STEAM και Πράσινη Εκπαίδευση @ Anatolia Elementary School

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ιδρύθηκε το 1886 από Αμερικανούς ιεραποστόλους και λειτούργησε αρχικά στη Μερζιφούντα της Μ. Ασίας. Η τουρκική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο του Κολλεγίου Ανατόλια το 1921. Με τη βοήθεια του Ελευθέριου Βενιζέλου το Ανατόλια ξανάνοιξε τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη το 1924.
Γυμνάσιο Στέλιος Αξαρλής-Ρόη Σταμάτη Λύκειο Κυριάκος Αρβανίτης-Ιωάννα Τσιτσικλή
Επικοινωνία με σχολείοΗ πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Οι δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μέσα στην τάξη έπρεπε να μεταφερθούν σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον. Υλοποιήσαμε τρεις δραστηριότητες του Green Edu για διαδικτυακά μαθήματα δημοτικών σχολείων, οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια.
Εκπαιδευτικό Σενάριο Green Edu - Βιωσιμότητα και Μεσογειακή Διατροφή
Το εκπαιδευτικό σενάριο με τίτλο «Βιωσιμότητα, Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία» απευθύνεται σε μαθητές/τριες Α'-Γ' Δημοτικού (εξοικειωμένους/ες με τις νέες τεχνολογίες) με σκοπό τη δημιουργία μιας μαθησιακής συνθήκης που θα κινητοποιήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν τη γνώση με κριτική σκέψη, συνεργασία και δημιουργικότητα.
H Ιστοεξερεύνηση (WebQuest) αποτελεί μία δραστηριότητα κατευθυνόμενης διερεύνησης κατά την οποία οι μαθητές αναλαμβάνουν να λύσουν ένα πρόβλημα αξιοποιώντας ως πηγές πληροφορίας το διαδίκτυο, καθώς και συμβατικά μέσα (σχολικά βιβλία). Η πληροφορία αποτελεί το πρωτογενές υλικό προς επεξεργασία και οικοδόμηση νέας γνώσης. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα εξής: Powerpoint, Google docs, Google forms, Padlet, Thinglink , Wordwall Παιχνίδι ΕΔΩ
Εκπαιδευτικό Σενάριο Green Edu - STEAM και Βιοπλαστικά
Στο πλαίσιο του προγράμματος Πράσινης Εκπαίδευσης πραργματοποιήθηκαν δραστηριότητες για το κομμάτι της εκπαίδευσης στην Πράσινη Χημεία. Η δραστηριότητα για τα Βιοπλαστικά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαθεματικής εβδομάδας διατροφής της Β' Δημοτικού και διδάχθηκε συνολικά σε 81 μαθητές. Αρχικά εγινε μια εισαγωγή στους μαθητές για τα πλαστικά και την σημασία τους για την ζωή μας. Επειτα εγινε εισαγωγή στην έννοια του πολυμερούς με απλές εικόνες και ένα παιχνίδι ρόλων, οπου καθε μαθητής αποτελούσε ένα μονομερες. Στο επομενο μέρος εισάγαμε τους μαθητες στα βιοπλαστικά. Στο επόμενο βήμα προχωρήσαμε στην πειραματική διαδικασία (βλ. συνημμένο). Τέλος, κάναμε την σύνδεση με την καθημερινή ζωή και τα προβλήματα που προκύπτουν από την αμέριστη χρήση πλαστικών ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές για το περιβάλλον και να τους παρέχουμε τις απαραίτητες γνώσεις.
Εκπαιδευτικό Σενάριο Green Edu - Η Γη μας
Μέσα από το σχέδιο μαθήματος “Η Γη μας” οι μαθητές μαθαίνουν για την πράσινη χημεία, τη Γη μας και πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον. Μετά από μια εισαγωγή στην πράσινη χημεία, οι μαθητές μαθαίνουν για την κλιματική αλλαγή, τις ανθρώπινες ενέργειες που είναι υπεύθυνες για αυτό το περιβαλλοντικό ζήτημα και χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να σκεφτούν τρόπους να σώσουν το περιβάλλον. Το σχέδιο μαθήματος δοκιμάστηκε διαδικτυακά σε 75 μαθητές της Γ τάξης χωρισμένοι ανά τμήμα. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση σχετικά με τα αέρια του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις τους στην αλλαγή του κλίματος, οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις διαφορετικές χρήσεις των πλαστικών φιαλών και τους δόθηκαν οδηγίες για το πώς να φτιάξουν ένα μίνι κομποστοποιητή στην οικιακή τους κουζίνα, πάνω στον οποίο έκαναν παρατηρήσεις για μια περίοδο 2 εβδομάδων. Στο τέλος, μοιράστηκαν τις κατασκευές τους και τις παρατηρήσεις τους με την υπόλοιπη τάξη.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου GREEN EDU: Green Education for a sustainable future (Project No: 2019-1-PL01- KA201-065695) που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα Erasmus+ Βασική Δράση KA2, συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]