menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΡΕΩΝ

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Στηρίζουμε Βόρεια Εύβοια

Στηρίζουμε Βόρεια Εύβοια
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΡΕΩΝ

Το Σχολείο μας είναι 6θέσιο με 80 μαθητές και βρίσκεται στους Ωρεούς, ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, στη Β. Εύβοια. Είναι ένα σχολείο «ανοιχτό» στην κοινωνία, συμμετέχοντας σε δράσεις με τη συνεργασία τοπικών φορέων (Λιμενικό Σταθμό-καθαρισμό ακτών, Ναυτικό Όμιλο-δράσεις στα πλαίσια εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού αθλητισμού, Λαογραφικό Μουσείο-εκπ/κά προγράμματα).Επίσης στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, προσκαλεί εκπροσώπους των φορέων αυτών καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του σχολείου(παρουσίαση περιβαλλοντικών ή πολιτιστικών προγραμμάτων, αθλητικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις κ. ά.) Διαθέτει μία όμορφη Αυλή με κατασκευές αλλά και σχολικό κήπο με λαχανικά και λουλούδια καθώς και βραχόκηπο με αρωματικά φυτά. Πολύ συχνά ο χώρος της Αυλής μετατρέπεται σε υπαίθρια τάξη, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή διδασκαλία και εκεί γίνονται παρασκευές όπως σαπουνιού, κηραλοιφών, ποτών με αρωματικά φυτά, στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Μάλιστα όλα αυτά παίρνουν τη μορφή σεμιναρίων, αφού προσκαλείται να τα παρακολουθήσει όλη η Σχολική κοινότητα, αλλά και γονείς. Το σχολείο μας, προσπαθεί με τις παραπάνω δράσεις να εφαρμόσει τη βιωματική μάθηση αλλά και την διαφοροποιημένη διδασκαλία. Εφαρμόζει επίσης προγράμματα «συνεκπαίδευσης» με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Ν. Πύργου, καθώς και το ΕΕΕΕΚ Καμαρίων.(Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης). Υλοποιούνται δράσεις ανακύκλωσης χαρτιού σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, γίνεται ανακύκλωση τηγανέλαιων καθώς και μπαταριών. Πέρυσι βραβευτήκαμε δύο φορές: Από τα Education Awards of Leaders 2018, στην κατηγορία «Καινοτομία στη Διδασκαλία»-διάκριση του περιβαλλοντικού προγράμματος: «Η Αυλή των Χρωμάτων και των Αρωμάτων» με το βραβείο «BRONZE» Συμμετοχή στο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικού Σεναρίου «Σχολικοί κήποι και παρτέρια: Παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων» στο πλαίσιο του έργου Η2020: «Open Schools for Open Societies-OSOS. Ανάδειξη στα 10 καλύτερα πανελληνίως-Συμμετοχή στο «θερινό Σχολείο» της Συντονίστριας, Τσελίκα Χριστούλας, στο Ρέθυμνο από 22 έως 27 Ιουνίου.» ΕΞΕ - ΚΠ - 103205 - 2018 -ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠ_ΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ.pdf Στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων δημιουργούμε αφίσα σχετική με το πρόγραμμα καθώς και βιβλίο με τις δράσεις . Οι εκπ/κοί του Σχολείου μας, επιδεικνύουν ζήλο για τον πρόοδο των μαθητών μας, τόσο στον γνωστικό τομέα όσο και σε θέματα συμπεριφοράς.


Διευθυντής Σχολείου

Τσελίκα Χριστούλα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Μέσα από συνεργατικές διαδικασίες και δράσεις οι μαθητές μαθαίνουν τα αγριολούλουδα που φύονται στη Β.Εύβοια.

1. Ψάχνουν την ονομασία τους και εκφράζονται εικαστικά, ζωγραφίζοντάς τα και δημιουργείται η συνεργατική αφίσα.

2. Επίσης με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν,δημιουργείται ψηφιακό παιχνίδι (https://learningapps.org/view24236929)καθώς και Οδηγός (https://www.storyjumper.com/book/read/128519472)που λειτουργεί βοηθητικά για το παιχνίδι.

3. Eπίσης οι μαθητές/τριες κατά  τη διάρκεια εξόρμησης στη φύση και εμπνεόμενοι από το συνεργατικό μας πρόγραμμα μάζεψαν λουλούδια, φυτά, κλαδιά και ό,τι άλλο πρισφέρει απλόχερα η φύση και δημιούργησαν έναν πίνακα με τίτλο " Όταν η φύση προσφέρει την παλέτα". Παρακάτω παρουσιάζεται η διαδικασία κατασκευής του.

https://drive.google.com/file/d/1UNpPxT6K2Cg9wjSGaAsg9qV6T1RN6O3a/view?ts=626e993a

4. Οι μαθητές μαθαίνουν τις ιδιότητες αρκετών βοτάνων και αρωματικών φυτών,δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά και διαχέοντας τις πληροφορίες τους οι μαθητές του ενός σχολείου με το άλλο.

5. Φτιάχνουν κεραλοιφή με λάδι καλέντουλας καθώς και κεραλοιφή με βαλσαμόλαδο.

    Επίσης παρασκευάζουν και σαπούνι με ελαιόλαδο και εκχύλισμα χαμομηλιού.

     Ο σύνδεσμος του βίντεο που δείχνειτις παρασκευές αυτές:

https://youtu.be/UxZyL80zXIM

 

6. Δημιουργία πορτραίτου της Β. Εύβοιας με βότανα.

Πήραν έμπνευση από τα έργα του Gussieppe Arcimboldo και βγήκαν σε κοντινούς αγρούς να συλλέξουν τα βοτάνια.Στη συνέχεια, σβήσανε, γράψανε και ζωγράφισαν το πορτραίτο μιας γυναίκας.

Μόλις πήρε την τελική του μορφή … μας συστήθηκε σαν την Εύβοια τη Βορινή!!!Έτσι

 έπλεξαν την ιστορία που άγγιξε και ταρακούνησε  τα νήματα της καρδιάς…

Συνεργατική δημιουργική γραφή με την ιστορία του πορτραίτου

"Καλημέρα!!!  Μα εκείνη στέκεται εκεί δίχως μία απάντηση να πάρει θάρρος ετούτη η μέρα ...                      Παγωμένη και ακίνητη η Εύβοια, η βορινή ... σαν να μην έχει δύναμη να σαλέψει... τα μάτια αγκαλιάζουν το κενό... δεν υπάρχει τόπος το βλέμμα να ακουμπήσει...       

Μα εκεί πίσω από το λόφο όπου τα κουφάρια καπνισμένα περιμένουν να στολιστούν ξανά...                     τη νεκρική σιγή χαλούν φωνές παιδικές , φαίνεται πως δε στοχάζονται το κακό και τα χάχανα πλησιάζουν χωρίς αιδώ, ενώ μια ηλιαχτίδα βασανίζει τα βλέφαρα να σηκώσει...                                                 Κρατούν βοτανούλουδα? Ανάμεσα στο μέτωπο καρφώνεται ένα ερωτηματικό...                                         Μα τι προσπαθούν ? Γιατί να σκύψει το κεφάλι? Απορεί...                                                                       

Εκείνα, χαρούμενα τη βοτανοστολίζουν, δε νοιάζονται...  Ένα ένα πλέκουν βιολετιά γαιδουράγκαθα με

αγριοτριαντάφυλλα και χαμομήλι. Οι ευωδιές τολμούν να κεντούν σχισμές στην καπνισμένη γη...              Σκουλαρίκια από ταραξάκο πέρασαν, έτσι για τη λάμψη περιδέραιο από καλέντουλα για τη γιατρειά             φυλλαράκι από φασκόμηλο στα χείλη να ξορκίσει το κακό... Το είδωλό της αντίκρυσε άθελα στο καθρέφτισμα της λίμνης ... Και να, ένα σχεδόν μειδίαμα προσπαθεί να ξεπηδήσει ...                                   Οι παιδικές σκέψεις έχουν αναθαρρήσει ... απλώνουν τα τρυφερά ακροδάχτυλα και της δίνουν το χέρι      με την ελπίδα η ζωή να βρει καταφύγιο, στην αγκαλιά της ξανά ..."                 

Βίντεο με τα στάδια δημιουργίας.

https://youtu.be/JeJjHjECw_Q

Το βίντεο αφορά τη διαδικασία της δημιουργίας ενός γυναικείου πορτραίτου με τα βότανα που ευδοκιμούν στην Β. Εύβοια , βασισμένο στις τεχνικές του φημισμένου ζωγράφου Giuseppe Arciboldo.

7. Δημιουργία ψηφιακού βιβλίου για τα αγριολούλουδα της Βόρειας Εύβοιας 

https://www.storyjumper.com/sjeditor/edit/128225032/-------11---39--

Δημιουργήσαμε ψηφιακό βιβλίο με τα αγριολούλουδα της Βόρειας Εύβοιας για τα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αναζήτησαν πληροφορίες. Το εμπλουτίσαμε με μαθητικές δημιουργίες (ζωγραφιές), ποιήματα και παραμύθι.

8. Δημιουργία ψηφιακού βιβλίου για τα αρωματικά φυτά και βότανα και τις ιδιότητές τους 

https://www.storyjumper.com/sjeditor/edit/130173672/despoinathanoy

Οι μαθητές και μαθήτριές μας εδώ εστίασαν στις θεραπευτικές και λοιπές ιδιότητες των βοτάνων. Εμπλουτίσαμε το βιβλίο με ζωγραφιες και τετράστιχα. 

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά ανακάλυψαν τη χλωρίδα της Βόρεις Εύβοιας, τα αγριολούλουδα, τα βότανα και τα δέντρα του δάσους της Β. Εύβοιας .Έδρασαν συνεργατικά σε βιωματικές δράσεις, αλληλεπίδρασαν και αντάλλαξαν εμπειρίες τα παιδιά των πόλεων με τα παιδιά της Β. Εύβοιας μέσω τηλεσυναντήσεων. Εκφράστηκαν εικαστικά αναμοχλεύοντας ιδιαίτερες κλίσεις και ταλέντα. Ανέπτυξαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες .  Πήραν πληροφορίες για τους κατοίκους της Εύβοιας πριν και μετά τη καταστροφική φωτιά του Αυγούστου του 2021. Ευαισθητοποιήθηκαν στο κομμάτι της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και της κλιματικής αλλαγής και ανακάλυψαν την ομορφιά της φύσης. Συνειδητοποίησαν ότι με συνεργασία ,δράση και αλληλεγγύη ως αυριανοί ενεργοί πολίτες μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.



Συνεργασίες

Το δημοτικό σχολείο Ωρεών με το 39ο Δ.Σ. Περιστερίου και  το 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΖΩΜΑ....


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τσελίκα Χριστούλα, Γεωργαντή Ελευθερία, Θάνου Δέσποινα

Στόχος δράσης

Να ανακαλύψουν τη χλωρίδα της Β. Εύβοιας και συγκεκριμένα:1.Τα αγριολούλουδα του τόπου μας.2.Βότανα και Αρωματική φυτά.3.Δέντρα του δάσους. Να δράσουν συνεργατικά σε βιωματικές δράσεις  και να αλληλεπιδράσουν τα παιδιά των πόλεων με τα παιδιά της Β. Εύβοιας. Να εκφραστούν εικαστικά αναμοχλεύοντας ιδιαίτερες κλίσεις και ταλέντα. Να έρθουν σε επαφή με τα βότανα, τα αγριολούλουδα και τα δέντρα που αναπτύσσονται στη Β. Εύβοια. Να αλληλεπιδράσουν μεταξύ μέσω τηλεσυναντήσεων. Να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες . Να πάρουν πληροφορίες για τους κατοίκους της Εύβοιας πριν και μετά τη καταστροφική φωτιά του Αυγούστου του 2021.Να ευαισθητοποιηθούν στο κομμάτι της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και της κλιματικής αλλαγής και να ανακαλύψουν την ομορφιά της φύσης. Να συνειδητοποιήσουν ότι με συνεργασία, δράση και αλληλεγγύη ως αυριανοί ενεργοί πολίτες μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο .

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2021- Μάιος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας