menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Κολλέγιο Ανατόλια

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

STEAM και Πράσινη Εκπαίδευση @ Anatolia Elementary School

STEAM και Πράσινη Εκπαίδευση @ Anatolia Elementary School
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Κολλέγιο Ανατόλια

Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ιδρύθηκε το 1886 από Αμερικανούς ιεραποστόλους και λειτούργησε αρχικά στη Μερζιφούντα της Μ. Ασίας. Η τουρκική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο του Κολλεγίου Ανατόλια το 1921. Με τη βοήθεια του Ελευθέριου Βενιζέλου το Ανατόλια ξανάνοιξε τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη το 1924.


Διευθυντής Σχολείου

Γυμνάσιο Στέλιος Αξαρλής-Ρόη Σταμάτη Λύκειο Κυριάκος Αρβανίτης-Ιωάννα Τσιτσικλή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Οι δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μέσα στην τάξη έπρεπε να μεταφερθούν σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον. Υλοποιήσαμε τρεις δραστηριότητες του Green Edu για διαδικτυακά μαθήματα δημοτικών σχολείων, οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια.


Εκπαιδευτικό Σενάριο Green Edu - Βιωσιμότητα και Μεσογειακή Διατροφή  

Το εκπαιδευτικό σενάριο με τίτλο «Βιωσιμότητα, Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία» απευθύνεται σε μαθητές/τριες Α'-Γ' Δημοτικού (εξοικειωμένους/ες με τις νέες τεχνολογίες) με σκοπό τη δημιουργία  μιας μαθησιακής συνθήκης που θα κινητοποιήσει τα παιδιά να  ανακαλύψουν τη γνώση με κριτική σκέψη, συνεργασία και  δημιουργικότητα. 

Στην Α΄τάξη αφού μάθαμε για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφών και με βάση την προηγούμενη γνώση, είπαμε σαν "έξυπνη σκέψη" πως αυτό που είναι καλό για την υγεία μας, είναι καλό και για τον πλανήτη. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, σε ένα Answergarden τα παιδιά έγραψαν τροφές με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, που αρχίζουν από το όνομά τους. ΕΔΩ
Στη συνέχεια τα βάλαμε σε κάρτες και φτιάξαμε ένα αλφάβητο των "καλών τροφών" με τη μορφή ψηφιακού βιβλίου. ΕΔΩ
Με την Β΄τάξη καλέσαμε έναν "ειδικό" στη διατήρηση των σπόρων και της βιοποικιλότητας, και τα παιδιά του έκαναν συνέντευξη. Όλοι έπαιξαν το ομαδικό QUIZ
Στην Γ' τάξη με μια διαδικτυακή αποστολή τα παιδιά έκαναν ιστοεξερεύνηση και ετοίμασαν ψηφιακά ενημερωτικά φυλλάδια με θέμα τη Μεσογειακή-υγιεινή διατροφή και σύνδεσαν τη διατροφή με την ανθρώπινη υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

H Ιστοεξερεύνηση (WebQuest) αποτελεί μία δραστηριότητα κατευθυνόμενης διερεύνησης κατά την οποία οι μαθητές αναλαμβάνουν να λύσουν ένα πρόβλημα αξιοποιώντας ως πηγές πληροφορίας το διαδίκτυο, καθώς και συμβατικά μέσα (σχολικά βιβλία). Η πληροφορία αποτελεί το πρωτογενές υλικό προς επεξεργασία και οικοδόμηση νέας γνώσης. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα εξής: Powerpoint, Google docs, Google forms, Padlet, Thinglink , Wordwall Παιχνίδι ΕΔΩ


Εκπαιδευτικό Σενάριο Green Edu - STEAM και Βιοπλαστικά

Στο πλαίσιο του προγράμματος Πράσινης Εκπαίδευσης πραργματοποιήθηκαν δραστηριότητες για το κομμάτι της εκπαίδευσης στην Πράσινη Χημεία. Η δραστηριότητα για τα Βιοπλαστικά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  διαθεματικής εβδομάδας διατροφής της Β' Δημοτικού και διδάχθηκε συνολικά σε 81 μαθητές. Αρχικά εγινε μια εισαγωγή στους μαθητές για τα πλαστικά και την σημασία τους για την ζωή μας. Επειτα εγινε εισαγωγή στην έννοια του πολυμερούς με απλές εικόνες και ένα παιχνίδι ρόλων, οπου καθε μαθητής αποτελούσε ένα  μονομερες. Στο επομενο μέρος εισάγαμε τους μαθητες στα βιοπλαστικά. Στο επόμενο βήμα προχωρήσαμε στην πειραματική διαδικασία (βλ. συνημμένο). Τέλος, κάναμε την σύνδεση με την καθημερινή ζωή και τα προβλήματα που προκύπτουν από την αμέριστη χρήση πλαστικών ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές για το περιβάλλον και να τους παρέχουμε τις απαραίτητες γνώσεις.


Εκπαιδευτικό Σενάριο Green Edu - Η Γη μας

Μέσα από το σχέδιο μαθήματος  “Η Γη μας” οι μαθητές μαθαίνουν για την πράσινη χημεία, τη Γη μας και πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον. Μετά από μια εισαγωγή στην πράσινη χημεία, οι μαθητές μαθαίνουν για την κλιματική αλλαγή, τις ανθρώπινες ενέργειες που είναι υπεύθυνες για αυτό το περιβαλλοντικό ζήτημα και χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να σκεφτούν τρόπους να σώσουν το περιβάλλον. Το σχέδιο μαθήματος δοκιμάστηκε διαδικτυακά σε 75 μαθητές της Γ τάξης χωρισμένοι ανά τμήμα. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση σχετικά με τα αέρια του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις τους στην αλλαγή του κλίματος, οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις διαφορετικές χρήσεις των πλαστικών φιαλών και τους δόθηκαν οδηγίες για το πώς να φτιάξουν ένα μίνι κομποστοποιητή στην οικιακή τους κουζίνα, πάνω στον οποίο έκαναν παρατηρήσεις για μια περίοδο 2 εβδομάδων. Στο τέλος, μοιράστηκαν τις κατασκευές τους και τις παρατηρήσεις τους με την υπόλοιπη τάξη.

 
Το σύνολο των δραστηριοτήτων καταγράφεται σε ένα padlet με φωτογραφίες των δράσεων των μαθητών και μαθητριών. ΕΔΩ

Αποτελέσματα / επίδραση

Η Πράσινη Εκπαίδευση αποτελεί το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον. Προετοιμάζει μαθητές-αυριανούς πολίτες που θα αποκτήσουν στάση υπευθυνότητας απέναντι στο μέλλον του πλανήτη. Το STEAM βελτιώνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών, την επίλυση προβλημάτων, τις δεξιότητες κριτικής σκέψης και συνεργασίας αλλα και προωθεί τη δημιουργική σκέψη, την καινοτομία και τη φαντασία.


Συνεργασίες

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου GREEN EDU: Green Education for a sustainable future (Project No: 2019-1-PL01- KA201-065695) που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα Erasmus+ Βασική Δράση KA2, συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αρβανίτη Βιργινία, Κολιακου Ηρώ, Μαστρογιάννη Αναστασία

Στόχος δράσης

Η πράσινη εκπαίδευση στοχεύει στην οικοδόμηση της γνώσης και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών για θέματα που αφορούν το μέλλον του πλανήτη, αλλά και στην καθοδήγησή τους και κατ επέκταση των σχολικών μονάδων, ώστε να είναι σε θέση να σκέφτονται κριτικά, να καινοτομούν και να παρέχουν λύσεις προς πιο βιώσιμα πρότυπα ζωής.

Χρόνος δράσης

4 διδακτικές ώρες ανά τμήμα για τις δραστηριότητες "STEAM και Βιοπλαστικά" και "Η Γη μας"

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας