Σταμάτα να πνίγεσαι σε μια κουταλιά… στερεότυπα!

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Το 8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου είναι ένα περιφερειακό σχολείο του δήμου Ιωαννιτών και απέχει 4 Km από το κέντρο της πόλης. Έχει 190 μαθητές και λειτουργεί ως 12/θέσιο, ολοήμερο σχολείο. Είναι ένα σχολείο με πολλές διακρίσεις και έντονη εξωστρέφεια, ενώ βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Οι κτιριακές του υποδομές είναι πολύ περιορισμένες όπως και οι βοηθητικές αίθουσες και ο αύλειος χώρος του. Παρόλα αυτά στο σχολείο μας υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια αρκετά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτισμού και τοπικής ιστορίας, προγράμματα eTwinning εθνικά και ευρωπαϊκά, ενώ έχουμε προχωρήσει σε πολλές διασχολικές συνεργασίες. Επίσης συνεργαζόμαστε με φορείς όπως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο δήμος Ιωαννιτών, το ΕΚΦΕ Ιωαννίνων, ο σύλλογος γονέων του σχολείου καθώς και με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με εθελοντικές ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους. Βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεχούς εξωστρέφειας και ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία ενώ στους πρωταρχικούς μας στόχους είναι η ανάπτυξη στους μαθητές και στις μαθήτριές μας του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της συμμετοχικής διαδικασίας και της ενεργούς πολιτειότητας. Στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, συνεχίζουμε με συνέπεια τις δράσεις μας και υλοποιούμε το όραμά μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο ευχάριστο, βιωματικό, ανοιχτό στην κοινωνία, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών μας παρέχοντάς τους αυξημένου επιπέδου γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αρετές που θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως ενεργοί, ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Το σχολείο μας έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια κουλτούρα διασχολικών συνεργειών όχι μόνο με σχολεία της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας αλλά και με σχολεία από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο πνεύμα αυτό των συνεργασιών έχει εκπονήσει, συντονίσει και υλοποιήσει διασχολικά προγράμματα τοπικής ιστορίας και ανάδειξης της περιοχής [https://diasxoliko.wordpress.com/] συνεργαζόμενο με 10(!) σχολεία της δυτικής περιοχής των Ιωαννίνων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκειο) καθώς και με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. [http://www.uoi.gr/vravefsi_ekpaideftikou_programmatos/]
Ελένη Κωλέτση
Επικοινωνία με σχολείοΗ ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά απαραίτητος πυλώνας για
μια ειρηνική, ευημερούσα και βιώσιμη κοινωνία. Τα ζητήματα της ισότητας και των ίσων ευκαιριών απασχολούν την εκπαιδευτική διαδικασία (τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τις μαθήτριες αλλά και
τους γονείς) καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης στο δημοτικό σχολείο. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα
είναι πενιχρά και τα παιδιά ενώ γνωρίζουν τόσα για τη σημασία των εννοιών αυτών πολύ συχνά καταφεύγουν σε συμπεριφορές έμφυλης διάκρισης (λόγω και έργω) που δεν συνάδουν με ένα σχολείο συμπεριληπτικό, ελεύθερο και δημοκρατικό.
Η εφαρμογή του προτεινόμενου εκπαιδευτικού σεναρίου απαιτεί (και προϋποθέτει), ξεκινώντας από τον τίτλο του, πρώτα απ’ όλα να αναθεωρήσουν οι μαθητ(ρι)ες κάποια από τα κοινωνικά στερεότυπα όπως το ότι «οι κούκλες είναι μόνο για μικρά παιδιά» ή «είναι μόνο για τα κορίτσια».
Eπιλέγουμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα της έμφυλης ισότητας και των στερεότυπων, τόσο στην οικογένεια και το σχολείο, όσο και στην κοινωνία ευρύτερα προωθώντας τον 5 ο από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ισότητα των φύλων) και αξιοποιώντας τις αρχές της «Φεμινιστικής Παιδαγωγικής».
Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδίου, τα παιδιά επέδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και συμμετείχαν με ζήλο
σε όλα τα στάδια εξέλιξής του ενώ αφιέρωσαν ικανό χρόνο εκτός τάξης και μέρος του ελεύθερου χρόνου
τους.
Τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν με πολλούς τρόπους και να συμμετέχουν στην ομάδα τους
αλλά και στην ολομέλεια της τάξης.
Ιδιαίτερα ενθουσιάστηκαν με τους ρόλους που ανέλαβαν και χάρηκαν με τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα ενθαρρυντικά σχόλια των συμμαθητών τους από όλες τις τάξεις του σχολείου μας όπου παρουσίασαν το έργο τους.
Επίσης το αποτέλεσμα της εργασίας τους θα παρουσιαστεί και στην Ημέρα Δράσης σχολείων της Ηπείρου, στις 10 Μαΐου στο κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων, σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΙΕΠ προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» και αφορά την ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Κατά την υλοποίηση τοης δράσης συνεργαστήκαμε με σχολεία Π.Ε. από την Ελλάδα και την Κύπρο στο πλαίσιο eTwinning project.
Επίσης συνεργαστήκαμε με το "The Tipping Point in Education",
την πλατφόρμα "100mentors", τη συγγραφέα κα Άννα Χρίστου, την ομάδα κουκλοθεάτρου “Αντράλα” Antrala Puppet Theater και με τους γονείς των παιδιών και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]