωράει τα εκάστοτε βήματα μπροστά. Τα κουτάκια περιλαμβάνουν ερωτήσεις και ο παίκτης θα πρέπει να διαλέξει τη σωστή απάντηση για να μπορέσει να συνεχίσει το παιχνίδι. Φυσικά, ενδέχεται να «πέσει» σε ποινές που του ζητούν να μείνει στην αφετηρία, να πάει στη φυλακή για συγκεκριμένο αριθμό γύρων ή να μείνει εκτός παιχνιδιού. Νικητής είναι ο παίκτης που θα φτάσει πρώτος στο τελευταίο κουτάκι με τον αριθμό 46. Τελειώνοντας, ο κάθε παίχτης μπορεί να εκτυπώσει «βεβαίωση επιτυχίας» για τη συμμετοχή του στο παιχνίδι.

Οδηγίες παιχνιδιού:

  1. Επιλέξτε ένα από τα ψηφιακά πιόνια
  2. Ρίξτε το ζάρι. Ξεκινάει πρώτος/πρώτη όποιος/όποια έχει το μεγαλύτερο αριθμό
  3. Ανάλογα με τον αριθμό που θα φέρετε προχωρήστε τα τετράγωνα. 
  4. Στα τετράγωνα που υπάρχει τριπλός ο αριθμός, επιλέξτε έναν από τους τρεις κάθε φορά. Οι άλλοι (ίδιοι) αριθμοί θα επιλεχθούν από τους άλλους παίχτες εφόσον φτάσουν στο ίδιο τετράγωνο.
  5. Στην περίπτωση που επιστρέψετε σε τετράγωνο που έχετε ήδη απαντήσει, δε χρειάζεται να απαντήσετε ξανά.
  6. Κερδίζει ο παίχτης που θα φτάσει πρώτος στον τερματισμό
  7. Όλοι οι παίχτες μπορούν να κατεβάσουν τη βεβαίωση ολοκλήρωσης του παιχνιδιού.

Αριθμός παικτών : 3 (μπορούν να χωριστούν και σε 3 ισόποσες ομάδες.)

Ηλικιακό εύρος : 9 – 99

Επιρροές που αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του παιχνιδιού:

Η δημιουργία του παιχνιδιού «STOP…ΣΚΕΨΟΥ» εμπνεύστηκε από διάφορες πηγές, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θεματική την «Οδική Ασφάλεια». Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές/τριες της Δ’ Δημοτικού:

  • Κατέγραψαν τις ιδέες τους και τις σκέψεις τους για τη λέξη «κυκλοφορία» μέσω του brainstorming και μετέφεραν τις ιδέες αυτές σε εννοιολογικό χάρτη.
  • Αξιοποίησαν το βιβλίο «Οι δικές μου συμβουλές» (http://edrive.yme.gov.gr/sites/default/files/ae1_kids_9-12.pdf)
  • Επισκέφθηκαν το πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
  • Πήραν συνέντευξη από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων ατυχημάτων
  • Έκαναν περίπατο στο κέντρο της πόλης και κατέγραψαν παραβάσεις και διάφορα προβλήματα σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία
  • Έστειλαν επιστολή στο Δήμαρχο και στους αρμόδιους φορείς

Οι παραπάνω επιρροές συνέβαλαν στη δημιουργία ενός παιχνιδιού που όχι μόνο διασκεδάζει, αλλά εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί τους παίκτες σχετικά με τη σημασία της οδικής ασφάλειας. Το επιτραπέζιο παιχνίδι δημιουργήθηκε από τους/τις μαθητές/τριες της Δ’ Δημοτικού στο διαδικτυακό εργαλείο Genial.ly.  

Εμπειρία που επιδιώκεται να αποκομίσει ο παίκτης/χρήστης:

Το ψηφιακό αυτό παιχνίδι έχει σκοπό όχι μόνο τη διασκέδαση αλλά και την εκμάθηση των βασικών κανόνων οδικής ασφάλειας. Τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε μία πρώιμη επαφή με τη σήμανση, την ορθή κυκλοφορία των πεζών και αλλά και των οδηγών, καθώς και την τήρηση των κανόνων της οδικής ασφάλειας. Ο παιγνιώδης και πολυμορφικός τρόπος που δίνονται οι ερωτήσεις και οι ποινές, έχουν ως επακόλουθο ο παίκτης να εμπλέκεται ενεργά στην εξέλιξη του παιχνιδιού προσπαθώντας να διαπεράσει τα «εμπόδια» για να φτάσει στον τερματισμό.

Μαθησιακοί/διδακτικοί στόχοι που εξυπηρετεί:

  • Γνωριμία και αναγνώριση των πινακίδων σήμανσης
  • Αναγνώριση των κινδύνων και των εμποδίων κατά την πεζή πορεία
  • Ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κανόνες οδικής ασφάλειας
  • Κριτική επεξεργασία

Στόχος δράσης

Γνωριμία και αναγνώριση των πινακίδων σήμανσης, αναγνώριση των κινδύνων και των εμποδίων κατά την πεζή πορεία, ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κανόνες οδικής ασφάλειας , κριτική επεξεργασία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας