menu

Σύνδεση | Εγγραφή

19ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

«STOP στην κλιματική αλλαγή! Προστατεύω το πράσινο στο σχολείο μου, στη γειτονιά μου , στην πόλη μου, στον πλανήτη!»

«STOP  στην κλιματική αλλαγή! Προστατεύω  το πράσινο στο σχολείο μου, στη γειτονιά μου , στην πόλη μου, στον πλανήτη!»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το πρόγραμμα «STOP στην κλιματική αλλαγή! Προστατεύω το πράσινο στο σχολείο μου, στη γειτονιά μου, στην πόλη μου, στον πλανήτη» αφορά  στην μελέτη των φυτών  και των δέντρων του τόπου μας. Τα παιδιά καλούνται να  παρατηρήσουν, να  μελετήσουν, να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να προστατεύσουν  τα φυτά του τόπου τους.   Kατανοούν τη συμβολή των δέντρων για τον περιορισμό και την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής κι έτσι σκέφτονται τρόπους για να συμβάλλουν. Αποφασίζουν  να προστατεύσουν το πράσινο και το κλίμα της γης με διάφορους τρόπους: με δενδροφυτεύσεις στην αυλή και στη γειτονιά του σχολείου μας, με τη δημιουργία και τη φροντίδα ενός μικρού  «βοτανόκηπου», με  την ανακύκλωση, με τον περιορισμό της  χρήσης του χαρτιού, με τη δημιουργία αφισών για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, με τη δημιουργία ψηφιακού βιβλίου  για τα δέντρα και τα φυτά του τόπου μας. Επίσης κινητοποιούνται για την συμμετοχή μας σε δίκτυα, προγράμματα και διαγωνισμούς.  Οι συμμετοχές είναι οι εξής: συμμετοχή στο δίκτυο αειφορίας Ν. Πέλλας "Σκέφτομαι αειφορικά, δρω υπεύθυνα", συμμετοχή στο δίκτυο φωτογραφίας  "Κλικ προστάτευσέ το" και στον αντίστοιχο διαγωνισμό, συμμετοχή στον διαγωνισμό ζωγραφικής από την παιδική Helmepa, και στον διαγωνισμό "Κάν' το να ακουστεί 2025"  στην κατηγορία των podcast από το European school radio. Τα προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν: Εργαστήριο Δεξιοτήτων "Τα φυτά του τόπου μου", το πρόγραμμα "Ένα δέντρο για το κλίμα" για την πραγματοποίηση δεντροφυτέυσεων, πρόγραμμα για τον ενεργό πολίτη με τίτλο "Δέντρα, πολύτιμοι φύλακες του κλίματος!", συμμετοχή στην εβδομάδα προγραμματισμμού Eucode2025.                                                              Χρησιμοποιήθηκαν  διάφορα εργαλεία και διδακτικές προσεγγίσεις  όπως είναι η  φωτογραφία, δημιουργία αφίσας, βιντεοσκοπήσεις, ηχογραφήσεις, ρομποτική. Δημιουργία podcast, δραματοποιήσεις, προσκλήσεις ειδικών, συνέντευξη. Μελέτη πεδίου, ανεστραμμένη τάξη,  μέθοδος project,  διερευνητική και ανακα-λυπτική μάθηση. Χρησιμοποιήθηκαν  επίσης ψηφιακά εργαλεία όπως η  εφαρμογή   book creator  για τη δημιουργία ψηφιακού βιβλίου,  Google earth για παρατήρηση και δημιουργία χαρτών, Power Point για τη δημιουργία εκπαιδευτικών κουίζ.

Όλες οι δραστηριότητες από τα πρόγραμματα και τις συμμετοχές που έχουν υλοποιηθεί βρίσκονται  στο padlet Αειφορίας Σχολικών Δραστηριοτήτων Ν. Πέλλας και θα προστεθούν και όλες οι υπόλοιπες όταν ολο-κληρωθούν. Ο σύνδεσμος για το padlet είναι ο παρακάτω:

"Σκέφτομαι αειφορικά, δρω υπεύθυνα"

https://padlet.com/elfragkou/padlet-g7hy4253q7heu84i

 Ο σύνδεσμος για το εργαστήριο δεξιοτήτων "Τα φυτά του τόπου μου" είναι:

https://blogs.sch.gr/19nipgian/2025/02/17/ergastirio-dexiotiton-quot-ta-fyta-toy-topoy-moy-quot/

Ο σύνδεσμος για το ψηφιακό μας βιβλίο "Τα φυτά του τόπου μας"

https://read.bookcreator.com/QST3sXQBEqT2VTtsCslA9oF4Rjt2/4qJAolb7SsWudi5GTrgCIw

Ο σύνδεσμος για την ακρόαση του podcast είναι ο εξής:

https://audio.com/chrysaphia/audio/diagonismos-podcast

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν να αναγνωρίζουν τα φυτά και τα δέντρα του σχολείου μας και της γειτονιάς μας. Γνωρίζουν πλέον αρκετά από αυτά και μπορούν να διακρίνουν τα μέρη ενός φυτού, όπως η ρίζα, ο κορμός και τα φύλλα. Μπορούν επίσης να ξεχωρίζουν τους θάμνους από τα δέντρα, καθώς και τα φυλλοβόλα από τα αειθαλή. Παράλληλα, έμαθαν για την πολιτιστική αξία των φυτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ελιά και το σιτάρι, καθώς το νηπιαγωγείο μας βρίσκεται στην άκρη της πόλης, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες και χωράφια στα οποία καλλιεργείται σιτάρι. Γνώρισαν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, πώς γίνεται η παραγωγή του οξυγόνου και η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά και πως αυτό συμβάλλει στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, αντιλήφθηκαν τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τη σημασία της προστασίας των φυτών για την προστασία  του κλίματος και του πλανήτη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, υιοθέτησαν νέες στάσεις και συμπεριφορές, όπως ο σεβασμός προς τη φύση, η υπευθυνότητα και η ανάληψη πρωτοβουλιών.

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάχυση των αποτελεσμάτων των δράσεων μας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων, της τοπικής κοινωνίας, καθώς και της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν. Οι παρουσιάσεις για τη διαχυση των προγραμμάτων μας  θα πραγματο-ποιηθούν τόσο διαδικτυακά όσο και διά ζώσης.

-Παρουσίαση του προγράμματος «Προστατεύω την αυλή του σχολείου μου και τη γειτονιά μου» στα πλαίσια του  δικτύου  «Κλικ, προστάτευσέ το»   σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο νηπιαγωγείο μας όπου ταυτόχρονα θα γίνει τοπική έκθεση φωτογραφίας για πρώτη φορά στην πόλη μας. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιοχής, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών μονάδων.

-Συμμετοχή και παρουσίαση του προγράμματός μας στις 15 Μαΐου σε διαδικτυακή εκδήλωση του δικτύου «Κλικ, προστάτευσέ το», όπου  θα παρουσιαστούν  προγράμματα από εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο δίκτυο.

-Παρουσίαση του προγράμματος  "STOP" στην κλιματική αλλαγή! Προστατεύω την αυλή του σχολείου μου, τη γειτονιά μου, την πόλη μου, τον πλανήτη!" σε διαδικτυακή εκδήλωση του δικτύου αειφορίας Ν. Πέλλας στο τέλος της σχολικής χρονιάς(εφόσον πραγματοποιηθεί)

Επίσης, διάχυση του προγράμματος θα γίνει μέσα από την ανάρτηση των δραστηριοτήτων  του προγράμμα-τος στο blog νηπιαγωγείου και  στο blog του δικτύου «Κλικ, προστάτευσέ το». Μέσω της προβολής της αφίσας για την παιδική Helmepa στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο blog  του σχολείου, μέσω της ακρόασης  του podcast  από το πρώτο σχολικό ραδιοφώνο European School radio.

 



Συνεργασίες

Το νηπιαγωγείο μας  συμμετέχει  και συνεργάζεται με  διάφορα δίκτυα:                                                  1) Συμμετοχή στο Δίκτυο Αειφορίας του Ν. Πέλλας « Σκέφτομαι Αειφορικά, δρω υπεύθυνα» και συνεργασία με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Ν. Πέλλας. Ανάρτηση όλων των δράσεων στο Padlet του δικτύου 2)Συμμετοχή στο Περιφερειακό  Δίκτυο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Κλικ, προστάτευσέ το»  της  Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Αν. Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με  τη σχολή Καλών τεχνών ΑΠΘ, το  ΚΕΠΕΑ Θέρμης, Ελευθερίου, Κορδελιού και Βερτίσκου) και  πραγματοποίηση του προγράμματος «Προστατεύω την αυλή του σχολείου μου και την γειτονιά μου». Ανάρτηση  όλων των δράσεων του προγράμματός μας στο Padlet του δικτύου 3)Συνεργασία  με νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιοχής Γιαννιτσών και Σκύδρας που συμμετέχουν στο δίκτυο για την πραγματοποίηση τοπικής έκθεσης φωτογραφίας και εκδήλωσης 4)Συμμετοχή στο δίκτυο σχολικού ραδιοφώνου και podcasting  “European school radio” (από την Επιστημονική Εταιρεία European school radio-Το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο, την Εκπαιδευτική Ραδιο-τηλεόραση, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, οπτικοακουστικών μέσων και δημιουργίας) με τη δημιουργία  ενός Podcast με θέμα τα δέντρα και συμμετοχή στο διαγωνισμό καλύτερου τραγουδιού και Podcast  «Καν΄το να ακουστεί 2025" 5)Συμμετοχή στο διαγωνισμό ζωγραφικής από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος  Helmepa με δημιουργία  σχετικής αφίσας 6)Συμμετοχή  στο πρόγραμμα «Ένα δέντρο για το κλίμα» σε συνεργασία με τον οργανισμό aeiforum, την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Ν. Πέλλας και το δασαρχείο για την πραγματοποίηση  δεντροφυτεύσεων  στην αυλή του νηπιαγωγείο μας 7)Συμμετοχή στην εβδομάδα προγραμματισμού Eu Code Week 2024-25 για την αναγνώριση και την εκμάθηση των δέντρων του τόπου μας με τη βοήθεια της ρομποτικής.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τζουκμάνη Μαρία, Λυσίτσα Χρυσαφιά, Τσουτσουλάκη Ελένη

Στόχος δράσης

Οι στόχοι των δράσεων είναι τα παιδιά να μπορούν να προσδιορίζουν την έννοια της «βιοποικιλότητας» φυτών να προσδιορίζουν στοιχεία που δείχνουν την εξάρτηση του ανθρώπου από τα φυτά να κινητοποιούνται και να συμβάλλουν θετικά στο ζήτημα προστασίας των φυτών του τόπου τους,  να κινητοποιούνται και να αναπτύσσουν δράση για τη ποιοτική αναβάθμιση του περιβάλλοντος στο σχολείο ή τη γειτονιά τους να μάθουν και να κατανοήσουν την έννοια και τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τις επιπτώσεις της στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο  να αναγνωρίζουν τις σχέσεις αλληλεξάρτησης ανάμεσα στους ζωντανούς οργανισμούς και στο περιβάλλον στο οποίο ζουν να πληροφορηθούν, να εξετάσουν και να κατανοήσουν τις υπάρχουσες εναλλακτικές ώστε η φύση και ο ανθρώπινος πολιτισμός να μη πληγούν ανεπανόρθωτα από την κλιματική αλλαγή να κατανοήσουν τον ρόλο που μπορεί να παίξει η εκτεταμένη φύτευση δέντρων και φυτών σε πλανητική κλίμακα, στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής να αποκτήσουν στοιχειώδεις γνώσεις φύτευσης και φροντίδας φυτών και δέντρων να οραματίζονται τα αποτελέσματα των δενδροφυτεύσεων τους επανασχεδιάζοντας την αυλή τους και το οικοδομικό τετράγωνο γύρω από το σχολείο τους  να οργανώνουν και να υλοποιούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης της σχολικής και της τοπικής κοινότητας σε περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με τα δέντρα όπως η μείωση της σπατάλης χαρτιού  να μπορέσουν μέσω της τέχνης της φωτογραφίας να εστιάσουν την ματιά τους σε ότι αξίζει να προστατευθεί στην πόλη ή στην περιοχή τους, να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν ενεργή δράση. να μπορέσουν μέσα από την τεχνολογία και τη γλώσσα του προγραμματισμού να αναπτύξουν την υπολογιστική τους σκέψη , την ικανότητα για επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία. να προετοιμαστούν ώστε να γίνουν πολίτες με δεξιότητες κριτικής σκέψης, συνεργασίας και κοινωνικής υπευθυνότητας οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας, βασισμένης στην αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία. να ενημερωθούν για τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και να κατανοήσουν πως πρέπει να ενεργήσουν για να πετύχουν αποτελέσματα ως προς τον στόχο 13, «Δράση για το κλίμα»

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2024-Μάϊος 2025

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας