menu

Σύνδεση | Εγγραφή

4ο Νηπιαγωγείο Λαυρίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Σταματήστε τη Βία Κατά των Γυναικών: Ένα Εκπαιδευτικό Βίντεο για Κάθε Χρήση

Σταματήστε τη Βία Κατά των Γυναικών: Ένα Εκπαιδευτικό Βίντεο για Κάθε Χρήση
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

4ο Νηπιαγωγείο Λαυρίου

Πρόκειται για ένα Νηπιαγωγείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Λαυρίου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νεάπολης. Το σχολείο μας συμμετείχε και πέρυσι στο διαγωνισμό με τη δημιουργία λαχανόκηπου. Συμμετέχουμε και στα ec schools με περιβαλλοντικές δράσεις οι οποίες συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, όπως συλλογή μπαταριών, ανακύκλωση λαμπτήρων και μελανοδοχίων, συλλογή καπακίων.


Διευθυντής Σχολείου

Παναγιώτα Πλαστήρα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Δημιούργησα ένα βίντεο με σκοπό να εξηγήσω στα παιδιά γιατί συμβαίνει η βία προς τις γυναίκες και πώς φτάσαμε στο σημείο να αναλάβουμε δράσεις για αυτό το θέμα. Αποφάσισα να προσεγγίσω αυτό το ευαίσθητο θέμα με τη μορφή ενός παραμυθιού, καθώς επιθυμία ήταν, να συνδεθούν με το περιεχόμενο με πιο εύκολο και φιλικό τρόπο.

Στο βίντεο, παρουσιάζεται η ιστορία ενός φανταστικού κόσμου όπου οι άνδρες και οι γυναίκες ζουν μαζί σε απόλυτη ισότητα και αμοιβαίο σεβασμό.... Ωστόσο, τα πράγματα δεν πάνε καλά και η βία εισβάλλει στον κόσμο τους και αρχίζει να προκαλεί προβλήματα. Μέσα από την περιπέτεια που ακολουθεί, τα παιδιά καταλαβαίνουν τι είναι η βία κατά των γυναικών και πώς αυτή επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω τους.

Στη συνέχεια, το βίντεο εστιάζει στον τρόπο που μπορούν να δράσουν τα παιδιά για να αντιμετωπίσουν τη βία και να προωθήσουν την ισότητα και τον σεβασμό στην κοινότητά τους. Τους δίνονται ιδέες, κάνοντας γνωστή τη δράση των "Κόκκινων Παπουτσιών" της Μεξικανής Καλλιτέχνιδος Ελίνας Τσώβετ, για να μπορούν να σταθούν ενάντια στη βία και να προωθήσουν την ισότητα των φύλων ενώ ταυτόχρονα εμπνέονται να δράσουν για έναν κόσμο πιο δίκαιο και αλληλέγγυο.


Αποτελέσματα / επίδραση

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν αντίστοιχες δράσεις σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία του προγράμματος eTwinning "Up and Down the Twinstairs" αναφορικά με τα "κόκκινα παπούτσια " στις σκάλες στις 25/11 που ήταν και Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών. Στο σχολείο μας δημιουργήσαμε αφίσες και τις βάλαμε σε μέρος για να το δούνε και οι γονείς. Μοιράστηκαν δώρα στις μητέρες, με σκοπό να ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη ημέρα. 

https://blogs.sch.gr/4niplavr/2023/12/04/pagkosmia-imera-kata-tis-vias-pros-tis-gynaikes/ 

Το ίδιο έπραξαν και οι συνάδελφοι από τα συνεργαζόμενα σχολεία του eTwinning προγράμματος και δημιουργήθηκε στο τέλος ένα κοινό βίντεο με τις δράσεις όλων των σχολείων. 

https://youtu.be/kkZ7VpMI4ng?si=GCkbdyQNfAnNrwf- 



Συνεργασίες

Μέσα από το πρόγραμμα eTwinning "Up and Down the Twinstairs"  αρχική ιδέα ήταν να επικεντρωθούμε στη δράση των κόκκινων παπουτσιών στις σκάλες. Έτσι η δημιουργία ενός βίντεο  αποτέλεσε μια πολύ ιδιαίτερη εκπαιδευτική προσέγγιση. Η δυσκολία να μιλήσουμε στα παιδιά μπορεί να οφείλεται στην ευαισθησία του θέματος της βίας κατά των γυναικών και στην ανάγκη να προσεγγίσουμε το θέμα με ευαισθησία και κατανόηση του επιπέδου ανάπτυξης των παιδιών. Έτσι δημιουργήθηκε και κοινοποιήθηκε στους άλλους συνεργάτες του προγράμματος eTwinning, αφού μεταφράστηκε στην αγγλική για  την ανταλλαγή ιδεών και πόρων μεταξύ εκπαιδευτικών και συνεργατών σε διαφορετικές χώρες. 

Συμμετείχαν τα εξής σχολεία στη δράση: 

Νηπιαγωγείο Δισπηλιού Καστοριάς: Ευσεβεία Ασβεστά-Κωνσταντινίδου & Δέσποινα-Πέπη Τσακίρη

14ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου: Γαρυφαλλιά Παπασωτήρη

Νηπιαγωγείο Στράτου: Θεοδότη Σαϊτη

1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αμαρουσίου: Θεοδώρα Μπουγιούκου & Μαρία Παπαδοπούλου

3ο Νηπιαγωγείο Βροντάδος Χίου: Μαρκέλλα Σύρρη

1ο Νηπιαγωγείο Ανατολικού Θεσσαλονίκης: Βασιλική Ταλιγκάρη

καθώς και σχολεία από την Ιταλία και την Τουρκία

 

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παναγιώτα Πλαστήρα, Παρασκευή Φρούσσου

Στόχος δράσης

Οι μαθησιακοί μας στόχοι ήταν η ανάπτυξη συναισθηματικής ευαισθησίας γύρω από το θέμα της ισότητας των φύλων και της βίας κατά των γυναικών, η ενίσχυση κριτικής σκέψης για τα στερεότυπα φύλου, η διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων που προάγουν τον σεβασμό και την ανοχή, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των παιδιών ανεξαρτήτως φύλου, και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που βασίζεται στον σεβασμό και την ισότητα.

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας