STOP BULLYING

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά να βρίσκονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια και προστασία, θεωρείται πρωταρχικής σημασίας τα σχολεία να εφαρμόσουν με συστηματικό τρόπο πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Το σχολείο οφείλει να «αφουγκράζεται» τις ανάγκες των παιδιών και να δίνει έμφαση στην επαρκή στήριξή τους σε ένα πλαίσιο επικοινωνίας, κατανόησης και φροντίδας όχι μόνο στη μετάδοση γνώσης αλλά και στο συναισθηματικό «κλίμα» που επικρατεί και περιβάλλει τη μαθησιακή διαδικασία, το οποίο σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζεται από το είδος και την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.
Ο εκφοβισμός δεν αφορά μόνο το παιδί που υφίσταται εκφοβισμό και το παιδί που του ασκεί εκφοβισμό αλλά και όλους όσοι είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξη του εκφοβισμού δηλαδή τους παρατηρητές. Συνεπώς είναι σαφές ότι ο ρόλος όλων μαθητών/τριών και η συμβολή όλων είναι σημαντική στην αποτροπή τέτοιων περιστατικών. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο που δεν αφορά απλά το παιδί που εκφοβίζει και το αδύναμο παιδί που εκφοβίζεται αλλά εμπλέκει συνολικά το σχολείο. Οι συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού είναι σοβαρές και μερικές φορές και καθοριστικές για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών. Για το λόγο αυτό η πρόληψη και η κατάλληλη αντιμετώπιση κάθε μορφής σχολικού εκφοβισμού είναι πολύ σημαντική. Ως εκ τούτου, το σχολείο έχει σημαντικό ρόλο στο να ευαισθητοποιήσει όλους τους εμπλεκομένους, να εντοπίσει έγκαιρα δυσκολίες στη συμπεριφορά κάποιων μαθητών/τριών, να προλάβει επιθετικές συμπεριφορές και περιστατικά σχολικού εκφοβισμού. Για τους παραπάνω λόγους η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς κάθε φορά που εμφανίζεται κρίνεται απαραίτητη.
Στο σχέδιο διδασκαλίας που αναπτύσσεται παρακάτω προτείνεται μια διαφορετική προσέγγιση με σκοπό την πρόληψη περιστατικών σχολικής βίας και την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. Προωθεί τη δυναμική της συνεργαζόμενης μαθητικής ομάδας και υλοποιείται σε κλίμα αποδοχής, ενθάρρυνσης και δημιουργικότητας που ενισχύει την επικοινωνία, την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι συντονιστικός, συμβουλευτικός και υποστηρικτικός.
Από τη στιγμή που ήταν σχεδιασμένο το σενάριο να υλοποιηθεί σε όλες τις τάξεις του δημοτικού και μετά την εφαρμογή του τα παιδιά φάνηκαν περισσότερο ευαισθητοποιημένα κυρίως στο ρόλο του παρατηρητή. Προσπάθησαν να αποφύγουν τις μεταξύ τους διενέξεις και να λύνουν τις διαφορές τους με διάλογο καθώς και να προστατεύουν παιδιά που θεωρούσαν οτι τους επιτίθενται. Ζητούσαν τη συμβουλή και την υποστήριξη των δασκάλων και κατήγγειλαν άμεσα ότι τους προβλημάτιζε.
Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), παρατηρείται συχνά στο σχολικό περιβάλλον. Ήδη από την προσχολική ηλικία, καλό είναι να εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερώματα όχι τόσο καταπολέμησής του (γιατί πρόκειται για πολύ μικρές ηλικίες) αλλά ενδυνάμωσης αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς του ενός απέναντι στον άλλον. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στην κατ’ επανάληψη έκθεση ενός παιδιού σε αρνητικές πράξεις (π.χ. σωματική ή λεκτική βία, αποκλεισμός από παιχνίδια, κοροϊδία, απειλές) από ένα ή περισσότερα παιδιά. Ο σχολικός εκφοβισμός δε σχετίζεται με μεμονωμένα πειράγματα μεταξύ φίλων ή με τυχαία γεγονότα διαφωνιών μεταξύ ομάδων ή παιδιών.
Θα προσεγγίσω το συγκεκριμένο θέμα με την ομάδα των παιδιών μου, μέσα από αυτοσχέδια σενάρια, περιγραφή εικόνων και την προβολή του βίντεο clip Mix Stavento- Βιολέτα Ντάγκαλου «Για σένα που λατρεύω», Stavento feat. Βιολέττα Νταγκάλου "Για σένα που λατρεύω" - OFFICIAL VIDEO CLIP
(153) Stavento feat. Βιολέττα Νταγκάλου "Για σένα που λατρεύω" - OFFICIAL VIDEO CLIP - YouTube
παροτρύνοντας τα όλα μαζί να σκεφτούν το κάθε σενάριο:
Με αυτό το σενάριο, στοχεύουμε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών που θα συνεργαστούν με τις υπόλοιπες τάξεις προσπαθώντας να εξαλείψουμε φαινόμενα εκφοβισμού και βίας. Το παρόν σενάριο υλοποιείται ενδοσχολικά.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]