menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Στο λογοτεχνικό εργαστήρι... με τον Τίτο Πατρίκιο (Συνεργατική δράση - Ψηφιακό περιοδικό)

Στο λογοτεχνικό εργαστήρι... με τον Τίτο Πατρίκιο (Συνεργατική δράση - Ψηφιακό περιοδικό)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, εγκαινιάστηκε στο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο Γυμνάσιο Αγιάσου Όμιλος Λογοτεχνίας - Δημιουργικής Γραφής (αφιερωμένος στον ποιητή Τίτο Πατρίκιο). Παράλληλα με τις εβδομαδιαίες διά ζώσης συναντήσεις των μελών κάθε ομίλου, οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν συνεργατικά την εκπαιδευτική πλατφόρμα e-class, όπου αναρτούσαν βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό για αξιοποίηση από τους μαθητές/τριες και των δύο Ομίλων, καθώς και τις ποιητικές δημιουργίες των μαθητών/τριών για αλληλεπίδραση. Οι μαθητές αξιοποίησαν - μεταξύ άλλων - και συνεργατικά ψηφιακά εργαλεία για να αποτυπώσουν τις ποιητικές σκέψεις τους. Η συνεργασία των δύο Ομίλων Δημιουργικής γραφής θα ολοκληρωθεί με τη διά ζώσης συνάντηση και κοινές δημιουργικές δραστηριότητες σχετικές με τη θεματική του Ομίλου. Οι μαθητικές δράσεις και δημιουργίες συγκεντρώθηκαν σε ένα συνεργατικό ψηφιακό βιβλίο με τον τίτλο: "Στο λογοτεχνικό εργαστήρι... με τον Τίτο Πατρίκιο".

https://read.bookcreator.com/YD2wTh7qW9YxxQeyjOJMtR0qJPI3/PXmbWSalRoKJdE2AE1WTNg


Αποτελέσματα / επίδραση

Κατά γενική ομολογία των μελών των δύο συνεργαζόμενων Ομίλων και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, το συνεργατικό Πρόγραμμα "Στο λογοτεχνικό εργαστήρι... με τον Τίτο Πατρίκιο" πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Διαπιστώθηκε κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών/τριών για τη λογοτεχνία  - και ειδικότερα για την ποίηση - καλλιεργήθηκαν σημαντικές δεξιότητες του 21ου αι. (συνεργασία, επικοινωνία, δημιουργικότητα...) και με τη συμβολή των ΤΠΕ αναπτύχθηκαν πολυγραμματισμοί. Δεν πρέπει να παραλειφθεί, βέβαια, ότι οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των δύο συνεργαζόμενων Ομίλων ωφελήθηκαν πολλαπλά μέσω της συνεργασίας, καθώς αντάλλαξαν πολύτιμες βιωματικές εμπειρίες, συνεργάστηκαν για έναν κοινό σκοπό, προβληματίστηκαν για τις παιδαγωγικές μεθόδους τους και ανανέωσαν τις διδακτικές πρακτικές τους.



Συνεργασίες

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση βασίστηκε στη συνεργασία δύο σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου: του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Γυμνασίου Αγιάσου. Για τις συνεργατικές δράσεις αξιοποιήθηκε η πλατφόρμα e-class, όπου γίνονταν αναρτήσεις για κοινή αξιοποίηση από τις ομάδες των δύο Ομίλων, καθώς και για ενεργοποίηση της φιλαναγνωσίας των μαθητών και της αλληλεπίδρασής τους. Τα  μέλη κάθε ομίλου εμπνεύστηκαν από ποιητικά κείμενα των συμμαθητών τους, δημιούργησαν συνεργατικά ποιήματα, έκαναν προτάσεις στους μαθητές/τριες του συνεργαζόμενου ομίλου.... Η συνεργατική δράση θα ολοκληρωθεί αρχές Μαϊου με την ανταλλαγή επισκέψεων και τη διά ζώσης συνεργασία των μαθητών.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Βασιλεία Χατζηβασιλείου, Ανδρονίκη Σαββέλη, Αποστολία Μάμμα

Στόχος δράσης

• Προσέγγιση της λογοτεχνίας ως κατασκευής, ως ανοιχτής και πολύσημης δημιουργικής έκφρασης • Βιωματική εξοικείωση με τη λογοτεχνική πράξη (ανάγνωση – συγγραφή) • Σύνδεση της λογοτεχνίας με τη ζωή και ανίχνευση στάσεων και αξιών των μαθητών μέσω της αναγνωστικής ανταπόκρισης • Καλλιέργεια φιλαναγνωσίας • Ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αι (κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, επικοινωνία, συνεργασία) • Γλωσσική καλλιέργεια • Παραγωγή ποικιλίας κειμενικών ειδών με τη διευρυμένη έννοια του όρου (πολυτροπικά κείμενα, υπερκείμενο …) • Ανάπτυξη πολυγραμματισμών

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2021 - Απρίλιος 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας