0
Διευθυντής Σχολείου
Γαρέζου Γεωργία
Επικοινωνία με σχολείοmenu
Συνεργατικά Προγράμματα
Μέσα από συνεργατικές διαδικασίες και δράσεις οι μαθητές μαθαίνουν τα αγριολούλουδα που φύονται στη Β.Εύβοια.
1. Ψάχνουν την ονομασία τους και εκφράζονται εικαστικά, ζωγραφίζοντάς τα και δημιουργείται η συνεργατική αφίσα.
2. Επίσης με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν,δημιουργείται ψηφιακό παιχνίδι (https://learningapps.org/view24236929)καθώς και Οδηγός (https://www.storyjumper.com/book/read/128519472)που λειτουργεί βοηθητικά για το παιχνίδι.
3. Eπίσης οι μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια εξόρμησης στη φύση και εμπνεόμενοι από το συνεργατικό μας πρόγραμμα μάζεψαν λουλούδια, φυτά, κλαδιά και ό,τι άλλο προσφέρει απλόχερα η φύση και δημιούργησαν έναν πίνακα με τίτλο " Όταν η φύση προσφέρει την παλέτα". Παρακάτω παρουσιάζεται η διαδικασία κατασκευής του.
4. Οι μαθητές μαθαίνουν τις ιδιότητες αρκετών βοτάνων και αρωματικών φυτών,δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά και διαχέοντας τις πληροφορίες τους οι μαθητές του ενός σχολείου με το άλλο.
5. Φτιάχνουν κεραλοιφή με λάδι καλέντουλας καθώς και κεραλοιφή με βαλσαμόλαδο.
Επίσης παρασκευάζουν και σαπούνι με ελαιόλαδο και εκχύλισμα χαμομηλιού.
Ο σύνδεσμος του βίντεο που δείχνειτις παρασκευές αυτές:
6. Δημιουργία πορτραίτου της Β. Εύβοιας με βότανα.
Πήραν έμπνευση από τα έργα του Gussieppe Arcimboldo και βγήκαν σε κοντινούς αγρούς να συλλέξουν τα βοτάνια.Στη συνέχεια, σβήσανε, γράψανε και ζωγράφισαν το πορτραίτο μιας γυναίκας.
Μόλις πήρε την τελική του μορφή … μας συστήθηκε σαν την Εύβοια τη Βορινή!!!Έτσι
έπλεξαν την ιστορία που άγγιξε και ταρακούνησε τα νήματα της καρδιάς…
Συνεργατική δημιουργική γραφή με την ιστορία του πορτραίτου
"Καλημέρα!!! Μα εκείνη στέκεται εκεί δίχως μία απάντηση να πάρει θάρρος ετούτη η μέρα ... Παγωμένη και ακίνητη η Εύβοια, η βορινή ... σαν να μην έχει δύναμη να σαλέψει... τα μάτια αγκαλιάζουν το κενό... δεν υπάρχει τόπος το βλέμμα να ακουμπήσει...
Μα εκεί πίσω από το λόφο όπου τα κουφάρια καπνισμένα περιμένουν να στολιστούν ξανά... τη νεκρική σιγή χαλούν φωνές παιδικές , φαίνεται πως δε στοχάζονται το κακό και τα χάχανα πλησιάζουν χωρίς αιδώ, ενώ μια ηλιαχτίδα βασανίζει τα βλέφαρα να σηκώσει... Κρατούν βοτανούλουδα? Ανάμεσα στο μέτωπο καρφώνεται ένα ερωτηματικό... Μα τι προσπαθούν ? Γιατί να σκύψει το κεφάλι? Απορεί...
Εκείνα, χαρούμενα τη βοτανοστολίζουν, δε νοιάζονται... Ένα ένα πλέκουν βιολετιά γαιδουράγκαθα με
αγριοτριαντάφυλλα και χαμομήλι. Οι ευωδιές τολμούν να κεντούν σχισμές στην καπνισμένη γη... Σκουλαρίκια από ταραξάκο πέρασαν, έτσι για τη λάμψη περιδέραιο από καλέντουλα για τη γιατρειά φυλλαράκι από φασκόμηλο στα χείλη να ξορκίσει το κακό... Το είδωλό της αντίκρυσε άθελα στο καθρέφτισμα της λίμνης ... Και να, ένα σχεδόν μειδίαμα προσπαθεί να ξεπηδήσει ... Οι παιδικές σκέψεις έχουν αναθαρρήσει ... απλώνουν τα τρυφερά ακροδάχτυλα και της δίνουν το χέρι με την ελπίδα η ζωή να βρει καταφύγιο, στην αγκαλιά της ξανά ..."
Βίντεο με τα στάδια δημιουργίας.
Το βίντεο αφορά τη διαδικασία της δημιουργίας ενός γυναικείου πορτραίτου με τα βότανα που ευδοκιμούν στην Β. Εύβοια , βασισμένο στις τεχνικές του φημισμένου ζωγράφου Giuseppe Arciboldo.
7. Δημιουργία ψηφιακού βιβλίου για τα αγριολούλουδα της Βόρειας Εύβοιας
https://www.storyjumper.com/sjeditor/edit/128225032/-------11---39--
Δημιουργήσαμε ψηφιακό βιβλίο με τα αγριολούλουδα της Βόρειας Εύβοιας για τα οποία οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αναζήτησαν πληροφορίες. Το εμπλουτίσαμε με μαθητικές δημιουργίες (ζωγραφιές), ποιήματα και παραμύθι.
8. Δημιουργία ψηφιακού βιβλίου για τα αρωματικά φυτά και βότανα και τις ιδιότητές τους
https://www.storyjumper.com/sjeditor/edit/130173672/despoinathanoy
Οι μαθητές και μαθήτριές μας εδώ εστίασαν στις θεραπευτικές και λοιπές ιδιότητες των βοτάνων. Εμπλουτίσαμε το βιβλίο με ζωγραφιές και τετράστιχα.
Τα παιδιά ανακάλυψαν τη χλωρίδα της Βόρεις Εύβοιας, τα αγριολούλουδα, τα βότανα και τα δέντρα του δάσους της Β. Εύβοιας .Έδρασαν συνεργατικά σε βιωματικές δράσεις, αλληλεπίδρασαν και αντάλλαξαν εμπειρίες τα παιδιά των πόλεων με τα παιδιά της Β. Εύβοιας μέσω τηλεσυναντήσεων. Εκφράστηκαν εικαστικά αναμοχλεύοντας ιδιαίτερες κλίσεις και ταλέντα. Ανέπτυξαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες . Πήραν πληροφορίες για τους κατοίκους της Εύβοιας πριν και μετά τη καταστροφική φωτιά του Αυγούστου του 2021. Ευαισθητοποιήθηκαν στο κομμάτι της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς και της κλιματικής αλλαγής και ανακάλυψαν την ομορφιά της φύσης. Συνειδητοποίησαν ότι με συνεργασία ,δράση και αλληλεγγύη ως αυριανοί ενεργοί πολίτες μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο .
Το δημοτικό σχολείο Ωρεών με το 39ο Δ.Σ. Περιστερίου και το 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
ΔΙΑΖΩΜΑ....
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]